Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åklagaren: Därför kan inte mördaren utvisas

Amani Madi, 31, är hustru till Yaras morbror. Hon har dömt till livstids fängelse för mordet på åttaåriga Yara i tingsrätten.
Yaras morbror dömdes till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.
Yara blev åtta år gammal.

Amani Madi, 31, dömdes i tisdags till livstids fängelse för att ha misshandlat åttaåriga Yara till döds i Karlskrona. Hennes 32-årige make dömdes till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel av den lilla flickan.

De två är inte svenska medborgare, men de kommer inte att utvisas. Utvisas de finns det enligt expertutlåtanden en risk för vedergällning på grund av mordet på Yara,

– Sammantaget såg vi inte möjlighet att yrka på utvisning. De riskerar att utsättas för omänsklig behandling om de skickas till Gaza, säger åklagare Pernilla Åström.

Enligt tingsrätten misshandlade Amani Madi åttaåriga Yara till döds med bland annat en brödkavel. Hon gjorde det, enligt domen, med uppsåt att döda flickan. Våldet har riktats mot ett litet barn som inte haft möjlighet att försvara sig. Och det har skett i barnets hem, den plats som ska vara barnets trygga punkt. Straffet, livstids fängelse, är det strängaste som kan utmätas i Sverige.

– Det finns inga förmildrande omständigheter, sa domaren i Blekinge tingsrätt, lagman Laila Kirppu, i samband med att domen meddelades.

Döms för grov misshandel

Amani Madis make döms för synnerligen grov misshandel. Mannen var vårdnadshavare till Yara och var den juridiska person som skulle skydda henne.

De två dömda kom till Sverige från Gaza och beviljades uppehållstillstånd 2012. Enligt svensk lag får en utländsk medborgare utvisas ur Sverige om denne döms för brott som kan leda till fängelse. I detta fall föreligger alltså skäl för att de två kunna utvisas, och frågan kom upp tidigt i den juridiska processen.

– Normalt gör man det här under huvudförhandlingen. Redan när vi jobbade med sakframställan uppstod frågan om vi skulle yrka på utvisning, säger åklagare Pernilla Åström.

Frågan om utvisning måste prövas för att se om det finns något hinder mot att den verkställs. Åklagare Pernilla Åström bad därför domstolen om ett utlåtande från Migrationsverket. Vad gäller frågan om utvisning har även domstolen möjlighet att begära att frågan prövas, vilket också skedde i detta fall.

Finns inga hinder

Enligt utlåtandet från Migrationsverket är det inte möjligt att utvisa Amani Madi då hon sedan tidigare riskerar att dödas av släktingar. Styret i Gaza har, fastslås det i utlåtandet, varken vilja eller förmåga att skydda sina medborgare från den typen av övergrepp. Dessa förutsättningar förelåg år 2012 och kvarstår fortfarande enligt Migrationsverket.

Vad gäller maken finns det enligt Migrationsverket inget hinder för utvisning enligt utlänningslagen.

Men under rättegången framkom nya uppgifter. I förhör med bland annat de två tilltalade och en expert visade det sig att även maken riskerar att dödas. Det ska på grund av Yaras död finnas krav på vedergällning som kan innebära att maken dödas om han återvänder till Gaza.

Därför konstaterar tingsrätten i sin dom att de två inte ska utvisas.

Det är enligt Amani Madis försvarsadvokat Erik Widner klart att hans klient tänker överklaga tingsrättens dom på livstids fängelse. Åklagare Pernilla Åström har knappt tre veckor på sig att besluta sig för om hon vill ta fallet vidare till hovrätten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!