Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åke tar det riktigt lugnt på semestern

Efter ett yrkesliv som åkare har Åke Larsson från Perstorp vägarna i blodet. Efter pensioneringen har han fortsatt resa med veterantraktor och husvagn.
Foto: Maria Engström-Andersson

Efter ett yrkesliv som åkare har Åke Larsson från Perstorp vägarna i blodet. Efter pensioneringen har han fortsatt resa med veterantraktor och husvagn. För tillfället reser han Skåne-Norrbotten tur och retur.

– Prins Carl-Philip fick vinka i två timmar när han gifte sig. Jag har fått vinka i en månad, säger semesterfiraren.

Kvällsposten har tidigare berättat om paret Petersen som semestrade runt sjöarna i Halland med veterantraktor och en hemsnickrad stugvagn bakom. Åke Larsson tar den här typen av "slow vacation" till en ny nivå. I början av juni satte han sig bakom ratten på sin BM 36 (-56), kysste sin fru farväl och lämnade hemmet i Perstorp bakom sig. 

– Det har varit en upplevelse, säger Åke Larsson som färdats genom kulturlandskapen i Dalarna och kört över fjäll för att nå delmålet Pajala marknad.

På vägen uppför fjället i Stekenjokk har Åke Larsson i Lugn och ro kunnat betrakta dalripor och fjällripor medan husbilarna har blåst förbi.

– Det hade man aldrig sett i bil. Helt fantastiskt, säger Åke Larsson.

Resans kallaste punkt

Stekenjokk var också färdens hittills kallaste punkt med minus fyra grader.

På midsommar stannade ekipaget till i Ankarrede sameby där Åke Larsson deltog i firandet. Det blev både dop och fest enligt samiska traditioner.

Traktorn servades i Överkalix med byte av olja och filter men annars har det puttrat på utan mankemang. Åke Larsson berättar att turerna började som helgutflykter i hemtrakten. En dag sa han till sin fru Agneta att han skulle åka upp och hälsa på dottern i Skövde. Agneta skrattade bara åt honom men Åke gjorde färden och på den vägen är det.

– jag fick blodad tand helt enkelt. Man får göra något när man är pensionär och det här är en frihet man aldrig glömmer, säger Åke Larsson som får uppleva midnattssol, vindlande älvdalar och nya möten under hela sin färd. Husvagnen har en kapad front där föraren kan sitta och sola med en kopp kaffe i handen.

Inga sura miner

Trots att färden snittar 15-20 kilometer i timmen har det hittills inte varit några sura miner från bilister som vill om. Snarare tvärtom. Åke får hälsa till höger och till vänster och posera på bild. 

På vägen har Åke Larsson gjort depåstopp hos andra traktorentusiaster men också hälsat på bekanta och fått nya bekantskaper längs vägen. Han räknar med att vara hemma i augusti någon gång. Det finns ingen brådska.

Agneta kom upp till Gällivare och var med sin man under några dagar.

– Men vi pratar i telefon varje dag. Har man varit gifta i 45 år så är det inte så jävla noga, säger Åke Larsson.

FAKTA

Namn: Åke Larsson

Ålder: 67

Bor: Perstorp

Aktuell: Kör Skåne-Tornedalen tur och retur med veterantraktor och husvagn