Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagare kan få behålla jobbet – trots misstankar om grov rattfylla

Åklagaren står åtalad vid Malmö tingsrätt.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Afterworken slutade med en rattfylla och trafikolycka.Foto: SHUTTERSTOCK

En åklagare verksam i södra Sverige står åtalad för grovt rattfylleri och grovt vållande till kroppsskada efter att ha kraschat sin bil efter en afterwork i september. 

Myndigheten där åklagaren är anställd vill att han ska avskedas om han visar sig skyldig till brott. 

Men nu svarar Statens ansvarsnämnd att han troligtvis kommer att få behålla jobbet – även om han döms.

Det var i början på september som åklagaren deltog i en afterwork på sin arbetsplats. Efter tillställningen, som uppges ha pågått i ungefär fyra till fem timmar, satte sig åklagaren bakom ratten för att skjutsa hem sin kollega till en annan ort utanför Malmö.

Färden gick enligt vittnen i hög hastighet på en väg som hade en tillfällig hastighetsbegränsning på 50 kilometer i timmen. I mörkret körde åklagaren rakt in i en vägspärr som stod uppställd med anledning av ett vägarbete längre fram. 

Fronten på bilen kvaddades. Åklagaren som körde bilen klarade sig lindrigt undan med ett mindre sår i pannan. Värre var det med kollegan som fick en fraktur i nacken.

Har erkänt brott

När räddningstjänst kom till platsen konstaterades det att åklagaren som kört bilen blåste 0,61 milliliter alkohol per liter. En anmälan om grovt rattfylleri gjordes och senare även vållande till kroppsskada, grovt brott. 

Åklagaren har erkänt rattfylleri men inte vållande till kroppsskada. 

– Det stämmer att jag är misstänkt för rattfylleri, har åklagaren tidigare sagt till Kvällsposten.

Får troligtvis behålla jobbet

I december gjorde åklagarens arbetsgivare en anmälan och begärde att Statens ansvarsnämnd skulle pröva frågan om att avskeda åklagaren. 

Enligt myndigheten, där åklagaren är anställd sedan 20 år, har han visat grovt bristande förtroende mot både sin arbetsgivare och sin yrkesroll, framför allt när det gäller hans omdöme och opartiskhet. Han bör därför få sparken från sitt jobb som åklagare om han döms i tingsrätten.

I handlingar som Kvällsposten har tagit del av framkommer det att Statens ansvarsnämnd har diskuterat situationen med åklagaren och hans fackliga ombud, enligt lagen om anställningsskydd.

Ansvarsnämnden menar att med hänsyn till de handlingar som hittills finns i ärendet kommer åklagaren sannolikt inte att avskedas från sin anställning som åklagare. Det gäller om han döms helt eller delvis i enighet med åtalet.