Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ägnade timmar varje dag åt sitt jättepussel

Lisa poserar med jättepusslet som tog cirka 350 timmar att färdigställa. Foto: Privat
Hon beräknar att hon lagt tre-fyra timmar varje dag i tre månader på pusslandet. Foto: Privat

I våras började Lisa Rubenson jobba med sin julklapp.

24 000 bitar och hundratals timmar senare är ett av världens största pussel klart.

– Det har varit 350 timmar rent nöje, säger Lisa Rubenson, 28, i Höör.

Pusslet "Life - a Great Challenge" var när det tillverkades 2007 världens största kommersiellt tillverkade pussel. Lisa Rubenson räknar med att hon lagt tre-fyra timmar om dagen i tre månader på pusslet.

– Det är en tillfredställelse. Man ser att det händer något. Varje gång man lägger en bit får man en liten adrenalinkick. 23 999 adrenalinkickar. Första biten är inte så kul.

Lisa Rubenson kommer från en pusselfamilj, varje jul har det pusslats i grupp. Rekordpusslet som nu är fullbordat var också mycket riktigt en julklapp från föräldrarna. Men annars är det snålt med kollektiv gemenskap för extrempusslare.

– Jag har vänner som pusslar emellanåt men jag har inte stött på någon grupp. Jag har tittat runt lite, det borde finnas någon förening. Men jag har inte hittat något. Det finns en bra pusselbutik i Umeå men dit är det en bit från Höör.

"Inte så stresstålig"

Pusseltävlingar finns, då gäller det att lägga ett pussel så fort som möjligt. Men det är inte

– Nej jag är inte så stresstålig, jag lägger pussel för att få avkoppling. Och för att se resultatet. En del håller på med växter jag lägger pussel.

Men vad är viktigast? Resultatet eller vägen dit?

– När jag hade lagt halva pusslet kändes det faktiskt ganska skönt. De sista tusen bitarna är mixade, jag känner att "ja, jag kommer att fixa det". Men samtidigt vet jag att abstinensen kommer när det är klart.

Så nu går jakten på rekordpusslet vidare. 2010 släpptes ett pussel med 32 000 bitar, men då pusslets motiv inte föll Lisa Rubenson i smaken blickar hon nu mot ett nytt pussel som enligt ryktet ska mönstra upp hela 33 000 bitar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!