Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

It-miljardärens attack mot S om Judiska församlingen

Regeringen lägger internationell konferens om antisemitism i Malmö
Judiska församlingen i Malmö.
Foto: LASSE SVENSSON
Miljardären Dan Olofsson.
Foto: JENNY LEYMAN / DANIR
Kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Det har uppstått något av en politisk cirkus kring frågan om de ekonomiska bidragen till den judiska församlingen i Malmö.

Samtidigt har de båda affärsmännen Dan Olofsson och Lennart Blecher redan skänkt första årets miljonbelopp till församlingen.

– Pengarna ska användas till att kunna ha en livskraftig församling och även stärka säkerheten, säger Fredrik Sieradzki, informationsansvarig vid Judiska församlingen i Malmö. 

Judiska församlingen i Malmö har under de senaste åren varit satt under hårt ekonomiskt tryck.

Orsaken är bland annat att antalet medlemmar sviktat. För några decennier sedan fanns över 2 000 medlemmar. Nu är siffran nere i 380 och det antalet har minskat stadigt.

Samtidigt känner judarna att otryggheten mot dem växt i Malmö.

– Antisemitismen mot judarna i Malmö har tyvärr blivit känd i hela världen, säger Fredrik Sieradzki, informationsansvarig vid judiska församlingen.

Ledningen för församlingen har under lång tid haft en dialog med den politiska ledningen i Malmö om nödvändiga satsningar.

Det har bland annat handlat om medel till ett långsiktigt arbete för att bekämpa  antisemitismen i Malmö.

Förintelseresor

Bland förslagen har funnits att anslå medel till förintelseresor för att hindra spridningen av antisemitismen. 

Men hittills har kontakterna mest stannat vid samtal och inga konkreta handlingar.

Det fick bland andra företagsledarna Dan Olofsson och Lennart Blecher att bestämma sig för att över en tioårsperiod på egen hand skänka 40 miljoner kronor till församlingen.

Den första delsumman på fyra miljoner har enligt Fredrik Sieradzki redan betalats.

Den kände företagsledaren Dan Olofsson har samtidigt uttryckt en besvikelse över Malmö stads passivitet.

– Socialdemokraterna driver ett propagandamaskineri att de gör så mycket.  Sanningen är att det är marginella insatser, säger han.

Olofsson tycker att Socialdemokraternas agerande under de senaste tio åren är både skamligt och skadligt för staden.  

”Väljer andra grupper”

”Jag tror inte S gör detta för att de är antisemiter, utan för att de prioriterar röster från andra väljargrupper. Passivitet gentemot judarna blir en pluspoäng hos andra väljare”, skriver Olofsson i ett mejl till Kvällsposten.

Om stadens agerande fortgår befarar Dan Olofsson att Malmö stad till sist inte kan behålla en judisk befolkning – den plats som efter Förintelsen beskrevs som en fristad för judar i Sverige.

Malmös moderata oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar har öppet kritiserat den styrande S+L-regimens agerande.

– Situationen är Malmö stads värsta skamfläck. Det är dags att vi politiker gemensamt tar ett ordentligt krafttag för att stoppa den fruktansvärda rasism som riktas mot en av stadens mest utsatta minoriteter, säger han.

Enligt Tegnhammar är Moderaterna beredda att tillmötesgå den judiska församlingen genom att under tio år bevilja sammanlagt 40 miljoner kronor till församlingen - för att just möjliggöra en fördjupad utbildning om Förintelsen och antisemitism.

– Men detta röstades ner av Socialdemokaterna och Liberalerna, säger Torbjörn Tegnhammar.

Andreas Schönström, S-kommunalråd, har tidigare bemött Tegnhammars kritik.

– Listan är inte en formell ansökan från judiska församlingen och har aldrig varit avsedd så. Det är bara Torbjörn Tegnhammar som använder det i ett politiskt syfte för att klämma åt kommunledningen och Socialdemokraterna. Och jag tycker inte att det är ärligt att göra på det sättet, sa han då till Kvällsposten.

”Är trams”

Kommunstyrelsens ordförande, Katrin Stjernfeldt Jammeh, S, har sagt att hon är helt med på att det krävs åtgärder.

– Men Olofssons påstående är trams. Vi arbetar fram ett flerårigt partnerskap tillsammans med församlingen, men vill inte blanda kommunens pengar med Olofssons, säger hon i en intervju med DN.  

Katrin Stjernfeldt Jammeh uppger vidare att det inte är sant att hon prioriterar andra väljargrupper.

Fredrik Sieradzki, informationsansvarig vid judiska församlingen, säger att han inte vill kommentera de olika utspelen och därmed riskera att bli en del av den politiska pajkastningen.

– Vi har en fortsatt öppen dialog med Malmö stad och hoppas på sikt komma i mål med de samtalen. Vi har tydliga avsikter och utgår från att kommunen är beredd att sätta till medel och politisk vilja.

Den privata gåvan från Dan Olofsson och Lennart Blecher ser Sieradzki som helt fantastisk.

– Det gör att vi har råd att ha kvar vår rabbin, samt ungdomsledare och lärare. Vi behöver även pengar för att hålla synagogan i gott skick och för säkerhetsåtgärder.

Foto: Kvällsposten