Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Affärsman vill betala alla niqab-böter: "En rättighet"

Den fransk-algeriske affärsmannen Rachid Nekazz. Foto: UFFE WENG / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN
En kvinna som bär det heltäckande plagget niqab. Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ett eventuellt maskeringsförbud i Danmark kommer att göra det olagligt att bära heltäckande plagg, som till exempel niqab och burka.

Nu går den fransk-algeriske affärsmannen Rachid Nekkaz ut och lovar att han kommer att betala alla böter som utfärdas till kvinnor som bär niqab.

Ifall det danska lagförslaget skulle gå igenom, lovar affärsmannen Rachid Nekkaz att betala alla böter från niqabbärande kvinnor som han får skickade till sig. 

Lagen röstas igenom ifall de danska Socialdemokraterna väljer att stötta maskeringsförbudet som har önskats av de borgerliga partierna Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti och delar av Liberal Alliance.

Enligt Rachid Nekazz kommer dock ett eventuellt maskeringsförbud att vara meningslöst, eftersom han tänker betala alla böter för kvinnor i Danmark som bär niqab.

Kritiker menar att affärsmannen på det viset försöker att upphäva dansk lagstiftning.

Rachid Nekkaz föddes i Frankrike, men är algerisk medborgare. Enligt honom själv har han spenderat över två miljoner kronor på att betala totalt 1 538 böter som har utfärdats mot kvinnor som burit niqab i Frankrike, Belgien, Nederländerna, Schweiz och Tyskland.

Rachid Nekazz höll en presskonferens utanför Folketinget i fredags. Foto: UFFE WENG / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN

Affärsmannen säger sig vara emot att kvinnor bär niqab eftersom det skadar integrationen i de europeiska länderna, men menar att det är en mänsklig rättighet att få bära plagget.

– Jag kommer inte till Danmark för att försvara islam eller religion. Jag är en människorättsaktivist. Det handlar om friheten för kvinnor att klä sig i niqab eller att inte göra det, säger han i en intervju med danska TV2.

Betalar inte böter för burka

Enligt Rachid Nekkaz visar flera undersökningar att kvinnor som klär sig i niqab väljer att göra det av egen vilja. Själv drar han gränsen vid burka och betalar inga böter för det plagget.

Skillnaden är att niqab inte täcker ögonen medan burka gör det.

Rachid Nekkaz stöttar också kvinnor som inte väljer att bära slöja alls.

– I morgon beger jag mig till Iran för att hjälpa 29 kvinnor som har beslutat sig för att inte bära hijab. De är i fängelse nu, och jag tänker betala borgen på 670 000 danska kronor för en av dem, säger han till danska TV2.

2010 visade en rapport från Köpenhamns universitet att mellan 150 och 200 kvinnor i Danmark med jämna mellanrum bär niqab.