Demonstranterna kastade ägg och blåste i visselpipor. Foto: Tomas Leprince
Demonstranterna kastade ägg och blåste i visselpipor. Foto: Tomas Leprince

Äggkastning i protest mot Geert Wilders tal

Publicerad

MALMÖ. Geert Wilders kom under lördagen till Malmö för att tala vid ett möte hos Tryckfrihetssällskapet.

Men av de cirka 300 föranmälda deltagarna på mötet hade vid starten bara ett hundratal dykt upp.

– Det är tydligt att vi drabbats av fejkade anmälningar, säger arrangerande Tryckfrihetssällskapets ordförande Ingrid Carlqvist.

Geert Wilders har gjort sig känd som en av de främsta rösterna inom den antimuslimska rörelsen i Europa. I dag har han kommit till Malmö för att hålla ett knappt timmes långt tal.

På grund av sin politiska hållning lever Wilders under en generell hotbild och för att garantera hans säkerhet kallades ett stort polispådrag in. Utöver Malmöpolisens egna styrkor har man fått förstärkning från andra län, bland andra Göteborgspolisen.

– Det finns folk som vill bråka för bråkandets skull, säger Ewa-Gun Westford, informatör vid Skånepolisen

"Fejkade anmälningar"

Redan vid elvatiden på lördagen, tre timmar innan den nederländske politikern skulle tala, hade ett 60-tal personer samlats utanför Kockums Fritid i Västra hamnen för att protestera mot framträdandet.

På grund av hotbilden mot Wilders behövde deltagarna vid mötet lämna ifrån sig ytterkläder och väskor i skåp för att få komma in i föreläsningssalen.

Men av de cirka 300 föranmälda deltagarna på mötet hade vid starten bara ett hundratal dykt upp.

– Det är tydligt att vi drabbats av fejkade anmälningar, säger arrangerande Tryckfrihetssällskapets ordförande Ingrid Carlqvist.

Kastade ägg

Omkring 200 demonstranter fanns vid 14-tiden utanför Kockums Fritid. Stämningen uppgavs då vara lugn.

Tidigare på dagen har demonstranterna kastat burkar och ägg mot anläggningen. En dansk kvinna, medlem i Tryckfrihetssällskapet, träffades av ett ägg. Hon säger sig också ha fått ett slag av någon.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag