Fyra män sitter nu anhållna misstänkta för grovt egenmäktigt förfarande, försök till grov utpressning samt stöld. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fyra män sitter nu anhållna misstänkta för grovt egenmäktigt förfarande, försök till grov utpressning samt stöld. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ägarna fick sin butik kapad: "Utsatta för ett rent helvete"

Publicerad

De fyra männen kapade livsmedelsbutiken i centrala Malmö och bedrev försäljning i över ett dygn.

Dessförinnan ska de ha krävt 400 000 kronor för att inte slå sönder affären.

Natten till fredagen kunde de gripas på bar gärning efter en större polisinsats. Händelsen beskrivs som maffiafasoner.

De fyra misstänkta männen är mellan 21 och 27 år gamla och anhölls tidigt på fredagsmorgonen av åklagare, misstänkta för grovt egenmäktigt förfarande, försök till grov utpressning samt stöld.

Enligt Nils Norling är åtminstone en av männen känd  i de kretsar som polisen i Malmö har extra fokus på just nu.

– De som driver den aktuella butiken har varit utsatta för ett rent helvete den senaste tiden. De har levt under hot som kulminerat med att man tagit över verksamheten. Det är inget man unnar någon, säger han.

Allt ska enligt Sydsvenskan ha börjat för ungefär en månad sedan när flera män kom in i butiken.

– De ville ha beskyddarpengar. De krävde 400 000 kronor annars skulle de förstöra hela butiken. Vi ville inte ge dem något. Då började de stå utanför, fem sex stycken, med en attityd som skrämde kunderna, berättar delägaren för tidningen.

Utpressningen fortsatte men ägarna vägrade betala. Till slut gick utpressarna in och tog över butiken.

Dagen efter det dramatiska tillslaget är butiken igenbommad och tom. På ett av de nerdragna jalusierna sitter en handskriven skylt med texten "stängt på grund av sjukdom".

Utpressningsförsöken ska ha skett vid flera tillfällen och innehållit bland annat vapenhot. Familjen ska ha hotats både i butiken och i sin bostad.

 

LÄS MER: Gäng kapade matbutik – drev den i över ett dygn 

 

Föll inte undan

Men paret som driver verksamheten ska inte ha fallit undan för hoten. När det blev riktigt illa valde man i stället att tillfälligt lämna butiken och fly till bekanta i Köpenhamn.

Butiken hölls dock öppen som vanligt - fast med bekanta som stod bakom disken.

Det var i det läget som gänget i onsdags kom tillbaka och helt enkelt tog över butiken, enligt polisens misstankar.

– De körde helt enkelt ut den personal som fanns i lokalerna och tog själva över driften, säger Nils Norling.

Kassasystemet var dock låst och därför ombads kunderna att betala med kontanter eller med Swish.

De som kördes ut från butiken vågade inte polisanmäla händelsen. Det var först när ägarfamiljen på telefon fick kännedom om vad som hänt som polisen kopplades in.

På torsdagskvällen gjorde polisen en specialinsats mot butiken med både civil och uniformerad polis. Flera av poliserna ska ha burit automatvapen.

Fyllde på varor

– Poliserna försökte först vidimera verksamheten och ska ha blivit vittnen till hur verksamheten flöt på inne i butiken. Man fyllde på varor och sålde över disk, säger Nils Norling.

En stund senare greps samtliga fyra misstänkta och fördes i polisbilar till polisstationen där det hölls inledande förhör.

Det är inte känt vilken inställning personerna har till anklagelserna.

Enligt Nils Norling är det väl känt att det emellanåt förekommer utpressningsförsök mot särskilt mindre butiker i Malmö.

Men det är inte alltid som det kommer till polisens kännedom.

– Den här typen av händelser är väldigt allvarliga och det är inte sällan som de kriminella använder olika typer av vapen för att ge eftertryck av sina hot, säger Nils Norling. 

Målet bland de kriminella är att tjäna pengar och det sker på olika sätt där utpressningsförsöken är ett.

Vapenhantering

– Andra sätt som de försörjer sig på är vapenhantering, narkotikaaffärer och tobaksförsäljning, säger Nils Norling.

I det aktuella fallet ska polisen nu studera vad som finns på övervakningskameror i butiken, för att styrka brottsmisstankarna.

De fyra anhållna personerna kommer också att sättas i samband med andra händelser av liknande slag.  

Efter den aktuella händelsen har oron spridit sig bland andra liknande affärsägare i Malmö. Många har redan vidtagit olika säkerhetsåtgärder.

Flera inser att det gäller att vara försiktig, men att det ändå kan vara svårt att stoppa den här typen av kriminella om de skulle dyka upp.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag