Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åklagaren Adrien stoppade tjuv med välriktad tackling

När den åtalade tjuven insåg att han riskerade att dömas till fängelse försökte han fly från vakterna innan domen skulle avkunnas. En åklagartackling stoppade honom. Foto: EXPRESSEN/KVP
Tjuven dömdes till en månads fängelse och placerades i häktet i avvaktan på att börja avtjäna sitt straff. Foto: LASSE SVENSSON

Den åtalade tjuven borde ha funderat en gång till innan han försökte rymma från Malmö tingsrätt. Den före detta utövaren av amerikansk fotboll och numera åklagare, Adrien Combier-Hogg, stoppade honom med en välriktad tackling.

Sedan var rymningsförsöket över.

– Jag blev lite öm i axeln, säger Adrien Combier-Hogg.

I slutet av maj hade Adrien Combier-Hogg avslutat sin plädering i Malmö tingsrätt mot en man i 20-årsåldern. Den misstänkte riskerade att för andra gången på kort tid dömas för stöld. I mars dömdes han för just stöld i Helsingborg. Nu var han på nytt åtalad för samma brott.

– Jag yrkade på fängelse och att han skulle häktas, säger Adrien Combier-Hogg.

Det blev paus och det var dags att invänta domstolens beslut. Åklagaren gick till sitt rum och arrestvakterna tog med sig den misstänkte. När förhandlingen skulle återupptas gick Adrien Combier-Hogg ut från åklagarrummet mot sal 11 och hörde då att något hände.

Funderade - och klev in

Det visade sig vara mannen som han ville ha dömd till fängelse som lyckats slita sig från arrestvakterna som hade tagit av honom handfängslet.

I sin incidentrapport skriver Adrien Comber–Hogg att den åtalade mannen skrek att han inte ville hamna i fängelse. Rymlingen hade samtidigt fått upp farten och sprang i korridoren utanför salarna. Men i vad som visade sig vara i helt fel riktning.

Han sprang mot Adrien Combier-Hogg.

- Jag hann fundera en sekund på om jag skulle släppa förbi den tilltalade för att låta arrestvakterna och de två ordningsvakterna som sprang efter honom göra sina jobb. Men jag bestämde mig för att kliva in och försöka hjälpa till. Det visade sig vara rätt beslut, säger Adrien Combier-Hogg.

Utbildad röjdykare

Det var då han tacklade rymlingen, och det gav effekt.

– För länge sedan spelade jag amerikansk fotboll, säger Adrien Combier-Hogg.

Men det fanns också annan kraft bakom tacklingen. Malmös åklagarkammare har nämligen åklagare med varierande bakgrund. En har till exempel arbetat som kock i många år och Adrien Combier-Hogg själv har en bakgrund inom Försvarsmakten som röjdykare och yrkesofficer.

Den misstänkte dömdes till en månads fängelse bland annat med hänvisning till det snabba återfallet och att han inom kort fyller 21 år.