Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åklagaren: Bunkern är som en mardröm

BUNKERN INIFRÅN. Bilden visar ena delen av bunkern. I rummet finns både säng, stol och bord. Denna del har viss möblering. Polisens undersökning visar att någon har bott i rummet. Detta styrktes av att det fanns mat i kylen. I köksdelen fanns också läkemedel
Foto: Polisen
Utifrån ser byggnaden ut som en vanlig maskinhall. Den stora porten till vänster på byggnadens långsida är en falsk dörr.
Foto: Polisen
På sängen låg en uppslagen bok: "I djävulens sällskap".
Foto: Polisen
Inne i den gjutna betongbunkern fanns bland annat ett kök.
Foto: Polisen
Så är bunkern uppbyggd. Detta är polisens skiss över "maskinhallen". I den övre delen ser man hur bunkern är byggd. Den är byggd som en egen byggnad, inne i maskinhallen, med väggar av betong och dubbla lås. Den är både ljud- och ljusisolerad. Inne i själva bunkern finns flera rum.
Foto: Polisen
Bilden visar diskbänken. I skåpet under vasken hittades hårtussar, sannolikt från löshår.
Foto: Polisen
RASTGÅRDEN. Här är rastgården. Utgången dit ligger separerad från bunkern. Rastgården har en låst port. Rastgården saknar tak.
Foto: Polisen
Bilden visar gången som leder in till bunkern.
Foto: Polisen
Bilden visat toalettstol och tvättställ. Båda var inkopplade och fungerade när polisen kom till platsen.
Foto: Polisen
RASTGÅRDEN. Bilden tagen från rastgården in mot dörren som leder in i maskinhallen. Den svarta lådan intill dörren är fristluftsintaget till bunkerns ventilationssystem.
Foto: Polisen
1 / 10

Åklagare Peter Claeson har själv besökt bunkern och beskriver en helt isolerad bunker, omöjlig att fly ifrån där en kvinna låstes in.

Han kan inte minnas något liknande fall i Sverige.

– Vad jag känner till är det fall utomland i så fall. Så som mannen själv har berättat här har han tänkt att hon ska vara där i flera år och vara hans flickvän, säger Peter Claeson.

Mannen har erkänt att han sövt kvinnan, fört denne från hennes lägenhet i Stockholm till bunkern i Skåne för att där spärra in henne och hålla henne fången. Men de brottsrubriceringar som åklagaren valt att åtala för nekar mannen till.

– Han förnekar människorov och förnekar grov våldtäkt, säger mannens advokat Mari Schaub.

Mannen hävdar, enligt försvarsadvokaten, att han inte haft för avsikt att skada målsägaren eller tvinga henne till handlingar.

– Han är en mycket olycklig människa. Han har ingen flickvän. Han har byggt den här byggnaden, sen har han hämtat en person som ska vara hans flickvän.

– Han vill ha en partner, någon att leva tillsammans med, säger Mari Schaub.

Åklagaren: Som en mardröm

Under arbetet med åtalet har åklagare Peter Claeson själv besökt bunkern i Östra Göinge.

– Det man ser utifrån är motsvarande en maskinhall, den är nog hundra kvadratmeter skulle jag gissa. Men innanför den har det uppförts en bunker i betong - platta, väggar tak. Gjuten betong.

– Det är dubbel gips så det är helt ljudisolerat.

Peter Claeson beskriver bunkern som oerhört välgjord, inte helt färdigställd men så pass iordninggjord så att det går att hålla en person instängd i byggnaden. Ventilation och vatten. Avlopp, värme och elektricitet. Allt är på plats, men dolt av en fejkad port.

Lämnades ensam i bunkern

Att bli instängd i bunkern beskriver Peter Claeson som en mardröm.

– Det måste ha varit otroligt jobbigt att vara inlåst där. Det finns en säkerhetssluss som gör att om den här kvinnan som var där hade kunnat lista ut koden till den första dörren så hade hon aldrig kommit vidare i alla fall. Eller om hon hade övermannat mannen eller så.

Dessutom lämnades kvinnan vid flera tillfällen ensam och isolerad i bunkern när mannen lämnade gården, berättar Peter Claeson.

– Den här mannen har varit i väg och arbetat och han har varit i Stockholm när hon har varit inlåst. Om något hade hänt med honom, vad hade hänt med henne då?

– Hur länge hade han tänkt ha henne där? Vad skulle hända med henne sen?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!