Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Aina, 94, skickades hem från boendet – nu väntar ovisshet

Efter en fallolycka vårdades Aina, 94, på ett boende. Men när gipset togs av skickades hon hem.

Nu väntar ovissheten, ensam i det egna huset.

Dottern Karin Svensson kämpar för att mamman ska få en plats på ett permanent boende.

Under tisdagen togs gipset av och klockan 14 under onsdagen sattes Aina i en taxi och kördes hem. 

– Mor är fullständigt förkrossad. Hon gråter och personalen på boendet är upprörda och gråter. De tycker det är fruktansvärt, säger Karin Svensson.

Hennes mamma Aina är 94 år gammal. Fram till pensionen arbetade hon på sitt lilla jordbruk, sedan vårdade hon sin dementa make tills han gick bort, 96 år gammal. Dottern Karin Svensson beskriver det senaste året som tufft och otryggt.

"Mors kropp är sliten men sinnet är för åldern bra. Hennes syn är nedsatt och balansen dålig", så beskriver dottern Ainas hälsa.

"Glimten i ögat"

Problemet med att hålla balansen gör att Aina faller. Aptiten är dålig och Aina har tappat mycket i vikt. Efter ett fall i september placerades Aina tillfälligt på ett vårdboende.

Under tiden på boendet kom Ainas aptit i gång och hon gick upp i vikt.

– Hon har gått upp många kilon och man såg att hon har fick tillbaks glimten i ögat. Hon sa åt mig att hon kände sig trygg, och att hon kunde få hjälp om hon behövde.

Karin berättar att mamman vill bo hemma, men att hon efter det senaste fallet insett att det är för riskabelt, att hon behöver hjälp på ett boende. På boendet hon vistats på sedan september skulle hon gärna stanna. När hon nu skickas hem har hon verkat tappa livslusten, berättar Karin Svensson.

– Hon har sagt att ingen vill ha henne och att hon får kasta sig i graven. Jag är orolig.

För Karin är det otänkbart att Aina skulle kunna bo ensam.

– Hon bor ensam i Borrby i ett gammalt hus med tre våningar. Och det är en väldigt liten toalett så hon kommer inte att komma in där med rullstolen.

– Jag vill att hon får en permanent plats i Borrby. Hon har verkligen kämpat och hon förstår att hon inte klarar sig nu, hon vill in på boendet.

Karin Svensson arbetar själv som distriktssköterska i Region Skåne. Hon och en annan anhörig har kämpat för att Aina skulle få stanna på boendet.

– Det har varit vårdmöten, men beskedet har bara varit att mor fick platsen på ett felaktigt vis.

Ansökan utreds

Annica Forsgren är vård- och omsorgschef på Simrishamns kommun. Enligt henne ligger en ansökan nu hos omsorgshandläggaren.

– Det ligger inne en ansökan om särskilt boende som man håller på att utreda. Där är vi nu. Hon har inte fått något avslag. 

– Hon hade inget beslut om särskilt boende, det måste hon ansöka om. Nu har hon gjort det och då kan den behandlas.

De senaste veckornas vistelse på boendet där Aina trivts så bra var ingalunda att betrakta som en beviljad plats, menar hon. Det var en tillfällig lösning för att Aina skulle få den vård hon behövde. Den tillfälligt lediga plats som Aina fick var redan beviljad till en annan person.

– Det var en akut situation och det fanns aldrig något beslut om särskilt boende då, men nu finns en ansökan. Sen vet vi inte åt vilket håll det går, men det är status.

Enligt Annica Forsgren kommer anhöriga att kallas till ett möte i nästa vecka.

– Det har blivit lite olyckligt runt allt. Men det är på gång och vi kommer att ta kontakt med de anhöriga.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!