Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren: ”Fallet har krupit under skinnet”

Jakob Buch-Jepsen mötte ett massivt pressuppbåd utanför Köpenhamns byret.Foto: Jens Christian

På onsdagen förkunnade rätten att man dömer Peter Madsen till livstids fängelse för att mördat journalisten Kim Wall.

Peter Madsen berättade omgående via sin advokat att han tänker överklaga domen, men det var trots det en nöjd åklagare som mötte medierna utanför rättssalen.

– Kim Wall var ett fullständigt oskyldigt offer, säger åklagaren.

När åklagare Jakob Buch-Jepsen kom ut från rätten pratade han med media för första gången sedan rättegången startade den 8 mars.

– Jag kan upplysa er om att Köpenhamns polis och åklagarmyndigheten i Köpenhamn är mycket nöjd med resultatet, säger han och berättar att han kommer följa med när fallet går vidare till Landsrätten.

 

LÄS MER: Peter Madsen döms till livstids fängelse 

 

Åklagaren poängterade att mordet planerats och att Kim Wall torterats, dödats och styckats och sedan kastats överbord. Han säger att han är nöjd över att rätten dömt till lagens strängaste straff, livstids fängelse.

– Det är ovanligt att man får livstid för ett enda mord som ostraffad, men det jag tror varit avgörande för rätten är att det varit planerat och att det fanns sexuella handlingar, säger åklagaren.

Rätten har dömt att ubåten Nautilus ska konfiskeras – det vill säga förstöras.

– När ett mord sker på en ubåt så menar vi att det i ubåten kan finnas DNA spår, hårstrån och andra spår från mordet. Därför ska inte ubåten existera i framtiden. Men vi ska givetvis vänta och se om Landsrätten gör samma bedömning, säger Jakob Buch Jepsen.

"Har krupit mig under skinnet"

På frågan om vad som berört åklagare Jakob Buch-Jepsen personligen säger han:

– Jag är professionell, men när man kommer hem är jag en privatperson och då är det här ett fall som krupit mig under skinnet. Det är vissa delar som berört mig mycket och då är det viktigt att prata med kolleger.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om Kim Wall-fallet 

 

Han berömde även sina kolleger.

– Jag är otroligt stolt över av att vara en del av den här förundersökningen tillsammans med Köpenhamns polisen och tack vare hjälp från externa partners, som de svenska myndigheterna, säger Jakob Buch-Jepsen.

"Jag är professionell, men när man kommer hem är jag en privatperson och då är det här ett fall som krupit mig under skinnet", säger åklagare Jakob Buch-Jepsen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

"Var ett fullständigt oskyldigt offer"

Åklagaren säger att han är nöjd med att rätten fastslagit att Madsen är skyldig till planerat mord med sexuellt motiv.

– Kim Wall var ett fullständigt oskyldigt offer, säger åklagaren och säger vidare att Kim wall var ett slumpmässigt offer och att Peter Madsen planerat att nästa kvinna som kom till ubåten skulle bli hans mordoffer.

Även Betina Hald Engmark lämnade en kort kommentar utanför rättssalen. Hon är inte nöjd med domen.

– I övrigt har jag inga synpunkter nu, säger hon

När Madsens överklagande leder till nästa instans, landsretten, kommer även den rättegången avgöras utan jury. I landsretten består dock rätten av tre domare och tre lekmän. För fällande dom ska fyra av sex ledamöter anse att Madsen är skyldig.

Lekmännen väljs från en lista av tänkbara kandidater som kommunerna i Danmark skickar in var fjärde år. Personerna är förpliktigade att delta.