Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aerosmiths sista spelning inför 33 000 på Sweden Rock

Publikfest. Så här såg det ut under Sabatons spelning på Sweden Rock förra året. I år väntas 33 000 betalande besökare till festivalen i Norje.Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Tar farväl. Aerosmith har valt att lägga ner bandet och är just nu ute på sin avskedsturné. Spelningen i Norje på Sweden Rock är deras enda i Sverige i år - och sista. Här syns sångaren Steven Tyler och gitarristen Joe Perry på en spelning i Munchen nyligen.Foto: SVEN HOPPE / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA

Sweden Rock Festival börjar onsdag 7 juni och har du inte börjat träna på skränande allsång och fräcka luftgitarrsolon än är det hög tid nu.

Årets upplaga av hårdrocksfestivalen 7-10 juni i Norje bjuder bland annat på storheter som Aerosmith, Scorpions och Little Steven.

– Vi är nöjda med årets line-up, säger Sofia Lindqvist Lacinai, presschef på Sweden Rock Festival.

Hårdrocksfestivalen på fälten i Norje utanför Sölvesborg i Blekinge är högt älskad och efterlängtad av många. När andra festivaler går back och tvingas lägga ned växer sig den nischade SRF allt större och musikfesten visar svarta siffror, omsättningen ligger runt 100 miljoner kronor per år.

Förra året omsatte Sweden Rock Festival 102 miljoner kronor.

Nästan alla biljetter till Sweden Rock är slut

Antalet besökare till festivalen ligger stadigt kring 33 000 besökare, det är maxantalet som arrangörerna har satt som tak.

– Vi skulle kunna få in fler men har aktivt valt att inte göra det för att det ska bli bekvämt och inte för långa köer.

Suget efter biljetter i år har inte minskat. Med en vecka kvar till festivalstarten den 7 juni fanns bara ett fåtal biljetter kvar. Bland annat några tredagars och endagsbiljetter, skrev Sweden Rock på sin hemsida. 

Och precis som vanligt lockar festivalen besökare från hela världen, i publiken brukar man kunna hitta besökare från ett 50-tal olika länder. I år har man bland annat lockat besökare från Peru, Nya Zeeland och Elfenbenskusten.

– Brasilien brukar alltid ha några stycken som kommer hit också, säger Sofia Lindqvist Lacinai.

Aerosmiths sista spelning i Sverige blir i Norje 

Genom åren har band som Guns'n'Roses, Kiss, ZZ Top och Accept spelat på festivalen och i år har arrangören bland annat gjort klart med de amerikanska rockhjältarna i Aerosmith

Bandet från Boston med Steven Tyler i spetsen har aviserat att de lägger ner och årets världsturné är den sista. Spelningen i Norje på Sweden Rock är Aerosmiths enda i Sverige i år och den sista någonsin (om de inte ändrar sig).

Som grannar i logen får de rutinerade rockrävarna ett annat gäng veteraner i tyska Scorpions med världssuccéer som "Wind of change" och "Rock you like a hurricane".

Doro Pesh, bilden är tagen på Sweden Foto: ERIK AHMAN / KVP

Utöver Aerosmith och Scorpions spelar bland andra Bruce Springsteens vapendragare Little Steven med sitt band Disciples Of Soul samt svenska In Flames och den okrönta drottningen av hårdrock, Doro Pesch.

Kritik mot få kvinnor på SRF

Just kvinnliga artister har genom åren lyst med sin frånvaro på Sweden Rock. En undersökning som kom 2015 visade att festivalen var den mest mansdominerade av alla festivaler i landet.

Då var 94 procent av de bokade akterna mansdominerade.

– Vi räknar inte procent men det blir nog någon liknande siffra även i år. Men egentligen är det rätt enkelt. Det måste finnas band, de ska vara tillgängliga för oss, hålla måttet och fungera budgetmässigt. Det är många parametrar och när all hänsyn till det är tagen finns det inte så många kvinnodominerade band kvar. Sådan är verkligheten.

– Men det vi kan göra och gör är att vi försöker stötta framväxten av nya band och det gör vi på flera sätt, förhoppningsvis kommer det fler band med duktiga kvinnor i framtiden, säger Sofia Lindqvist Lacinai.

Sweden Rock Festival börjar onsdag 7 juni med en spelning med en hyllningsspelning till Led Zeppelin och avslutas på lördagskvällen den 10 juni.

Typiske besökaren:

Bland de 33 000 besökarna som kommer till årets hårdrocksfestival är majoriteten män, cirka 70 procent.

Enligt festivalens egna undersökningar är den typiske besökaren en 39-årig sportintresserad och familjeorienterad man. 

Åldersspannet på besökarna är 3 till 80 plus.

Presschefens bästa tips inför årets Sweden Rock

Sofia Lindqvist Lacinai bjuder på sina bästa råd för en lyckad festivalupplevelse:

• Drick mycket vatten, använd solskydd och ta hand om dig själv och de andra.

• Sätt ihop ditt eget spelschema i festivalens app - då kan du markera vilket band som spelar var och när för att få en perfekt överblick.

• Passa på att njut, Sweden Rock är årets höjdpunkt.

Presschefen vill helst inte missa Aerosmiths avskedsspelning i Sverige på SRF men tror att det blir svårt att hinna med många fler konserter. "Förra året såg jag tio låtar, max".Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

Så spelar akterna på Sweden Rock 2017

• Onsdag 7 juni:
A tribute to Led Zeppelin, Black Ingvars, Helix, Black Star Riders, Emma Var, Art Nation, Grand Magus, Grave Digger, Lost Society, Heayv Tiger och Myrkur

• Torsdag 8 juni: 

Apocalyptica, Doro Pesch´s Warlock, Alter Bridge, Aerosmith, Great King Rat, Iced Earth, Ian Hunter & the Rant Band, Steel Panther, Edguy, Phil Campell & The Bastard Sons, Hardline, Cohedd And Cambria, Primus, Stacie Collins, Nifelheim, The Haunted, Fates Warning, Wintersun, Skeleton Birth, Dead Sleap, Leading Light, Svartanatt, Nocean.

• Fredag 9 juni:

Mustasch, Gotthard, Little Steven & The Disciples Of Soul, Scorpions, Primal Fear, KIX, Clutch, Ratt, Running Wild, Wishbone Ash, Kings´s X, Metal Church, Ministry, The Unguided, Picture, The dead daises, Lucifer´s friend, Voivod, Rockklassiker Allstars, Bob  Wayne & The Outlaw Carnies, The Brandos, Thyrfing.

• Lördag 10 juni:

Thunder, Sweden Rock Symphony Orchestra, Rival Sons, In Flames, Amorphis, Candlemass, Dare, Saxon, Electric Boys, Sator, Rhapsody, Venom, Supralunar, Corroded, Merciless, Carcass, Treat, Motvind, Lionheart, SM i luftgitarr, Artch, Rob Tognoni.

Se exakt speltid och scen på Sweden Rock´s hemsida