Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Advokaten: ”Barnen kräver miljonbelopp”

Advokat Maria Robinson kräver miljonbelopp till de utsatta barnen.
Foto: Advokatfirman Glimstedts
Foto: CSABA BENE PERLENBERG / GT/KVP
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den kvinnliga förskolläraren kom i egna kläder när hon på måndagen ställdes inför rätta för ett stort antal övergrepp mot små barn.

Den medåtalade mannen bar häktets gröna kläder.

Båda är huvudpersoner i en härva som beskrivs som en av de mest omfattande i landet. När rättegången inleddes krävde barnens advokat Maria Robinson miljonbelopp i skadestånd, rapporterade Barometern.

Förhandlingen inleddes några minuter efter klockan nio på måndagen – men redan efter en dryg timme visades media och allmänheten ut från rättssalen.

Då hade åklagaren Linda Caneus hunnit göra sin sakframställan i målet och försvarsadvokaterna getts möjlighet att framföra de misstänktas inställning till anklagelserna.

Bakom stängda dörrar

Resten av målet kommer till stora delar att föras bakom stängda dörrar – av hänsyn till de känsliga uppgifterna i målet.

Enligt misstankarna handlar det om 382 brottsmisstankar mot två små barn. Mannen anklagas ensam för 190 grova våldtäkter. 

– Brotten har begåtts systematiskt och utgjort en del i en upprepad brottslighet, säger åklagaren Linda Caneus.

Enligt henne avslöjades allt efter att ett av de utsatta barnen smittats med en könssjukdom. Det ledde till att läkare gjorde orosanmälan och polis kopplades in.

Många av övergreppen ska ha filmats och skett på en plats i Småland. Allt pågick i sex års tid och polisutredningen omfattar 7 000 sidor.

Målet beskrivs som ett av de största sexualbrottsärendena i landet. Ett av barnen ska ha varit i åldern 0-6 år när övergreppen pågick, det andra 4-9 år. 

När åtalet presenterades härom veckan beskrev polisens gruppchef Monica Oldin hur jobbig utredningen varit för polisen.

”Oerhört påfrestande”

– Att se alla dessa filmer har varit oerhört påfrestande. Därför har vi haft handledning av psykologer, berättade hon. 

De misstänkta övergreppen ska främst ha skett under åren 2014 och 2015, den tid förskolläraren och mannen var ett par.

Under rättegången kommer domstolens ledamöter bland annat att få ta del av den omfattande bevisningen i målet.

Många av övergreppen hade dokumenterats med både film och bild. Mannen i 35-årsåldern hade även fört dagbok på femtusen sidor där övergreppen beskrevs.

Sammanlagt kunde polisen ta i beslag 13 118 bilder och 1 921 filmer med pornografiskt innehåll. 

Den kvinnliga förskolläraren i 30-årsåldern åtalas för 15 grova våldtäkter mot barn, två grova sexuella övergrepp och fyra fall av sexuella ofredande. 

Förnekar det mesta

Både under polisförhören och vid inledningen av rättegången har både mannen och kvinnan förnekat flertalet av de brott åklagaren lägger dem till last.

I något fall medger förskolläraren vissa gärningar, men förnekar brott,

Båda de misstänkta personerna har suttit häktade sedan i maj respektive juni förra året. I målet finns även en tredje misstänkt, ytterligare en kvinna i 30-årsåldern.

Hennes inblandning beskrivs dock som mindre och har därför inte varit häktad i målet.

Straffet för grov våldtäkt mot barn är upp till 10 års fängelse, vid upprepad brottslighet kan påföljden bli ytterligare ett par års fängelse. 


TV: Blekinge skärper restriktioner efter skenande smitta

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!