Bara tre pedagoger hade ansvar för 40 barn

Foto: JENS CHRISTIAN

En åklagare leder nu polisutredningen efter den tragiska händelsen med den sexårige pojken som drunknade under en skolaktivitet i Falsterbo.

Tre pedagoger hade vid tillfället ansvar för ett 40-tal badande barn.

Flera poliser med specialinriktning på arbetsmiljöbrott har nu getts i uppdrag att undersöka om ett misstänkt brott begåtts.

– Den här typen av utredningar tar tid, säger åklagaren Klas Norelius.

Det var på höstterminens andra dag som ett 40-tal lågstadiebarn gavs möjligheten att under skoltid besöka det populära friluftsbadet alldeles intill Tångvallaskolan i Falsterbo.

En av dem var den sexårige pojken som plötsligt hittades livlös i vattnet.

Trots intensiva återupplivningsförsök gick hans liv inte att rädda. Händelsen har efteråt skapat stor sorg i hela Falsterbo.

Prästen Mathilde Karlgren tog emot besökare i kyrkan som ville tända ett ljus för pojken och hans familj och vänner.
Foto: JENS CHRISTIAN

Samtidigt har många varit undrande hur aktiviteten gick till och varför inte ansvariga lärare upptäckte händelsen i tid.

Tre pedagoger

Efter att den tragiska händelsen blev känd förklarade tillförordnad utbildningschef Stefanie Sennevall att det funnits personal som haft uppsikt över barnen. 

I övrigt tillade hon att händelsen nu är under utredning och att man från kommunens sida inte vill kommentera händelseförloppet ytterligare.

– Vårt fokus från kommunen just nu är att ta hand om eleverna på skolan och vårdnadshavare, säger utbildningschefen.

Den aktuella simbassängen är 25 meter lång med fyra banor. Enligt uppgift ska det ha funnits tre pedagoger på plats kring bassängen vid tiden för händelsen.

Att bara tre vuxna hade ansvar för gruppen med ett 40-tal barn bekräftas av Stefanie Sennevall för TV4. Enligt uppgift till TV4 bedömer kommunen att man följt de riktlinjer man satt upp.

Friluftsbadet har under en följd av år använts under skoltid. Någon regelrätt simundervisning ska det dock inte ha varit frågan om vid olyckstillfället.

Öppet utanför skoltid

Under sommarlovet höll bassängen även öppet för allmänheten. Vid de tillfällena ska det ha funnits badvakter på plats. Den typen av verksamhet upphörde dagen före skolstarten i måndags.

Polisen utreder nu händelsen som en arbetsplatsolycka, eftersom olyckan skedde i anslutning till skolan.

– Det kan vara en följd av att någon har varit oaktsam. Men det är ingenting som är bekräftat. Det ska utredas, säger polisens presstalesperson Rickard Lundqvist.

Han har förklarat att polisen fått en bild av hur saker och ting har gått till.

– Vi vill inte gå ut med de uppgifterna nu. Men pojken har hittats i bassängen och det har lett till att han har avlidit, sa Rickard Lundqvist på tisdagen.

På onsdagen hamnade ärendet hos åklagaren Klas Norelius vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Fler polisförhör

– I nuläget jobbar polisen med de direktiv som gavs inledningsvis. Det handlar om att bringa klarhet i händelsen genom att hålla nya förhör och att göra klart den tekniska undersökningen, säger han.

Åklagaren väntar också på resultatet från den rättsmedicinska undersökningen, som ska fastställa hur sexåringen avlidit.

Klas Norelius säger att utredningen fokuserar på om det varit ett oaktsamhetsbrott – det vill säga om pojken kan anses ha drunknat till följd av att någon vuxen i ansvarig ställning varit oaktsam. 

– Men att utreda vem som haft ansvar kan ta tid, det visar andra utredningar, säger han.

Ingen misstänkt

På onsdagen höll skolan minnesstund för den omkomne och hans familj i Falsterbo. 

Ingen person är i nuläget delgiven misstanke om brott, enligt Kvällspostens uppgifter. Påföljderna för arbetsmiljöbrott ligger mellan böter och fängelse i sex år beroende på vilket brott det gäller och hur omständigheterna sett ut.


Falsterbo i sorg efter pojkes död.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!