Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åklagare misstänks för grovt rattfylleri

Gräns och straff för rattfylleri och grovt rattfylleri
Vid en singelolycka utanför Malmö blev i början av september en åklagare misstänkt för grovt rattfylleri. Foto: MIKAEL NILSSON
Åklagaren ska ha satt sig i bilen och kört från Malmö med så pass mycket alkohol i kroppen att han nu misstänks för grovt rattfylleri. Foto: MIKAEL NILSSON

En åklagare verksam i södra Sverige misstänks för grovt rattfylleri efter att ha krockat med sin bil. I bilen satt åklagaren och ytterligare en person.

– Det har inletts en förundersökning mot en åklagare som misstänks för grovt rattfylleri, säger överåklagare Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren i Malmö.

Åklagaren som misstänks för grovt rattfylleri ska enligt uppgift ha deltagit i ett möte i början av september i Malmö. Exakt vad det var för möte är oklart. Men efter mötet skulle åklagaren skjutsa en person till en annan ort, enligt uppgift till Kvällsposten.

Kvällsposten har vid olika tillfällen sökt kontakt med företrädare för den åklagarmyndighet där han är anställd.

– Du får ta kontakt med särskilda åklagarkammaren, uppger pressansvarige på den misstänkte åklagarens myndighet.

Men åklagaren väljer att själv bekräfta när Kvällsposten ringer honom:

– Jag har ännu inte blivit förhörd men det stämmer att jag är misstänkt för rattfylleri, säger åklagaren till Kvällsposten.

Förundersökning inledd

Misstankarna mot honom utreds av Särskilda åklagarkammaren: 

– Det har inletts en förundersökning mot en åklagare som misstänks för grovt rattfylleri, säger överåklagare Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren i Malmö.

Misstankarna mot åklagaren uppstod strax efter kl 22 i början av september när polis och Räddningstjänsten fick ett larm om en singelolycka utanför Malmö. Olyckan hade inträffat vid trafikplats Sege på E22 i riktning mot Helsingborg.

Åklagaren hade kört rakt in i en vägarbetsplats och satt kvar i bilen när Kvällspostens fotograf Mikael Nilsson kom fram till platsen.

Larm om singelolycka

Polisens regionledningscentral lade senare på kvällen ut en notis om att en singelolycka inträffat. Informationen var knapphändig vilket den brukar vara kort efter att en händelse inträffat.

Men på platsen blev åklagaren som kört bilen misstänkt för rattfylleri. Enligt uppgift visade resultatet av tester som togs på honom att han hade druckit så pass mycket alkohol innan han satte sig bakom ratten att han blev misstänkt för grovt rattfylleri. 

Gränsen för att bli misstänkt för grovt rattfylleri går vid minst 1,0 promille alkohol i blodet eller 0,5 milligram per liter i utandningsluften. I det här fallet ska åklagaren som nu misstänks ha legat över gränsen för grovt rattfylleri. 

Ladda ner Kvällspostens app.