Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åklagare delade SD-kritiskt inlägg – åtalade politiker

Lena-Marie Bergström, kammaråklagare i Karlskrona, har åtalat två SD-politiker på fyra år för hets mot folkgrupp. Foto: Pressbild
Christopher Larsson (SD) åtalas efter att ha uttryckt sig nedsättande mot muslimer. Foto: ROGER VIKSTRÖM

Kammaråklagaren Lena-Marie Bergström har två gånger åtalat politiker inom Sverigedemokraterna för hets mot folkgrupp.

Samtidigt har hon delat inlägg som är starkt kritiskt mot SD på sociala medier, avslöjar SVT Nyheter Blekinge.

– Jag vänder mig mot orättvisor, mot rasism och nazism. Det måste vara tillåtet att göra i sin roll som åklagare, säger Lena-Marie Bergström.

På torsdagen åtalades SD:s gruppledare i Karlskrona, Christopher Larsson, för hets mot folkgrupp efter ett inlägg om islam. Åklagaren var Lena-Marie Bergström, samma åklagare som i februari 2014 åtalade SD-politikern Michael Hess som dömdes men sedan friades i hovrätten.

Nu avslöjar SVT Nyheter Blekinge att Lena-Marie Bergström har delat ett inlägg som likställer SD med nazister. Det var i september förra året som hon delade en video från gruppen ”SD är lika med rasister”, där en överlevare från Förintelsen berättar om sina erfarenheter.

Videon gör jämförelser mellan SD och nazismen i Tyskland under andra världskriget.

– Vi tycker det är anmärkningsvärt att hon personligen tycks betrakta SD som rasister, och sedan handlägger hon själv den typen av mål. Vi menar att hennes objektivitet starkt kan ifrågasättas, säger Tommy Nilsson, som är Christopher Larssons advokat.

Kräver att åklagaren byts ut

Nilsson menar att åklagaren går emot objektivitetsplikten, och kräver nu av åklagarmyndigheten att hon byts ut.

– Det är viktigt i ett rättssamhälle att inte behöva ifrågasätta åklagarens objektivitet. Jag anser inte att hon ska vara förundersökningsledare i mål där aktiva SD-politiker är misstänkta, säger advokaten.

Lena-Marie Bergström hävdar att hon inte var uppmärksam på vilken grupp som var avsändare till videon. 

– Nu när jag ser inlägget det förstår jag att det inte ser bra ut. Det var inte min avsikt, men jag har inga preferenser kring politiska partier. Jag vänder mig mot orättvisor, mot rasism och nazism. Det måste vara tillåtet att göra i sin roll som åklagare, säger hon.

Har särskilt ansvar för hatbrott

Bergström specialiserar sig på hatbrott och har särskilt ansvar vid utredningar av sådana ärenden. Inför Christopher Larssons åtal diskuterade hon fallet med flera andra åklagare inom samma område, menar hon.

– Från min sida känner jag inte att jag är jävig. Jag känner att jag är fullt objektiv, och det hade inte spelat någon roll om han vore liberal, sosse eller moderat. Jag hade ändå väckt åtal.

Det kan enligt henne vara lämpligt att någon annan åklagare tar över åtalet, vilket är det som advokaten kräver.

– Om han (Larsson) känner att han inte får en rättvis rättegång, om han känner sig dömd på förhand, då tycker jag det är viktigt att någon annan kliver in i stället för mig. Det måste inte vara jag som går till rätten, men personligen tycker jag inte att jag är olämplig.

”Jag får göra en pudel”

Lena-Marie Bergström fortsätter:

– Jag känner inte att jag har gjort något fel. Jag förstår att det är olyckligt att den här gruppen delade filmen. Jag får bara göra en pudel och säga att jag är ledsen, säger hon.

Tycker du att SD är ett rasistiskt parti?

– Jag har ingen åsikt om något av partierna. Det finns personer inom alla partier som har rasistiska eller nazistiska åsikter. Det är individerna jag vänder mig mot, det finns väl inget parti jag känner mig helt nöjd med.

Inlägget som Christopher Larsson skrev handlar om att minareten i Karlskrona skulle invigas med böneutrop, något Larsson uttryckt missnöje med. Enligt åklagaren skrev han nedsättande om muslimer med syfte på trosbekännelse.

Christopher Larsson värjer sig mot brottsanklagelserna och anser att det han har skrivit faller inom yttrandefriheten, enligt en text på SD Karlskronas hemsida.

– Min uppfattning är att jag inte har visat någon missaktning mot någon folkgrupp. Det jag skrev var att det är sorgligt att man inte kan undvika religion på allmän plats, säger han till Kvällsposten.

Åklagaren ska utredas

Han hoppas att han blir frikänd men känner sig långt ifrån säker.

– Men om jag gör något dumt, något brottsligt, så förväntar jag mig att bli utredd och dömd av någon opartisk. Så är det inte i det här fallet, säger Christopher Larsson.

Under fredagen meddelades att en särskild enhet inom åklagarmyndigheten ska utreda om Bergström får fortsätta med ärendet eller om någon kollega ska ta över det.

– Beslutsordningen är sådan att en högre åklagare ska titta på dessa frågor. Jag har skickat ärendet till utvecklingscentrum i Malmö för bedömning, säger chefsåklagaren Anne Bojmarker till TT.