Åklagaren: "Ett urspårat pojkstreck"

Foto: Drago Prvulovic

"Ett urspårat pojkstreck begånget av ett kompisgäng som söker uppmärksamhet". Så beskriver åklagaren Hans Harding skadegörelsen mot judiska församlingen i Malmö förra året.

Nu läggs polisutredningen ner.

Det var i september i fjol som den judiska församlingen i Malmö utsattes för skadegörelse. En ruta i församlingens entrédörr krossades med en sten. Därefter avfyrades en rejäl sprängladdning.

– Utan pansarglas hade effekten av explosionen blivit mycket, mycket värre, sa Fred Kahn, ordförande för församlingen, dagen efter händelsen.

Skadegörelsen beskrevs inledningsvis som ett attentat och väckte stor uppmärksamhet. Bland annat Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) fördömde attacken.

– Jag känner framför allt ilska och avsky över att något sådant här kan hända och det är sorgligt att det sker, sa han då.

Ett antal vittnen såg två personer lämna platsen strax efter händelsen. Två unga män som hade befunnit sig i närheten blev misstänkta för attentat, men misstankarna avskrevs sedan.

Inte hatbrott

Nu läggs utredningen ner. Polisen bedömer inte skadegörelsen som något hatbrott. I ett pressmeddelande spekulerar åklagare Hans Harding i stället om "ett urspårat pojkstreck begånget av ett kompisgäng som söker uppmärksamhet".

Åklagare och polis ser kopplingar mellan det som hände hos judiska församlingen och en annan skadegörelse i Malmö fem dagar tidigare.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!