Åklagare avgör om polisen gjorde fel mot Benjamin, 40

Se omdiskuterade händelsen när Benjamin Antwi släpades av tåget
Benjamin Antwi släpades ut från tåget av polisen på väg hem från Köpenhamn.
Foto: Privat / Benjamin Antwi hamnade i dispyt med polisen på Ö
Videon har fått stort genomslag på sociala medier.
Foto: Privat
Mushtak Awad blev vittne till händelsen och delade med sig av sitt vittnesmål på sociala medier.
Foto: Privat

Åklagare ska avgöra om polisen begick tjänstefel som släpade ut Benjamin Antwi, 40, från tåget utanför Malmö.

Polisen anklagas för rasprofilering – men svarar med att man har en stark värdegrund.

– Polisens uppgift om hur han tänkte är ofta avgörande och det är svårt för den enskilde att bevisa motsatsen, säger advokaten Kristoffer Ståhl.

Klippet från i fredags som visar hur Benjamin Antwi, 40, sitter på Öresundståget från Köpenhamn mot Malmö har fått stor spridning. Han har just visat upp sin legitimation för en passkontrollant när polisen tillkallas och säger åt honom att följa med ut.

Men Benjamin vägrade.

– Det är inte min skyldighet att följa med en polis ut bara för att han säger det. Han måste ha en grund, en anledning. Ska alla mörkhyade människor i tåget följa med utan grund? berättade han för Kvällsposten. 

”Hundra procents rasprofilering”

Mushtak Awad satt i samma tågvagn med en vän. Båda filmade polisens ingripande. 

– Passkontrollanten sa åt honom flera gånger att titta på henne så att hon kunde se att id-handlingen stämde. Men vi såg att han redan tittade på henne, och han sa ”jag tittar ju på dig”. Då påstod hon att han hade en attityd mot henne. Det hade han inte, men jag förstår om han blev irriterad av att hon bad om samma sak flera gånger, säger han.

Efter att ha sett hans id-handling kallade passkontrollanten på gränspolisen och situationen eskalerade. 

Det slutade med att Benjamin Antwi släpades ut av polisen, vilket också fångades på film. 

Mushtaks video och vittnesmål har fått stor spridning på sociala medier och en digital namninsamling har startats i Benjamins namn, där över 25 000 personer har skrivit på med kravet att polisen ska be om ursäkt och utredas för tjänstefel. 

Vittnet Mushtak Awad tror att bemötandet av Benjamin Antwi berodde på hans hudfärg.

– Det var hundra procents rasprofilering, säger han.

Vågar inte ha med sig väska på tåget

Efteråt anmäldes Benjamin Antwi av polisen för våldsamt motstånd – och han har själv anmält polisen för tjänstefel och misshandel. 

– Det jag reagerar på i videon är att man överhuvudtaget inte förklarar varför han måste gå ut från tåget. Han frågar vad han har gjort och ändå fortsätter man att säga att han ska ut, säger advokaten Eva Bazo, som har kommenterat filmen på Twitter.

Eva Bazo berättar för Kvällsposten att hon tidigare haft en klient som blev kontrollerad av tjänstemän på Tullverket och släpades ut från tåget. Efteråt anmälde han personerna för våldtäkt och misshandel, men utredningen lades ner.

– Det var också en svart man, som inte heller hade något på sig. Han har berättat för mig att han har vänner som inte vågar sova på tåget för att inte väcka misstankar. Och min klient har inte längre med sig en väska när han åker till jobbet. Man får ställa sig frågan varför det är på det sättet, utan att jag slår fast att det har med hudfärg att göra.

Eva Bazo, advokat, reagerade starkt när hon såg klippet på Benjamin Antwi.
Foto: Pressbild

”Svårt att utreda objektivt”

Ärendet har tilldelats en åklagare vid särskilda åklagarkammaren, som utan inblandning från polisen kommer att besluta om att antingen inleda en förundersökning eller lägga ner det.

Advokaten Kristoffer Ståhl, som även han kommenterat filmen på Twitter, menar att det utifrån videon som spridits inte går att slå fast att vare sig polisen eller Benjamin gör sig skyldig till brott.

– Det som är det intressanta och det viktiga här är varför polisen fattar misstanke om just den här passageraren. Har det med hans beteende att göra eller har det med hans hudfärg att göra? Om det är det senare är det extremt allvarligt, säger han.

Hur brukar utredningarna se ut kring den här typen av misstänkta tjänstefel?

– Generellt kan det vara svårt att utreda objektivt. Om polismannen i fråga kan utveckla och redogöra för vad det fanns för konkret omständighet för en poliskontroll, stannar nog utredningen där. Polisens uppgift om hur han tänkte är ofta avgörande och det är svårt för den enskilde att bevisa motsatsen.

Polisens svar: ”Helt förkastligt”

Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen i region syd, vill inte kommentera vad polisen letade efter i Benjamin Antwis väska, med hänsyn till pågående utredning. 

Hon säger även att hon inte kan svara på varför polisen misstänkte just honom av alla som befann sig i tågvagnen.

Hur ser du på anklagelsen att han utsätts för det här på grund av sin hudfärg?

– Vi får ofta synpunkter baserat på olika former av känslor. Vårt uppdrag är att arbeta på ett rättssäkert och tryggt sätt. Vi får inte och ska inte välja ut människor efter hudfärg. Det gör vi faktiskt inte. Det är helt förkastligt, vi har en stark värdegrund, säger hon.

Utesluter du att det finns den typen av problem inom polisen?

– Jag kan inte utesluta något eftersom vi är Sveriges största myndighet och ingen är helt perfekt. Men jag har arbetat inom polisen i 50 år och vet att vi arbetar helt mot den principen och att vår värdegrund är stark.

TV: Se när Benjamin Antwi släpades ut från tåget av polisen

Benjamin Antwi släpades av tåget – se omdiskuterade händelsen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!