Mannen har erkänt att han sövt kvinnan, fört denne från hennes lägenhet i Stockholm till bunkern i Skåne för att där spärra in henne och hålla henne fången. Men de brottsrubriceringar som åklagaren valt att åtala för nekar mannen till.
– Han förnekar människorov och förnekar grov våldtäkt, säger mannens advokat Mari Schaub.
Mannen hävdar, enligt försvarsadvokaten, att han inte haft för avsikt att skada målsägaren eller tvinga henne till handlingar.
– Han är en mycket olycklig människa. Han har ingen flickvän. Han har byggt den här byggnaden, sen har han hämtat en person som ska vara hans flickvän.
– Han vill ha en partner, någon att leva tillsammans med, säger Mari Schaub.
Åklagaren: Som en mardröm
Under arbetet med åtalet har åklagare Peter Claeson själv besökt bunkern i Östra Göinge.
– Det man ser utifrån är motsvarande en maskinhall, den är nog hundra kvadratmeter skulle jag gissa. Men innanför den har det uppförts en bunker i betong - platta, väggar tak. Gjuten betong.
– Det är dubbel gips så det är helt ljudisolerat.
Peter Claeson beskriver bunkern som oerhört välgjord, inte helt färdigställd men så pass iordninggjord så att det går att hålla en person instängd i byggnaden. Ventilation och vatten. Avlopp, värme och elektricitet. Allt är på plats, men dolt av en fejkad port.
Lämnades ensam i bunkern
Att bli instängd i bunkern beskriver Peter Claeson som en mardröm.
– Det måste ha varit otroligt jobbigt att vara inlåst där. Det finns en säkerhetssluss som gör att om den här kvinnan som var där hade kunnat lista ut koden till den första dörren så hade hon aldrig kommit vidare i alla fall. Eller om hon hade övermannat mannen eller så.
Dessutom lämnades kvinnan vid flera tillfällen ensam och isolerad i bunkern när mannen lämnade gården, berättar Peter Claeson.
– Den här mannen har varit i väg och arbetat och han har varit i Stockholm när hon har varit inlåst. Om något hade hänt med honom, vad hade hänt med henne då?
– Hur länge hade han tänkt ha henne där? Vad skulle hända med henne sen?