Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Adrian, 19, avvek från HVB-hem – dog i Sjöbo

Teresa miste sin son i en överdos när han bodde på ett LVU-hem.
Foto: JENS CHRISTIAN
Ända sedan Adrian avled har mamma Teresa varit i kontakt med myndigheter för att få förklaring på hur det kunde ske.
Foto: JENS CHRISTIAN
Här är Adrians första och sista par skor.
Foto: JENS CHRISTIAN
IVOs svar på utredningen om sonens överdos på LVU hemmet. De utredde ärendet mellan den fredagen den 22 augusti till den 25:e.
Foto: JENS CHRISTIAN

Adrian Sandberg blev bara 19 år gammal.

I augusti förra året hittades han död med droger i kroppen i en stuga i Sjöbo.

Mamma Teresa Sandberg är kritisk till den hjälp som Adrian fick under åren med missbruksproblem.

– Hade han fått rätt hjälp hade han säkert inte tagit livet av sig, säger hon.

På förmiddagen pratade mamma Teresa i telefon med sin son Adrian. Enligt henne lät han som vanligt. Senare på kvällen fick hon veta att han hittats död i en stuga i Sjöbo kommun med droger i kroppen.

Han bodde då på ett stödboende med stöd i Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) på grund av sina missbruksproblem 

Enligt mamman avvek han flera gånger från stödboenden – vilket han också ska ha gjort dagen då han dog.

– Jag kan inte förstå detta. Han borde ha varit försäkrad om att få hjälp när han var omhändertagen av kommunen och de borde haft bättre koll på honom, säger Teresa Sandberg.

Efter sonens bortgång har Teresa varit kritisk till hur kommunen behandlade hans missbrukproblematik.

– Han dog i onödan. Hade han fått rätt hjälp med sin psykiska ohälsa hade han säkert inte tagit livet av sig med att ta droger, säger Teresa.

Enligt mamman var sonen placerad på sex olika hem för vård eller boende (HVB-hem) och ett SiS-hem (Statens institutionsstyrelse som tillhandahåller individuellt anpassad tvångsvård) från senare tonår tills han gick bort 19 år gammal.

Ett rop på hjälp

Adrian Sandberg började självmedicinera med droger när han var 16 år och enligt mamman ska han själv ha kontaktat Sjöbo kommun för att få hjälp med sitt missbruk. 

Carina Malmberg Olsson, enhetschef och ställföreträdande socialchef i Sjöbo, vill inte uttala sig om Adrian, men beklagar vad som hänt.

– Det är oerhört tragiskt på alla sätt och det är inget som någon av oss i kommunen tar lätt på, säger Carina Malmborg Olsson.

Efter sonens död har Teresa Sandberg gått igenom visst innehåll på hans mobil. Där har hon hittat bilder och videos som visar att han drogmissbrukade även när han befann sig på stödboenden. 

Mamman har också kunnat läsa i meddelanden att de placerade ungdomarna visste när de skulle lämna urinprov på det senaste boende och att de planerade hur de inte skulle upptäckas med droger i kroppen.

”Han var ensam”

Mamma Teresa kan inte förstå varför Adrian blev omplacerad så många gånger och tycker att de snarare flyttade på honom än tog tag i hans psykiska ohälsa.

– Det kan finnas många anledningar till varför en ungdom blir omplacerad, exempelvis att någon utvecklas och därför ska komma till ett boende som mer liknar en egen lägenhet. Annars kan det vara så att ungdomen ber om det för att hen inte trivs eller, krasst nog, att boendet inte fixar det, säger Carina Malmborg Olsson.

Mamman berättar att hennes son uttryckte oro och ledsamhet i telefon över att han kände sig isolerad.

– De skulle kämpat för att göra honom frisk i stället för att flytta runt honom. Han var ensam och otrygg, säger mamma Teresa.

Ilska över brister

Mamma Teresa har hittat videoklipp på personal som ligger och sover på det sista boendet, trots att de skulle varit vakna. Hon menar att de inte hade koll på vad ungdomarna gjorde.

Kvällsposten har sökt Adrians senaste boende men de ville inte ställa upp på intervju.

– Upphandlade vårdboenden ska vara kvalitetssäkrade. Det ska vi kunna lita på. Vissa ställen har vi diskussion med andra kommuner för att höra om deras uppfattning, säger Carina Malmborg Olsson.

Den 22 augusti dödförklarades Adrian och Teresa skickade in ett klagomål på socialtjänsten i Sjöbo kommun till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

IVO har valt att inte utreda mammans klagomål.

Fakta

LVU = Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga.


Lagen reglerar tvångsomhändertagande av unga människor under 18 år och i vissa fall under 20 år. Omhändertagandet görs för att säkra att barn och unga får den vård och behandling de behöver. Placeringen görs på ett boende utanför hemmet och vården kan genomföras på kort eller lång sikt.


Källa: https://www.socialstyrelsen.se/stod-i-arbetet/barn-och-unga/barn-och-unga-i-socialtjansten/lvu/ 

TV: Det här är en IVO-anmälan

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!