Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Afghanistanbilden kan förklara Dalby-mordet

I AFGHANISTAN. Den mordmisstänkte 30-åringen tjänstgjorde i Afghanistan bland annat 2010-2011. Under perioden var läget spänt runt den svenska basen i Mazar-i-Sharif. Frågan är hur mannen påverkats av tiden i Afghanistan. Foto: FÖRSVARSMAKTEN
ATTACKEN. Några veckor innan 30-åringen lämnade Afganisthan attackerades FN-högkvarteret i Maazar-i-Sharif. Foto: MUSTAFA NAJAFIZADA Foto: Mustafa Najafizada
MORDPLATSEN. Polisen undersöker mordplatsen i Dalby stenbrott. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
KOLLEGAN. Jan Bohman tjänstgjorde med den misstänkte 30-åringen i Afghanistan. Foto: YOUTUBE
ADVOKATEN. 30-åringens advokat Per Schånberg. Foto: TOMAS LEPRINCE

Den 30-årige man som har erkänt att han mördat sin fru och lilla barn vid Dalby stenbrott genomgår just nu en rättspsykiatrisk undersökning i Göteborg.

En av frågorna är hur mannen påverkats av sin tid som soldat i Afghanistan. Under den första av mannens missioner var läget spänt runt den svenska basen i Mazar-i-Sharif.

– Det var många stridskontakter under perioden. Nedgrävda bomber, skottlossningar och raketgevär. När man var där var man väldigt fokuserad, säger Jan Bohman som tjänstgjorde med den misstänkte 30-åringen i Afghanistan.

– Jag vet att han har upplevt saker där som man helst inte ska uppleva, säger mannens advokat Per Schånberg till TV4.

HAN ERKÄNNER MORD PÅ FRU OCH BARN

Det var sent på kvällen den 9 december som polis och räddningstjänst larmades till Dalby stenbrott utanför Lund.

Enligt larmet hade en kvinna och hennes barn skadats svårt när de fallit från de höga klipporna. De två avlider senare av sina skador.

Polisen fattar tidigt misstanke om mord. Kvinnans man, tillika barnets far, finns på platsen och anhålls misstänkt för mord.

Mannen är yrkesmilitär och anställd vid regementet P7 Revingehed.

Han är vid tiden för mordet pappaledig.

Mannen nekar initialt, men erkänner snart i förhör att han mördat sin familj.

Mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för mord den 12 december.

Tingsrätten beslutar då att mannen ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Den inleddes nu i veckan i Göteborg.

DE FÖRBEREDS INNAN TJÄNSTGÖRINGEN

Svenska soldater som tjänstgör utomlands förbereds noga för vad de kan komma att uppleva. Insatserna sker både innan, under och efter tjänstgöring.

Innan avresan diskuteras den yttersta konsekvensen av militär tjänstgöring. Man får om man vill skriva ett vitt arkiv, ett brev med önskemål om man inte skulle komma hem igen.

För soldater som återvänder hem finns ett hemkomstprogram med screening och samtal. Det inleds redan på plats i det aktuella landet.

Enligt lag finns ett uppföljningsansvar för soldater som tjänstgjort utomlands. Försvarsmakten är ansvarig att följa upp med åtgärder i fem år efter hemkomst för soldaten. Det ansvaret kan förlängas om behov finns.

Källa: Försvarsmaktens veteranenhet

Det var under den svenska insatsen FS20 som genomfördes 2010-2011 som Jan Bohman och den mordmisstänkte 30-årige mannen tjänstgjorde i Afghanistan.

Den 30-årige mannen tjänstgjorde som mekaniker. Men även han fick åka ut på patrull.

– Alla får räkna med det. Nu arbetade han som mekaniker och har aldrig varit i främsta ledet, men alla får åka med ut.

FS20 beskrivs som en mission som präglades av det spända läge som då rådde i Afghanistan.

Under tiden i Mazar-i-Sharif skedde flera allvarliga kontakter med fienden. En finsk soldat från missionen dödades i strid.

Jan Bohman tjänstgjorde själv på ledningsstaben och är väl förtrogen med rutinerna som finns för att fånga upp de soldater som genomgår traumatiska upplevelser.

Dödlig attack

– Efter varje patrull kliver man ur fordonen och går igenom uppdraget. Vad som hänt? Vad kan man göra annorlunda? Och är det någon som har behov av att tala mer?

Några veckor innan 30-åringen lämnade landet attackerades FN-högkvarteret i Mazar-i-Sharif i samband med demonstrationer mot att en amerikansk predikant eldat upp en koran.

Vid attacken, som talibaner sedan tog på sig ansvaret för, dödades flera personer. Bland dessa en svensk.

Psykologisk screening

När den 30-årige mannen återvände till Sverige efter avslutad tjänstgöring genomgick han, liksom alla andra svenska soldater, omgående en grundlig psykologisk screening.

– Alla genomgår en screening, enskilt och eller i grupp. Man träffar psykologer och talar om vad man upplevt. Det finns även resurser för att göra detta redan under tjänstgöring, då får man träffa personal på plats, säger Jan Bohman.

Förutom FS20 tjänstgjorde 34-åringen ytterligare en gång i Afghanistan under FS24 mellan november 2012 och maj 2013.

Den perioden beskrivs som betydligt lugnare än mannens första mission.

Han har under 2008 och 2009 tjänstgjort i missioner på Balkan.

Posttraumatiskt stress

Om mannen på något sätt varit inblandad allvarliga incidenter under dessa tjänstgöringsperioder är oklart, men för TV4 har mannens advokat Per Schånberg berättat att 30-åringen upplevt saker under sin utlandstjänst som man "helst inte ska uppleva".

Det har spekulerats kring om mannen skulle ha upplevt något som i ett senare skede orsakat posttraumatiskt stressyndrom, något som skulle kunna utgöra en förklaring till de tragiska händelserna natten mot den 10 december.

Kollegorna chockade

Jan Bohman arbetar på samma regemente som 30-åringen: P7 Revingehed i Skåne. Han berättar att han tillsammans med sina arbetskamrater på P7 chockades när de hörde om misstankarna mot sin arbetskollega.

– Alla som känner honom sa: Va? Det är den siste vi kunde tro skulle göra något sådant.

Jan Bohman berättar att 30-åringen som fast anställd omgivits av kolleger som vetat om att han tjänstgjort utomlands, en situation som gör att man är extra observant på om en kollega ändrar sitt beteende eller på annat sätt ger uttryck för att ha påverkats av under sin tjänstgöring.

Höll kontakten

30-åringen har under hösten varit pappaledig, men har ändå hållit kontakten med sina kolleger.

– Han var och hälsade på sina arbetskamrater bara tio dagar innan det hände, och kolleger har även besökt honom i hans hem. Han skulle återgå i tjänst från sin pappaledighet i december.

Den 30-årige mannen befinner sig nu på Rättsmedicinalverket i Göteborg där han genomgår en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Den beräknas enligt åklagare Helena Lundström vara klar den 12 januari.

En ledtråd

Enligt vad Per Schånberg tidigare har berättat har mannen i polisförhör i detalj beskrivit vad som hände i samband med den tragiska händelsen i Dalby stenbrott där hans fru och barn miste livet.

Förklaring till handlingen beskrivs av Per Schånberg som något som har att göra med 30-åringens egen personlighet och vad som har inträffat.

– Han har berättat om hur det hela har gått till och vad orsaken är till att han har handlat som han har gjort.

Kopplar du den förklaringen till mannens upplevelser under sin tjänstgöring i Afghanistan?

– Man vet aldrig vad unga pojkar i 25-årsåldern får för spår när de utsätts för sådant. Hans upplevelser är en ledtråd, bara en ledtråd av många, för att förstå det här.

Fotnot: Den man som misstänks för dubbelmordet fick i en tidigare version av denna artikel fel ålder. Mannen är 30 år gammal, inte 34 år som det först stod. Kvällsposten beklagar den felaktiga uppgiften.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!