Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkesson om kritiserade filmen: Inte typiska rånare

Jimmie Åkesson (SD) om filmen: ”Den är helt legitim”. Staffanstorps kommun har fått stark kritik för informationsfilm.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Efter den rasistanklagande reklamfilmen från Staffanstorps kommun svarar nu Sverigedemokraterna, som styr kommunen tillsammans med Moderaterna, på kritiken. 

– Om man nu reagerar på att den här familjen är för svensk, reagerar man då inte på att det här ungdomsgänget också är ett svenskt ungdomsgäng? För det är inte den typiska rånaren i Malmö, säger Jimmie Åkesson. 

Staffanstorp släppte tidigare i veckan en reklamfilm för att locka fler invånare till kommunen. Filmen har sedan dess skapat debatt i sociala medier. Kritikerna menar bland annat att filmen – som marknadsför Staffantorp som ett möjligt nytt hem för alla som tröttnat på ”otryggheten” i Malmö – fullt medvetet bara innehåller vita människor. 

– Vi tänker inte på vilken hudfärg människor ska ha när vi gör annonser, svarade kommunalrådet Christian Sonesson (M) på kritiken. 

”Familjen” som flyttar från Malmö till Staffanstorp i den kritiserade reklamfilmen från kommunen.
Foto: Youtube.

”Tänker mig en annan sorts ungdomsgäng från Rosengård”

Efter valet 2018 styrs kommunen av Moderaterna och Sverigedemokraterna genom ett politiskt handlingsprogram. Och nu väljer även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som sett filmen, att kommentera innehållet. Hans kritik går dock tvärtemot den som tidigare lyfts. 

– Det jag reagerade på var att det här ungdomsgänget i inledningen kanske inte är den typ av ungdomsgäng man tänker sig i Malmö. Jag tänker mig en annan sorts ungdomsgäng från Rosengård, säger han och fortsätter: 

– Om man nu reagerar på att den här familjen är för svensk, reagerar man då inte på att det här ungdomsgänget också är ett svenskt ungdomsgäng? För det är inte den typiska rånaren i Malmö. 

Vad säger du om kritiken att filmen skulle vara rasistisk? 

– Kulturvänstern tycker att den är det, men vanligt folk tycker inte det. Den är helt legitim hävdar jag. Och jag förstår inte, man kritiserar att alla i filmen har ett svenskt utseende. Vad som ligger bakom det vet jag inte, men det är sannolikt så att de flesta människor i Sverige är svenskar. 

Christian Sonesson (M), som är kommunalråd i Staffanstorp, anses vara kontroversiell inom Moderaterna. Önskar du att han gick över till SD?

– Nej. Han är en av de bästa moderater vi har. Han får gärna vara kvar.

I skrivande stund har reklamfilmen 178 712 visningar på Youtube. 

Staffanstorps reklamfilm anklagas för rasism:

Staffanstorp gör reklam för sin kommun med en film som skapat debatt på de sociala medierna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!