Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Madsens förklaring till mystiska sms:et

Peter Madsen har tidigare hörts i rättsalen, nu väntas han åter sätta sig i vittnesbåset
Foto: HELEN RASMUSEN
Åklagare Jakob Buch-Jepsen
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN
Rättegången pågår i Köpenhamns byret. Dom förväntas meddelas den 25 april.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN
Ubåten UC3 Nautilus.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Kim Wall.
Foto: TOM WALL

KÖPENHAMN. På onsdagen inleddes sjunde dagen av rättegången mot Peter Madsen, som misstänks ha mördat Kim Wall. 

I dag satte sig Peter Madsen åter i vittnesbåset – och åklagare Buch Jepsen la fram hittills okända bevis.

20 minuter efter det att Madsen hävdat att Kim Wall dog skickade han ett sms till sin exfru: "Jag är på ett litet äventyr med Nautilus och har det bra. Seglar i månskenet."

När rättegången mot Peter Madsen gått halvvägs är grundförutsättningarna oförändrade: Peter Madsen nekar till mord och hävdar att Kim Wall dog till följd av kolmonoxidförgiftning, när ubåtens motorer var i gång och ubåtens luckor stängda. 

Madsen menar att han själv befann sig i ubåtens torn och inte kunde få upp luckan, då ett kraftigt undertryck bildats i ubåten. Han menar att han sedan drabbades av panik, och erkänner att han styckade Kim Wall och kastade henne överbord – en irrationell handling enligt honom själv.

Åklagaren hävdar att Madsen planerade och genomförde mordet.


LÄS MER: Älskarinnan: "Han var min allra bästa vän" 


Madsen sms:ade sin fru

Under dagen la åklagaren fram nya bevis mot Madsen. Bland annat att ett sms som skickades till Peter Madsens dåvarande fru, 20 minuter efter det att han hävdat att Kim Wall dog:

"Jag är på ett litet äventyr med Nautilus och har det bra. Seglar i månskenet. Dyker inte. Kramar till katterna".

Peter Madsen sa att han skickade meddelandet för att han inte visste vad han skulle göra.

– Jag trodde att hon väntade på mig på Refshaleøn, och därför ville jag skriva något till henne. Jag visste att min fru skulle bli nervös. Jag tänkte inte på mycket annat än att det skett en katastrof på ubåten.

Frun skilde sig från Madsen

Peter Madsens exfru besökte honom i häktet för att ge besked om skilsmässa. Sedan dess ska de inte haft någon kontakt, berättade Madsen.

– Jag inte gift med henne. Det liv jag hade innan existerar inte längre.

När försvararen Betina Hald Engmark frågade om sms:et svarade Madsen att han funderade på att ta sitt liv i ubåten.

– Det sms jag skickade till min fru "Jag är ute på ett litet äventyr i Nautilus", var egentligen ett farväl, säger Peter Madsen och fortsätter:

– Men samtidigt som allt det här händer tänker jag att jag vill tillbaka till min fru, säger Peter Madsen.

Peter Madsens ubåt UC3 Nautilus bärgades från havets botten.
Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

Under förhöret hävdade Peter Madsen att det var Kim Wall som hade ringt till honom den 10 augusti i hopp om att träffas samma dag, i stället för som det tidigare har varit känt: att Madsen själv sms:ade Kim Wall.

Kim Walls föräldrar hördes

Även Kim Walls mamma hördes i rättssalen. Hon berättade att Kim Wall betraktade sitt gamla flickrum som sin hållpunkt – och att föräldrarna därför har låtit rummet stå orört. Trots att deras dotter reste land och rike runt tappade de inte kontakten med varandra. De hade även kontakt samma dag som Kim Wall åkte ut med Madsen.

– Vi har haft väldigt god kontakt med henne. Det har egentligen bara hängt på wifi och hur bra det var. När hon hade det hade vi kontakt nästan dagligen.


LÄS MER: Kim Walls pojkvän – om den sista kyssen


Mamman berättade att de fick kännedom om Kim Walls pojkvän – som Kim skulle flytta till Kina med bara några dagar efter hennes död – under sensommaren 2016.

– Han var hennes livs kärlek. 

"Har en mordplan klar"

Den 4 augusti hade Peter Madsen en sms-konversation med en vän, som enligt Madsens utsago ska "ha bett om att bli hotad för att bli motiverad".

"Så kommer hobbykniven fram och jag håller den mot din hals, där din pulsåder är", "Du ska bindas fast i Natuilus" och "Jag har en (mord)plan klar", är meddelanden som Madsen skickade, enligt bevismaterialet.


LÄS MER: Kim Walls föräldrar om saknaden


Peter Madsen erkänner: har överträtt lagar

Peter Madsen erkände att han överträtt regler och lagar till sjöss – men menade att det aldrig skulle varit fara för någon annans liv. Madsen hävdade att han hade haft bra utsikt från tornet, trots mörkret – något som åklagare Jakob Buch-Jepsen ställde sig skeptisk till.

– Du har förklarat att Kim Wall dog 23.05, och den här händelsen (när Peter Madsen utsatte ett stort skepp för fara genom att åka för nära, utan tända lanternor, reds anm) sker 23.47. Är det så att du gjorde något med Kim Wall då?, frågade åklagaren.

– Nej, så var det inte. Ubåten styrs inte av sig själv. Jag var i tornet, svarade Madsen.

– Så om vi har ett vittne, som säger att han inte har sett dig i tornet?, frågade åklagaren.

– Han hade inte kunnat se mig när det var så mörkt.

Erkänner: laddade ner grova filmer

Under utredningen har man på Madsens dator hittat både animerade och verkliga filmer som visar olika former av brutalt våld mot kvinnor, ofta med sexuella inslag. 

Madsen erkände under onsdagen att han, både sökt efter, och laddat ner dem.

– Jag känner inte igen allt. Men vad gäller de animerade filmerna så är alla gjorda av samma konstnär. Jag har sökt efter material från honom och så har jag tryckt ladda ner, ladda ner, ladda ner. 

Han sa även att han blivit påverkad av att åklagaren visade filmerna under tisdagen.

– Jag har aldrig sett fem efter varandra. Jag har hämtat hem filmerna eftersom jag var nyfiken och för att jag eventuellt skulle bli provocerad. 


37 vittnen ska höras

 De senaste dagarna har vittnena avlöst varandra inne i Köpenhamns tingsrätt – sammanlagt ska 37 personer höras enligt planen.


 En av dem som vittnade under tisdagen var Steen Lorck, gammal vän till Peter Madsen och skipper ombord på Nautilus. Det var bland annat för honom som Peter Madsen en tid före den 10 augusti berättade om sin fantasi att begå det perfekta brottet.

– Jag frågade inte så mycket mer om det när det hände, jag trodde det handlade om ett rån eller liknande. 

– Han är sig lik nu. Jag tror att det blir svårt för åklagaren att få Peter Madsen fälld för mord, berättade han för Kvällsposten efter tisdagens förhandling. 


 Det är tydligt vad åklagare Jakob Buch-Jepsen nu fokuserar på: Peter Madsens intresse för sex, våld och död. Och ett antal föremål: de blåa spännbanden, en 50 centimeter, tillspetsad skruvmejsel, en grön vattenslang och en såg med orange handtag. Åklagaren menar att Madsen tagit med sig dessa ombord på ubåten för att i förväg planerat att binda, skada och döda Kim Wall.

Frågorna till vittnen har återupprepats:

– Känner du igen föremålet från Peter Madsens verkstad eller från ubåten?

– Har du tidigare sett det här föremålet på ubåten?

– Kan du se att det finns någon förklaring till hur det skulle användas på ubåten?


 Flera kvinnor har även vittnat om att de under sensommaren, kort innan Kim Wall dog på ubåten, blivit inbjudna till att ensamma åka ut med Peter Madsen på hans ubåt.


 Försvaret har ännu inte kallat lika många vittnen. De som kallats har i flera fall på åklagarens frågor svarat att de känt Peter Madsen länge, att de fascinerats av hans passion för sina projekt och även att han kunde tappa humöret: temperamentsfull ja  – men våldsam? Nej. 


 Flera personer som är välbekanta med Nautilus konstruktion har fått frågor kring Madsens version av hur olyckan ska ha gått till: Vad hände om man körde ubåten med luckorna stängda? Kunde luckorna täppas till? Var det farligt?