Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Affärsman lovar att betala alla niqab-böter i Danmark

Att täcka sig under demonstrationen ansågs inte olagligt, eftersom yttrandefriheten väger tyngre än burkalagen. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Lagen som förbjuder övertäckning trädde i kraft den 1 augusti. Då demonstrerade många i Köpenhamn mot den omdebatterade lagen. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Den fransk-algeriske affärsmannen Rachid Nekkaz lovat att betala alla böter för kvinnor som fälls för att de bär niqab.

En gång i månaden planerar han resa till Köpenhamn och erlägga avgifterna.

– Även om jag är mot niqab så kommer jag alltid att försvara frihetsrättigheter över hela världen, säger han till Berlingske.

I mars gick Rachid Nekkaz, en förmögen fransk-algerisk affärsman, ut och lovade betala alla böter för kvinnor som bär niqab.

Det mycket omdiskuterade danska förbudet trädde i kraft den 1 augusti. 

En 29-årig kvinna var den första som faktiskt tilldömts böter, meddelade polisen för fyra dagar sedan. Hon befann sig då i danska Hørsholm.

Besöker Köpenhamn för att betala böter

Rachid Nekkaz kommer att betala kvinnans böter, lovar han.

– Självklart kommer jag att betala alla de böter som skrivs ut på danska gator efter den 1 augusti, säger han till Berlingske.

Rent praktiskt kommer han att besöka den danska huvudstaden för att ersätta de bötfällda.

– Jag kommer att vara i Köpenhamn den 11 september för att betala alla böter, och det kommer jag hädanefter att göra varje måndag, för även om jag är emot niqab, så kommer jag alltid att försvara frihetsrättigheter över hela världen. Friheten att bära niqab, så väl som friheten att inte bära hijab, säger han till Berlingske. 

Rachid Nekkaz: ”Det finns ingen gräns för frihet”

Kvinnan som fått böter ska betala 1 000 danska kronor. Den som bryter mot lagen flera gånger blir skyldig att betala ett högre belopp. Fjärde gångner kostar det 10 000 danska kronor.

Rachid Nekkaz har också betalat böter för kvinnor i andra länder med liknande förbud, som Belgien, Schweiz, Holland, Frankrike och Tyskland, uppger han. Det finns ingen övre gräns på kontot, enligt Nekkaz.

– Jag har ingen gräns för hur många böter jag kommer att betala. Det finns ingen gräns för frihet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!