Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren: Elsie råkade befinna sig på fel plats vid fel tillfälle

SÖRJD OCH SAKNAD. "Det känns så tomt nu när hon är borta", berättar Elsie Perssons väninna sedan 40 år. För två månader sedan mördades 73-åriga Elsie i skogen utanför Halmstad. (Bilden är arrangerad.)Foto: Tomas Leprince
Hon befann sig på fel plats vid fel tillfälle. Att just Elsie Persson föll offer för 21-åringen var en ren slump. - Det hade lika gärna kunnat drabba någon annan, säger chefsåklagare Anders Johansson i Halmstad.

FAKTA

21-åringen greps efter fem dygn


29 maj: Elsie Persson, 73, cyklar från hemmet i centrala Halmstad för att plocka blommor i ett skogsparti vid Kistinge. Strax efter klockan 15 hittas hon av två personer -  blodig och livlös, med ett fång liljekonvaljer i handen. 30 maj: Polisen fastställer offrets identitet och berättar att kvinnan utsatts för grovt yttre våld.

31 maj:
I samråd med anhöriga går polisen ut i medierna med namn och bild på kvinnan, för att på så sätt få in tips. Ett stort antal förhör genomförs.

2 juni:
Vid 20-tiden på kvällen ringer en man, på uppdrag av 21-åringens skärrade föräldrar, till polisen och berättar om uppgifterna i dagboken. Några timmar senare grips den misstänkte. Han erkänner utan omsvep och anhålls för mordet på Elsie Persson.

Den 21-årige man som åtalas för liljekonvaljmordet lider av en allvarlig psykisk störning och kommer med största sannolikhet att dömas till rättspsykiatrisk vård.
- Något rationellt motiv har inte gått att hitta, säger Anders Johansson till Kvällsposten.
Bevisningen är vattentät. Polisen har säkrat DNA-spår från offret på såväl mordvapnen som 21-åringens kläder.
- Vi har dessutom vittnen som kan placera mannen på platsen, säger Anders Johansson.
Inser den åtalade vad han har gjort?
- Han vidgår de faktiska omständigheterna och svarar på våra frågor.

Kunde ha klarat sig

Elsie Persson satt med famnen full av blommor när 21-åringen gick till attack, slog ned henne bakifrån och gav henne elva knivhugg.
- Någonting knäppte till i huvudet, säger han i förhör.
Elsie kunde ha överlevt om hon fått vård i tid. I stället förblödde hon på platsen.
Av dagboksanteckningar och förhör framgår att 21-åringen drevs av ett starkt hat mot sin omgivning - och att hans längtan efter att få döda någon växte sig allt starkare.
- Man lever bara en gång, så varför inte? Man har i alla fall upplevt det, säger han till polisen.
- Är det någon art på jorden som borde utrotas så är det människan.
Fram till gripandet levde den unge mannen ett ensamt och isolerat liv, utan nära vänner eller flickvän. Arbetslös och utan sysselsättning satt han hemma och spelade tv-spel dagarna i ända - när han inte förlorade sig i sina blodiga dagdrömmar.

Ingen skuld

Efter mordet känner han ingen skuld.
- Jag känner ingen lättnad heller, jag bara... Det känns som en vanlig dag. Det är som om ingenting hade hänt alls, säger han till polisen.
Mannens försvarare, advokat Göran Ruthberg, är av hänsyn till sin klient sparsam med kommentarer.
- Möjligen kan det uppstå en diskussion om hans uppsåt och hur brottet ska rubriceras, men jag vill avvakta med det tills rättegången.
Mannen vårdas på rättspsykiatriska kliniken i Växjö.
- Han mår efter omständigheterna väl, säger Göran Ruthberg.
Huvudförhandlingen äger rum i Halmstad tingsrätt nästa vecka.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!