Efter ett yrkesliv som åkare har Åke Larsson från Perstorp vägarna i blodet. Efter pensioneringen har han fortsatt resa med veterantraktor och husvagn. Foto: Maria Engström-Andersson

Efter ett yrkesliv som åkare har Åke Larsson från Perstorp vägarna i blodet. Efter pensioneringen har han fortsatt resa med veterantraktor och husvagn.

 Foto: Maria Engström-Andersson

Åke tar det riktigt lugnt på semestern

Publicerad

Efter ett yrkesliv som åkare har Åke Larsson från Perstorp vägarna i blodet. Efter pensioneringen har han fortsatt resa med veterantraktor och husvagn. För tillfället reser han Skåne-Norrbotten tur och retur.

– Prins Carl-Philip fick vinka i två timmar när han gifte sig. Jag har fått vinka i en månad, säger semesterfiraren.

 

Kvällsposten har tidigare berättat om paret Petersen som semestrade runt sjöarna i Halland med veterantraktor och en hemsnickrad stugvagn bakom. Åke Larsson tar den här typen av "slow vacation" till en ny nivå. I början av juni satte han sig bakom ratten på sin BM 36 (-56), kysste sin fru farväl och lämnade hemmet i Perstorp bakom sig.

– Det har varit en upplevelse, säger Åke Larsson som färdats genom kulturlandskapen i Dalarna och kört över fjäll för att nå delmålet Pajala marknad.

På vägen uppför fjället i Stekenjokk har Åke Larsson i Lugn och ro kunnat betrakta dalripor och fjällripor medan husbilarna har blåst förbi.

– Det hade man aldrig sett i bil. Helt fantastiskt, säger Åke Larsson.

Resans kallaste punkt

Stekenjokk var också färdens hittills kallaste punkt med minus fyra grader.

På midsommar stannade ekipaget till i Ankarrede sameby där Åke Larsson deltog i firandet. Det blev både dop och fest enligt samiska traditioner.

Traktorn servades i Överkalix med byte av olja och filter men annars har det puttrat på utan mankemang. Åke Larsson berättar att turerna började som helgutflykter i hemtrakten. En dag sa han till sin fru Agneta att han skulle åka upp och hälsa på dottern i Skövde. Agneta skrattade bara åt honom men Åke gjorde färden och på den vägen är det.

– jag fick blodad tand helt enkelt. Man får göra något när man är pensionär och det här är en frihet man aldrig glömmer, säger Åke Larsson som får uppleva midnattssol, vindlande älvdalar och nya möten under hela sin färd. Husvagnen har en kapad front där föraren kan sitta och sola med en kopp kaffe i handen.

Inga sura miner

Trots att färden snittar 15-20 kilometer i timmen har det hittills inte varit några sura miner från bilister som vill om. Snarare tvärtom. Åke får hälsa till höger och till vänster och posera på bild.

På vägen har Åke Larsson gjort depåstopp hos andra traktorentusiaster men också hälsat på bekanta och fått nya bekantskaper längs vägen. Han räknar med att vara hemma i augusti någon gång. Det finns ingen brådska.

Agneta kom upp till Gällivare och var med sin man under några dagar.

– Men vi pratar i telefon varje dag. Har man varit gifta i 45 år så är det inte så jävla noga, säger Åke Larsson.

 

Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag