Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagarens besked om Britta Nielsens straff

Britta Nielsen svindlade till sig 170 miljoner – nu har domen fallit.
Britta Nielsen har dömts till 6,5 års fängelse. Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN
Britta Nielsen levde ett liv i lyx under många år. Enligt konkursförvaltaren har en stor del av pengarna gått åt till konsumtionsvaror som resor och vin. Foto: WIEGAARDEN

Nu är det klart – åklagarna överklagar inte domen mot Britta Nielsen. 

Det innebär att storsvindlaren som lurat staten på över 170 miljoner kan vara ute ur fängelset om tre år.

– Vi misstänker att hovrätten inte skulle komma fram till ett markant annorlunda resultat, säger åklagare Kirsten Dyrman i ett pressmeddelande. 

Utan att någon märkte det förde Britta Nielsen över miljon efter miljon från den danska socialstyrelsen till sina egna konton. 

När hon till slut blev påkommen hade det försvunnit över 170 miljoner kronor – pengar som skulle ha gått till de svagaste i samhället. 

Britta Nielsens liv i lyx var över och den 18 februari avkunnade rättens ordförande Vivi Sønderskov Møller domen i Københavns byret. Britta Nielsen dömdes till sex år och sex månaders fängelse för bland annat grovt bedrägeri.

Britta Nielsen accepterade sin dom och tänker inte överklaga.

Under onsdagen kom beskedet om att åklagarsidan inte heller överklagar. Trots att de hade yrkat på att Britta Nielsen skulle dömas till åtta års fängelse, ett straff som hade kunnat omvandlas till 12 år på grund av den danska strafflagens paragaf 88. Enligt paragrafen kan straffsatsen ökas med 50% om det rör sig om grova brott.

Åklagare Kirsten Dyrman förklarar beslutet i ett pressmeddelande

– Vi har aldrig haft något liknande fall i Danmark och nu har vi fått rättens grundliga värdering av vilket straff ett så långvarigt och allvarligt brott genererar, säger hon. 

– Vi misstänker att hovrätten inte skulle komma fram till ett markant annorlunda resultat, och det är anledningen till att vi inte överklagar domen. 

Lisbeth Jørgensen och Kia Reumert från åklagarsidans team förklarade efter att domen fallit att de troligen inte skulle överklaga. Nu är det bekräftat. Foto: LISELOTTE SABROE /TT NYHETSBYRÅN

Britta Nielsens barn åtalas

Nu kan Britta Nielsen vara vara ute ur fängelset redan i februari 2023. Hon har redan suttit 15 månader i häkte, och de räknas av straffet på 6,5 år. Och om hon sköter sig under fängelsetiden kan hon friges efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.

– I förhållande till andra fall med mycket allvarlig ekonomisk brottslighet har det här utdömts ett tidsmässigt mycket långt straff i förhållande till det belopp som det handlar om. Rätten har därmed tagit stor hänsyn till fallets övriga omständigheter, till exempel att brottet utförts under en väldigt lång tid, och det är vi nöjda med, säger Kirsten Dyrman.

Om en vecka ska Britta Nielsens son och två döttrar upp i rätten. De misstänks för grovt häleri. Enligt åtalet har de tagit emot strax över 70 miljoner kronor från sin mamma. 

Sonen är dessutom misstänkt för innehav av barnpornografi. 

Konkursförvaltaren Boris Frederiksen har uppdraget att återföra så mycket som möjligt av de 171 miljonerna som försvunnit, men än så länge är det motigt. Han har bara hittat knappt sju miljoner. 

– Vårt intryck är att mycket av pengarna har använts till förbrukning. Man har köpt varor som inte längre har något värde. Om man köper en flaska vin och dricker upp den har den ju inget värde längre, har han tidigare sagt till BT.

Storsvindlaren Britta Nielsen

Genom att manipulera systemet på den danska Socialstyrelsen där hon hade en chefstjänst kunde Britta Nielsen föra över drygt 165 miljoner till sina 66 olika bankkonton under sina 25 år av anställning på den danska myndigheten.

Totalt gjordes minst 300 överföringar.

Enligt åklagaren har svindeln kunnat genomföras på grund av att ett sviktande kontrollsystem på Socialstyrelsen och att Britta Nielsen var en betrodd medarbetare med stora befogenheter.

Pengarna har gått till fastigheter i Sydafrika, till dyra bilar och värdefulla smycken. Hon har även ägt en gård i Sverige. 

Hennes tre vuxna barn är åtalade för att ha tagit emot cirka 72 miljoner kronor.

Åtalet mot Britta Nielsen täcker perioden 1993-2018.

Hon är dömd till 6,5 års fängelse. 

TV: Britta Nielsens stora bluff, lyxliv och flykt

Lurade till sig över 170 miljoner kronor – sedan flydde hon till Sydafrika.