Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fällde Madsen – nu hedrade han Kim Wall

Åklagaren, numera advokaten, som fick Madsen fälld för mord deltog "som privatperson" i loppet. Foto: ANDERS GRÖNLUND
Kim Walls föräldrar Ingrid och Joachim Wall var på plats och deltog. – Det här loppet är en hyllning till Kim och den person hon var, säger Ingrid Wall. Foto: ANDERS GRÖNLUND
Hundratals människor av alla åldrar sprang för Kim Wall. Foto: ANDERS GRÖNLUND
Kim Wall blev 30 år gammal. Hennes bild fanns på plats. Foto: ANDERS GRÖNLUND
På plats fanns ett porträtt av Kim Wall. Foto: Anders Grönlund

Hundratals människor världen över har i dag sprungit minnesloppet för Kim Wall – på årsdagen efter ubåtsfärden.

På plats i hennes hemstad Trelleborg för att delta fanns bland annat familjen Wall och åklagaren som fick Madsen fälld.

– Jag deltog för att fira livet, säger Jakob Buch-Jepsen, åklagare i ubåtsfallet.

I dag – fredagen den 10 augusti – har det gått exakt ett år sedan ubåtsfärden i Öresund då journalisten Kim Wall mördades av dansken Peter Madsen.

Kim Wall hyllas nu världen över genom att människor springer motionslopp till hennes ära.

Minneshjärtat av stenar som ligger vid stranden utanför Kim Walls barndomshem fylldes under dagen med blommor. Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO / ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND.

Huvudplatsen för loppet och där det hela började är Kim Walls hemstad Trelleborg. Där samlades hundratals människor för att hedra hennes minne under parollen "Spring för Kim" och för att fira livet och glädjen.

– Det var väldigt fin och bra stämning. Människor firade livet och glädjen och mindes Kim, inte för fallet utan den person hon var, säger Kvällspostens fotograf.

Lotta Kellander, 40, Trelleborg är en av arrangörerna.– En fantastisk uppslutning och speciellt att få vara med och hedra, minnas en fantastisk person och journalist, vi har arbetat ca 3 månader med att färdigställa loppet. Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO / ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND.

Arrangörerna har tidigare berättat för Kvällsposten att det är ett glädjelopp utan tidtagning, utan nummerlappar och utan tävling. 

Jakob Buch-Jepsen, åklagaren och Jens Möller, polischefen, båda ledde utredningen av ubåtsfallet. Båda deltog i loppet – som privatpersoner. Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO / ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND.

Två personer vars deltagande väckte extra mycket känslor var danska Jens Möller, chef för mordenheten i Köpenhamn som är den som lett mordutredningen från polisens sida tillsammans med den danska åklagaren Jakob Buch-Jepsen, som var den som till slut fick Peter Madsen dömd till livstid för mord.

– Jag och Jens Möller deltog som privatpersoner. Jag deltog som privatperson för att fira livet och glädjen. Det var en bra form av arrangemang och jag ville stödja arbetet kring det, säger Jakob Buch-Jepsen.

Den danska polischefen Jens Möller nöjde sig med 5 kilometer, men fanns på plats. Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO / ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND.

Sedan den 1 maj arbetar han inte längre som åklagare utan har numera tjänst som advokat. Han har inga kommentarer kring om det finns någon koppling mellan hans byte och ubåtsfallet. 

– Det är en lång historia men det är bra att prova något annat och utveckla sig. Jag har tagit tjänstledigt nu i ett år och sedan får vi se om jag kommer fortsätta som advokat eller kommer gå tillbaka till att vara åklagare igen, säger Jakob-Buch Jepsen.

Cecilia Green, 52, Trelleborg, med Kim Walls signum "V-märket" för fred.– Det här är helt fantastisk, att kunna vända detta till någonting positivt, att göra det till glädjens lopp och dra in mer pengar till fonden är så fint. Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO / ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND.

Mamman: "Kommer säkert öka"

Hela 570 personer anmälde sig till loppet i Trelleborg innan arrangörerna var tvungna att stänga anmälningen. Nu hoppas familjen Wall att det ska bli ett återkommande evenemang.

Mari Doggart, 50, Höllviken.– Jättefint arrangemang, jag känner till föräldrarna sen jag bodde i Trelleborg och har en egen dotter så man kan bara tänka sig vad de har fått vara med om. Man borde kunna gå och arbeta var man vill utan att känna oro. Men detta är ett fantastiskt lopp som man hade ställt upp på oavsett vilket väder det hade varit och pengarna går till en bra sak. Foto: ANDERS GRÖNLUND

Kim Walls mamma Ingrid Wall har själv gjort diplom till samtliga anmälda. Anmälningsavgiften går till Kim Walls minnesfond.

– Hade vi inte varit tvungna att stänga för anmälan hade det blivit några hundra till som deltagit, säger Ingrid Wall.

Julia Mikkeleä Andersson, 38 och Sara Mikkeleä, 42, Trelleborg. – Vi ska gå 5 km och gör det för att bidra till fonden och för att visa omtanke för familjen som har drabbats. Man ska inte behöva arbeta ensam och riskera sitt liv, oavsett om man är journalist eller något annat. Foto: ANDERS GRÖNLUND

Utöver Trelleborg kommer det springas i Peking, New York och Köpenhamn och där kommer loppen avslutas på en plats som har koppling till Kim Wall. Engagemanget har även lett till att stora mängder människor i andra delar av världen springer under hashtaggen #RunforKim.

– Man springer på många platser på jorden och det kommer säkert öka för varje år, säger Ingrid Wall.

Susann Havenberg, 49 och Maja Selse, 49, Trelleborg. – 5km blir det i dag men nästa år så får vi satsa på en längre sträcka. Jättetrevligt och fint arrangemang, och att något så hemskt har blivit så fint. Vi kommer komma nästa år igen. Foto: ANDERS GRÖNLUND

Har väckt stort engagemang

Loppen arrangeras på många platser av människor som kände Kim Wall – genom sitt arbete hade hon vänner jorden runt. 

Laila Christiansson, 71 och hunden Elin, 17 månader, Höllviken. – Det som hände Kim är det som har berört mig mest här i livet. Jag har inte haft någon kontakt med henne men i alla fall hedra henne genom att delta här i dag. Foto: ANDERS GRÖNLUND

Ett stort engagemang har också växt fram bland andra kvinnliga journalister som blivit berörda men även bland privatpersoner som tagit del av historien, en av dem var Laila Christiansson, 71, som var på plats i Trelleborg.

– Det som hände Kim är det som har berört mig mest här i livet. Jag har inte haft någon kontakt med henne men ville i alla fall hedra henne genom att delta här i dag, Laila Christiansson, 71.

570 personer anmälde sig till loppet innan arrangörerna var tvugna att stänga anmälan. Foto: ANDERS GRÖNLUND.

I Trelleborg finns det tre olika sträckor att välja mellan men alla passerar Kim Walls minnesmärke av vita stenar vid strandkanten.

– Det är helt fantastiskt att så många vill vara med att hylla Kim, vi vill inte att hon ska bli ihågkommen för det som hänt, som ett brottsoffer, utan som den person hon var och som journalist, säger Ingrid Wall och fortsätter:

– Det här loppet är en hyllning till Kim och den personen hon var.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!