Peter Madsen fick med egna ord berätta om de sista timmarna i ubåten under torsdagens rättegång. Foto: HELEN RASMUSENPeter Madsen fick med egna ord berätta om de sista timmarna i ubåten under torsdagens rättegång. Foto: HELEN RASMUSEN
Peter Madsen fick med egna ord berätta om de sista timmarna i ubåten under torsdagens rättegång. Foto: HELEN RASMUSEN
Åklagare Jakob Buch-Jepsen presenterade under rättegångens första dag flera nya uppgifter. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / EXPRESSENÅklagare Jakob Buch-Jepsen presenterade under rättegångens första dag flera nya uppgifter. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / EXPRESSEN
Åklagare Jakob Buch-Jepsen presenterade under rättegångens första dag flera nya uppgifter. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / EXPRESSEN
Åklagaren menar att Madsen mördade Kim Wall på ubåten. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / EXPRESSENÅklagaren menar att Madsen mördade Kim Wall på ubåten. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / EXPRESSEN
Åklagaren menar att Madsen mördade Kim Wall på ubåten. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / EXPRESSEN

Åklagarens tunga bevis mot Madsen

Publicerad

Åklagaren presenterade under rättegångens första dag flera för Peter Madsen synnerligen graverande uppgifter: Madsens googlingar efter grovt våldsamt material under bara timmar innan han seglade ut med Kim Wall. Hans psykiska status. Och fyndet av brottsoffrets blod på Madsens näsa. 

Peter Madsen fick även med egna ord berätta om de sista timmarna i ubåten – och ge sin version om hur Kim Wall dog.

Den historien kommer nu att nagelfaras av åklagaren – för att bevisa att Peter Madsen mördade Kim Wall.

Tillsammans med Peter Madsen gav sig Kim Wall på kvällen den 10 augusti ut i dennes egenkonstruerade ubåt UC3 Nautilus. Syftet var att skriva ett reportage om den välkände hobbyingenjören.

Nu, knappt sju månader senare, har rättegången mot Peter Madsen inletts. Åklagaren menar att Madsen mördade Kim Wall på ubåten, utsatte henne för ett grovt sexuellt övergrepp, styckade hennes kropp och kastade kvarlevorna i havet. Madsen erkänner att han styckat Kim Walls kropp, men nekade under torsdagen genom sin försvarare Betina Hald Engmark till övriga åtalspunkter.

LÄS MER: Kim Walls sms i ubåten: ”Jag lever fortfarande” 

Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / EXPRESSEN

Under rättegångens första dag, strax efter klockan 13, fick Peter Madsen åter möjlighet att presentera sin version av händelseförloppet. 

Det var en lugn Peter Madsen, iklädd svart T-shirt och blåa byxor, som talade till rätten. Han uttryckte sig bitvis omständligt och vid fler än ett tillfälle svävade han i väg från de frågor som åklagaren ställde. Vid några tillfällen var Madsen märkbart irriterad över åklagarens frågor, som han besvarade vresigt och genom att tilltala åklagaren endast vid förnamn.

Peter Madsen i Köpenhamns byret under torsdagen.Foto: HELEN RASMUSEN

"Ville ha bort henne"

Madsen har tidigare presenterat en rad olika versioner om vad som hände Kim Wall.

I rättssalen vidhöll Madsen sin senaste version: att Wall dog av förgiftning efter att ett tekniskt fel skapat ett undertryck i ubåten, som ledde till att ubåtens luckor fastande i stängt läge när motorerna var i gång. Madsen befann sig då, enligt honom själv, i ubåtens torn, och kunde inte rädda Kim Wall.

– I flera månader hade jag haft klart för mig att Nautilus haft de här farliga egenskaperna, men jag löste det inte, sa Madsen.

Madsen hävdade att han genast insåg att Kim Wall var död och att han då hamnade i ett "psykotiskt tillstånd".

– Jag ville bara ha bort henne från ubåten, sa han.

För att genomföra detta, hävdar Peter Madsen, var han tvungen att stycka kroppen.

CATARINA LUNDBÄCK: Skadorna får mig att må illa – Madsen är oberörd 

Sista kända bilden på försvunna Kim Wall.Foto: LÄSARBILD

Sexuellt avvikande

Jakob Buch-Jepsen inledde rättegångens första dag med att bland annat visa bilder på Peter Madsens ansikte, bilder som togs direkt när han förts i land efter ubåtens förlisning.

– Här ser vi en bild på Peter Madsen. Han har blod på sig, som senare visar sig tillhöra Kim Wall, berättade åklagaren.

Enligt åklagarens redogörelse hade Madsen även skador på underarmarna när han räddades, och på hans kläder hittades blodstänk.

”Han har narcissistiska och psykopatiska drag”, säger åklagaren Jakob Buch-Jepsen om Peter Madsen.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / EXPRESSEN

Åklagarens sakframställan innehöll ytterligare uppgifter som är graverande för Peter Madsen, uppgifter vars innebörd tidigare offentliggjorts, men som nu utvecklades i detalj. I den psykologiska undersökningen har detaljer framkommit om Madsens mentala tillstånd.

– Han framstår som svårt sexuellt avvikande. 

– Han har narcissistiska och psykopatiska drag, han framstår som en patologisk lögnare, berättade åklagaren Jakob Buch-Jepsen.

MARIA RYDHAGEN: Ganska mycket visste vi – men inte detta 

Peter Madsen.Foto: POLFOTO / IBL

Åklagaren pressade Madsen

En stor del av åklagarens frågor kretsade under torsdagen kring Peter Madsens sexuella preferenser. Inför rätten berättade åklagaren att polisens tekniker lyckats återskapa innehållet på Madsens saknade telefon. På telefonen ska det, bara 16 timmar innan ubåtsfärden med Kim Wall, ha sökts efter material som visar tortyr och mord på kvinnor. Även orden "halshugga flicka" ska den danske uppfinnaren ha sökt på, enligt åklagaren. 

Vid undersökningen av Madsen fann polisen sädesvätska i hans underkläder. På frågan om den hamnat där i samband med att Kim Wall dog eller i samband med sökningarna på internet tidigare under dagen svarade Madsen att han inte vet. 

Genom att påvisa detta, tillsammans med uppgifter om en dator i Madsens verkstad – som innehåller äkta filmer där kvinnor torteras och dödas samt en mapp med namnet "hugg" ha hittats – vill åklagaren visa på Madsens intresse för sexuellt våld.

Åklagare Jakob Buch-Jepsen pressade under torsdagen Peter Madsen hårt kring det faktum att han vid flera tillfällen ändrat sin historia. Och då medgav Madsen att han tidigare ljugit.

– Jag berättade inte sanningen eftersom jag inte ville dela med hela världen vilket förfärligt sätt som Kim Wall dog på. Särskilt inte hennes anhöriga. Jag ville skona världen från det förfärliga som har skett, sa Peter Madsen i vittnesbänken.

Den 21 mars återupptas rättegången mot Peter Madsen. Då kommer åklagarens arbete med att söka slå hål på Madsens utsagor att fortsätta.

Relaterade ämnen
Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag