Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aida Hadzialic, 27, är den yngsta ministern

27-åriga Aida Hadzialic (S) är yngsta av de 24 nya ministrarna.Foto: Klas Sjöberg

En 27-årig Halmstadbo blir regeringens yngsta minister.

Aida Hadzialic (S) tar plats i Stefan Löfvens regering som gymnasie- och kunskapslyftsminister.

Då jublas det på Sannarpsgymnasiet i Halmstad - där Hadzialic själv gick för bara åtta år sedan.

– Jag är väldigt stolt, säger svenskläraren Annette Simonsson till Kvällsposten.

FAKTA

AIDA HADZIALIC

Ålder: 27

Född i Bosnien-Hercegovina och flyttade till Sverige som fyraåring.

Utbildad jurist och har arbetat som kommunalråd i Halmstad under den förra mandatperioden.

Talar fem språk: svenska, engelska, bosniska, kroatiska och serbiska.

Hade 631.692 kronor i inkomst under 2013.

Enligt DI.se har Hadzialic dessutom styrelseuppdrag som ledamot, i Science Park Halmstad AB, Halmstads Näringslivs AB, Halmstads Rådhus AB och Halmstads flygplats AB.

Aktuell: Blev i dag utsedd till gymnasie- och kunskapslyftsminister och blir regeringens yngsta statsråd.

När statsminister Stefan Löfven på fredagen utsåg Sveriges nya regering bjöds det på flera överraskningar.

Ett av överraskningsnamnen är också den yngsta av de 24 nya statsråden.

Blott 27 år gammal ska Aida Hadzialic installera sig på Utbildningsdepartementet som Sveriges nya gymnasie- och kunskapslyftsminister.

– Hon är otroligt fokuserad och duktig. Det kanske låter smörigt, men jag menar det verkligen. Hon är otroligt begåvad på ett mångsidigt sätt, säger Stefan Hansson, ordförande för Socialdemokraterna i Halmstad.

Hadzialic blev redan som 23-åring kommunalråd i Halmstad kommun. Vid valet i september var hon ytterst nära att bli inkryssad på en riksdagsplats, men när hon inte nådde hela vägen hoppade hon plötsligt av sina politiska uppdrag i staden.

"Folk blev irriterade"

Stefan Hansson berättar hur överraskad han blev av avhoppet, men att det nu fått sin naturliga förklaring.

– Jag har inte sett henne sedan hon sade upp sig. Allt har varit väldigt hemligt och folk har varit irriterade och frågat sig varför hon håller sig borta. Jag hade en liten magkänsla att någonting var planerat och det här var en väldigt glad överraskning, säger han.

Aida Hadzialic kom till Sverige som flykting från Bosnien när hon var fyra år gammal. Hon gick ut IB-programmet (International Baccalaureate) på Sannarpsgymnasiet i Halmstad med toppbetyg. Efter dagens nyhet är lärarna på skolan överlyckliga.

– Jätteroligt. Man blir väldigt stolt över att ha haft henne som elev. Hon var väldigt, väldigt engagerad när hon gick här. Hon var nyfiken och intresserad. Den allmänna bilden av henne här är att hon inte gör saker med en klackspark, hon går in med saker med ett stort engagemang, säger Annette Simonsson som undervisade Hadzialic i svenska under tiden på IB-programmet.

Annette Simonssons anade att en politiker var i görningen redan när Hadzialic gick på Sannarpsgymnasiet.

– Hon hade tydliga åsikter, men ändå mån om att diskutera. Mitt ämne är ju inte direkt politiskt, men man kom ändå in på intressanta saker även inom skönlitteraturen, säger Simonsson.

"Blivit sämre"

Stefan Hansson på Socialdemokraterna i Halmstad tror att det nya uppdraget kommer att passa Hadzialic bra.

– Utbildning ligger henne väldigt varmt om hjärtat och hon brukar prisa det svenska skolsystemet för att hon ser sig själv som ett levande exempel på att man får möjligheter att studera och ta sig fram i samhället i Sverige. Samtidigt kan hon som socialdemokrat tycka att det har blivit sämre de senaste mandatperioderna, och hon är mån om att bygga om det igen, säger Hansson.

Efter gymnasietiden i Halmstad studerade Aida Hadzialic juridik i Lund. I en intervju med Hallandsposten i våras sa Hadzialic att hon kände ett visst sug efter att satsa på en akademisk karriär men att hon inte ångrar att hon valde universitet i Lund och så småningom politiken.

I samma intervju berättar hon också om sina politiska ambitioner och säger att hon vill att Sverige ska ha världens bästa skola.

– All forskning visar att nyckeln till kunskap och bra skolresultat är duktiga lärare. Men då måste vi utbilda duktiga lärare som ges goda förutsättningar att undervisa, bland annat genom mindre skolklasser, sa hon till Hallandsposten.

Även från politiskt motstånd får Aida Hadzialic lyckönskningar. Ann-Charlotte Westlund (M) är kommunfullmäktiges ordförande i Halmstad.

– Hon är duktig och tar politiken väldigt seriöst. Jag hade inte trott att hon skulle bli minister, men jag är ändå inte förvånad för hon är riktigt skärpt. Samtidigt är hon förhållandevis ung, säger Westlund.

Kvällsposten har sökt Aida Hadzialic.

 

Rättelse: I en tidigare version av artikeln fick Aida Hadzialic sitt efternamn felstavat.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!