Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ahmed, 16, sköts
till döds vid bussen

Ahmed, 16 år gammal, sköts ihjäl i Malmö på torsdagskvällen. Foto: Privat
Händelsen inträffade vid en busshållplats på Rosengård. Foto: Fritz Shibli

Ahmed, 16 år, klev av på bussen efter träningen. På torsdagskvällen sköts han ihjäl med flera skott.

Det var det andra mordet sedan årsskiftet i staden, och på skolan och hos familjen samlas under fredagen anhöriga och vänner för att beklaga dödsfallet.

– Han var väldigt älskad, vi är i chock, säger en familjemedlem.

Samtidigt utreder polisen ett nytt mord i Malmö - efter att en person hittats död på fredagsmorgonen.

16-årige Ahmed hade precis börjat gymnasiet, på Kunskapsskolan i Malmö. På torsdagskvällen klev han av bussen vid en busshållplats på Amiralsgatan i Rosengård. 

Strax före klockan 19 får polisen ett larm.

Personerna som ringer larmar om skottlossning. Enligt inringarna har flera avlossade skott hörts. En person hittas skadad på platsen och återupplivningsförsök inleds. Men det är förgäves. Klockan 19.27 konstateras att personen har dött av sina skador.

Det är Ahmed, 16 år, som skjutits.

– Vi är i chock, jag vet inte vad jag ska säga. Det går inte att förklara, berättar en familjemedlem till pojken.

 

Foto: undefined

Minnesplats upprättades

Det brinner under natten och fredagsmorgonen åtta ljus på platsen som snabbt blir en minnesstund. Personer som kände Ahmed lägger blommor och lämnar sina kondoleanser. Av sina vänner beskrivs han som en schysst person, som ogillade problem.

– Han hade tydliga ambitioner och mål och jobbade för att uppnå det, säger Lise-lott Nilsson, före detta rektor på Värner Rydénskolan.

Sommaren 2015 skrevs en tidningsartikel om Ahmed som med framgång fick läxhjälp i skolan.
– De får igång dina tankar och får igång dig att börja arbeta, för de har tid till det, sa Ahmed till Sydsvenskans journalist.

På torsdagen sköts han ihjäl på en busshållplats och något motiv till skjutningen, eller att det fanns en hotbild mot honom, säger sig polisen inte veta om. Ingen är på morgonen gripen eller misstänkt för mordet. Polisens ledningscentral säger till Kvällsposten att han är "tidigare okänd" av polisen. Flera vittnen har dock hörts och två personer hämtades under kvällen till förhör. 

– De är inte misstänkta för brott, säger Calle Persson. En av polisens vapenhundar hittade tomhylsor nära brottsplatsen. Kriminaltekniker skickades dit för att säkra spår.

Lars Förstell, informationschef i Malmö, bekräftar på torsdagen att pojken inte är känd av polisen sedan innan och att det inte finns någon känd hotbild. På en presskonferens på fredagsmorgonen säger han vidare:

– Det är ingenting just nu som tyder på kopplingar till någon person som ägnar sig åt brottslighet.

 

Foto: undefined

"I chocktillstånd"

På Värner Rydénskolan, skolan som Ahmed slutade på i somras, sörjer man på fredagen den skjutne 16-åringen. Utbildningschef Fahrudin Zejnic beskriver stämningen som mycket dämpad, att det som hänt är tragiskt. Som att det råder chocktillstånd bland barnen på skolan.

– Vi har aktualiserat en krisgrupp, både vår egen på skolan och också en central på stadsområdet tillsammans med polisen och räddningstjänsten. Vi har en plan att vi ska försöka normalisera situationen så mycket som möjligt och samtidigt lyssna på barnen.

– Vi har förberett en minnesplats där vi kommer att lägga ljus och en minnesbok. Vi ska försöka prata så mycket som möjligt om det som har hänt.

Vad kommer ni att säga till barnen?

– Vi har beredskap för att ta hand om barnen. Vi kommer inte att säga så mycket mer utan vi kommer att fråga och lyssna. Vi vet inte så mycket om vad som händ.

– Det var en kille som inte hade några som helst bekymmer här på skolan. Jag minns honom själv sedan mina första dagar här. Han var en av dem som gick på läxhjälpen och kämpade för sina betyg. Han var en vanlig fin kille.

 

Foto: undefined

Polischefen: Ett allvarligt läge

Hos familjen är chocken stor. De får på fredagen hjälp för att bearbeta sorgen, både av anhöriga och vänner.

– Jag vet inte vad jag ska säga, det är så mycket som händer och många tankar nu. Vi är förkrossade, säger en nära anhörig till pojken som kom till Sverige från Irak för några år sedan.

– Vi ville lämna död och elände. Men så dör mitt barn. Det är som att man inte förstår vad som har hänt, må Gud bevara honom. Han var väldigt älskad, säger Ahmeds pappa.

Mordet är det andra i Malmö sedan årsskiftet, den femte skjutningen totalt. Nye polischefen i region syd, Klas Friberg tillträdde sin tjänst på torsdagen.

– Vi har ett allvarligt läge i Malmö. Alldeles för många unga män har dödats här och de efterlämnar en stor sorg till släkt och vänner. Jag kommer fokusera på den grova brottsligheten och gängkriminaliteten, sa Klas Friberg vid torsdagens presskonferens. 

 

Skjutningar i Malmö 2017

SKJUTNING 1

TISDAG 3 JANUARI

03.34  Västra Kattarpsvägen • 18-årig kvinna hittas skjuten utomhus. Efter  förhör ska tre män ha blivit anhållna för mordförsök. Polisen säger  efter några dagar att det kan ha varit vådaskott. 

 

SKJUTNING 2

TISDAG 3 JANUARI

20.44 Docentgatan • Polisen hittar offret liggande på gatan. Två timmar senare meddelas att mannen avlidit av sina skador. 

 

SKJUTNING 3

TISDAG 3 JANUARI

23.48  Påskliljegatan • En person skjuter in genom en fönsterruta på en  bostad. Ingen skadas, trots att tre personer befinner sig i bostaden. 

 

SKJUTNING 4:

ONSDAG 4 JANUARI

00.05  Lindängen Centrum •  En buss blir beskjuten när den står vid en  hållplats. Enligt uppgift  till Kvällsposten avlossades skotten när  chauffören gick igenom bussen. 

 

SKJUTNING 5:

MÅNDAG 9 JANUARI

18.07  Fosie •  Polisen larmas om en skottlossning och hittar en tomhylsa i  närheten av en villa. Händelsen rubriceras som försök till mord.

 

SKJUTNING 6:

TORSDAG 12 JANUARI

18.50 Rosengård •  Polisen larmas om en skottlossning vid en busshållsplats på Amiralsgatan. 16-årige Ahmed har skjutits ihjäl på busshållplatsen. Ingen är gripen.

Nytt mord utreds

Samtidigt utreder polisen på fredagsmorgonen ett nytt mord i Malmö. I samband med en husrannsakan på torsdagsförmiddagen hittades en död person i lägenheten, enligt Aftonbladet.

Polisen misstänker att personen kan ha mördats, enligt uppgifter till tidningen med kniv, vilket gör att de under fredagen utreder händelsen som mord.

– Personen hade skador som gör att vi inte kan utesluta att man utsatts för brott, säger Fredrik Bratt hos polisen till tidningen.

 

LÄS MER: Nytt misstänkt mord i Malmö – person hittad död i lägenhet