Den fransk-algeriske affärsmannen Rachid Nekazz. Foto: UFFE WENG / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅNDen fransk-algeriske affärsmannen Rachid Nekazz. Foto: UFFE WENG / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN
Den fransk-algeriske affärsmannen Rachid Nekazz. Foto: UFFE WENG / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN
En kvinna som bär det heltäckande plagget niqab. Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNEn kvinna som bär det heltäckande plagget niqab. Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En kvinna som bär det heltäckande plagget niqab. Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Affärsman vill betala alla niqab-böter: "En rättighet"

Publicerad

Ett eventuellt maskeringsförbud i Danmark kommer att göra det olagligt att bära heltäckande plagg, som till exempel niqab och burka.

Nu går den fransk-algeriske affärsmannen Rachid Nekkaz ut och lovar att han kommer att betala alla böter som utfärdas till kvinnor som bär niqab.

Ifall det danska lagförslaget skulle gå igenom, lovar affärsmannen Rachid Nekkaz att betala alla böter från niqabbärande kvinnor som han får skickade till sig. 

Lagen röstas igenom ifall de danska Socialdemokraterna väljer att stötta maskeringsförbudet som har önskats av de borgerliga partierna Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti och delar av Liberal Alliance.

Enligt Rachid Nekazz kommer dock ett eventuellt maskeringsförbud att vara meningslöst, eftersom han tänker betala alla böter för kvinnor i Danmark som bär niqab.

Kritiker menar att affärsmannen på det viset försöker att upphäva dansk lagstiftning.

Rachid Nekkaz föddes i Frankrike, men är algerisk medborgare. Enligt honom själv har han spenderat över två miljoner kronor på att betala totalt 1 538 böter som har utfärdats mot kvinnor som burit niqab i Frankrike, Belgien, Nederländerna, Schweiz och Tyskland.

Rachid Nekazz höll en presskonferens utanför Folketinget i fredags.Foto: UFFE WENG / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN

Affärsmannen säger sig vara emot att kvinnor bär niqab eftersom det skadar integrationen i de europeiska länderna, men menar att det är en mänsklig rättighet att få bära plagget.

– Jag kommer inte till Danmark för att försvara islam eller religion. Jag är en människorättsaktivist. Det handlar om friheten för kvinnor att klä sig i niqab eller att inte göra det, säger han i en intervju med danska TV2.

Betalar inte böter för burka

Enligt Rachid Nekkaz visar flera undersökningar att kvinnor som klär sig i niqab väljer att göra det av egen vilja. Själv drar han gränsen vid burka och betalar inga böter för det plagget.

Skillnaden är att niqab inte täcker ögonen medan burka gör det.

Rachid Nekkaz stöttar också kvinnor som inte väljer att bära slöja alls.

– I morgon beger jag mig till Iran för att hjälpa 29 kvinnor som har beslutat sig för att inte bära hijab. De är i fängelse nu, och jag tänker betala borgen på 670 000 danska kronor för en av dem, säger han till danska TV2.

2010 visade en rapport från Köpenhamns universitet att mellan 150 och 200 kvinnor i Danmark med jämna mellanrum bär niqab.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag