Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åke, 65, kan spå vädret i abborrar

Åke har spått vädret i abborrar de senaste 12 åren. Foto: Sveriges Radio
Arkivbild. Åke Olsson har ett hemligt knep för att spå vädret i abborrar. Foto: PELLE KLIPPINGE

Åke Olsson, 65, har ett hemligt knep för att spå vädret i abborrar och lyckas nästan alltid pricka rätt, vilket P4 Kronoberg rapporterat om.

Nu avslöjar Åke hur sommaren ska bli enligt abborrarna.

– Det blir inte lite regnigt som i fjol, säger Åke Olsson.

För tolv år sedan började Åke Olsson, 65, i Gissamåla, Emmaboda kommun spå vädret i abborrar. Men han vill inte avslöja hur.

– Det är en sådan där gammal kunskap som man har lärt sig och sedan har jag utvecklat det lite undan för undan, säger Åke Olsson.

Sedan han blev pensionär har han både mer tid att fiska och framför allt mer tid att spå. Enligt honom själv har hans spådomar stämt alla gånger utom en, rapporterar Sveriges Radio P4 Kronoberg. 

– I vintras blev det lite fel, den kalla våren hade jag inte räknat med. Det var svårt att få upp någon abborre då i höstas, den jag fick upp var bara fyra centimeter lång så den kunde väl inte se att en jetström låg på femton kilometers höjd i norra Skandinavien. 

Jetströmmen roterade moturs och drog ner kylan från Sibirien.

– Till och med meteorologerna på SMHI sa att det var väldigt ovanligt. Det ska väl vara om det är något sådant där sällsynt fenomen att det blir fel, säger Åke Olsson.

"Varje abborre säger samma"

I fjol spådde han en regning sommar vilket det  blev i området. Han är dock osäker hur stort område hans spådomar täcker.

– Här i Sydöstra Sverige med Kronoberg och Kalmar län har det ju stämt, sen kan jag inte säga angående grannlänen hur långt det sträcker sig.

Inför vintern och sommaren brukar han meta abborrar för att kunna ta reda hur vädret ska bli.

– Det är lite olika om jag tittar på en eller flera abborrar men även om jag tittar på 25 så är det exakt samma. Han säger likadant varenda abborre jag sitter och pratar med.

På bygden har det börjat bli många som frågar Åke om vädret, ibland har han till och med kallats "abborre-Åke".

– Först när man började hålla på var man rätt tyst för man ville se om det fungerade  och sen började man sticka ut hakan. Nu är det många som frågar och säger "vad fan är det inte dig man har hört i radio Kronoberg", säger Åke Olsson och skrattar.

Spår årets sommar

Någon annan fisk än abborre fungerar det inte att spå i och om han får upp stora nog händer det att han äter upp dem.

– Om de är små kanske katten får någon och om de är riktigt små släpper jag i dem igen. Den jag spådde då i höstas var bara fyra centimeter lång men det gick ju att prata med den lille stackaren med.

Självklart har Åke även spått abborre inför den här sommaren.

– Det blir inte lika regnigt som i fjol men inte heller någon torrsommar. Det blir normal svensk sommar, lite regnigt i början på sommaren under juni och kanske vid midsommarafton sa abborren.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!