Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Adopterade en trebent hund från Ryssland

Här är den trebenta hunden som blivit en jättenyhet som den första legalt adopterade hittehunden från Ryssland.

Efter lång pappersexercis har Cameo från S:t Petersburg - via Facebook - hamnat i skånska Gunnarstorp.

- Hon har verkligen överlevnadsinstinkt, säger nya matten Cecilia Jönsson till Kvällsposten.

Livet såg inte lätt ut för den ryska schäferblandrastiken Cameo som förlorade hela sin familj och ett ben i en trafikolycka och hamnade på ett hundhem med 800 hundar i S:t Petersburg. Men Cecilia Jönsson ändrade på det och Cameo är nu Sveriges första ryska adoptivhund.

- Jag slängde mig på golvet och öppnade buren och tog ut henne när hon äntligen kom ut från planet på Arlanda, berättar hon.

Tiken är i dag vida känd efter all publicitet. I Sverige har hon varit omskriven i Landskrona Posten, Hundaktuellt, Helsingborgs Dagblad och på Expressen.se och Aftonbladet.se.

"You take dog ... OK?"

Allt började när Cecilia Jönsson hittade Cameo härom året genom en kontaktgrupp på Facebook. Kamer, som hon hette på ryska, hade suttit ensam kvar i den kraschade bilen med fastklämt bakben. Benet fick amputeras och hon förlorade också flera tänder. Cecilia och familjen föll direkt för hennes öde och beslöt sig för att försöka adoptera henne och ta henne till Sverige och ett bättre hundliv.

Sedan började en lång tid av pappersexercis med översättningar mellan svenska, engelska och ryska. Ingen hund har tidigare adopterats lagligt från Ryssland och reglerna för vaccinering, karantän och annat visade sig vara mycket omfattande. Men från och med årsskiftet ändrades och förenklades regelverket och efter nio månaders väntan kunde familjen en smällkall januaridag, den 22 januari, köra mot Arlanda flygplats och hämta sin nya hund.

- Jag hade ont i magen när vi satt där i kafeterian och väntade, berättar Cecilia Jönsson.

Men allt stämde och kändes rätt när en rysk man till slut kom ut i ankomsthallen, dragande på en kärra med en bur. Där satt deras nya familjmedlem.

- Vi kelade så länge med henne att den ryske mannen började bli orolig för att vi inte skulle ta henne. Han sa "You take dog, drive home, OK?" tre, fyra gånger, skrattar Cecilia Jönsson.

Oron var helt obefogad. Cameo hade redan fått en stor plats i familjens hjärta. Efter sju timmars bilfärd hem till Gunnarstorp fick hon sedan möta resten av flocken, familjens två övriga hundar.

"Tränar med köttbullar"

- Det gick bra att köra med henne i bilen. Men hon tycker inte om när man stannar, det kan ju hänga ihop olyckan. Vi tränar med köttbullar nu för att det också ska fungera, säger Cecilia Jönsson,

Cameo trivdes också direkt med sina nya kompisar Quinny, 6, en slädhundsmix från polisens hittehundsstall, och den vita schäfern Alizon, 2,5. Inte minst katterna och kattungarna uppskattades.

- Hon lägger sig gärna och sover med katterna och de söker sig också till henne, berättar Cecilia Jönsson.

Att gå ut och gå med en trebent hund väcker förstås lite uppmärksamhet.

- Men hon går nästan bättre än mig utomhus. Inne kan det vara lite svårt ibland på golven. Kanske får vi skaffa någon slags plastsockor till henne.

Särskild kiss-stil

Tydligt är att Cameo anpassat sig till sin situation.

- Hon har en särskild stil när hon ska kissa, det är ju inte så lätt att sitta på huk för henne. Och när hon ska klia sig har hon lärt sig att gnida sig mot hörn och väggar. Hon är "s treetsmart" helt enkelt. Hon har levt med 800 hundar så hon har verkligen överlevnadsinstinkt, gömmer sin mat och sådant, säger Cecilia Jönsson.

Det bekräftas också av namnet. Av en rysk journalist har Cecilia Jönsson nu fått veta vad "Kamer" betyder.

- Det betyder "jag som vill" eller "den som vill". Och så är det ju verkligen med Cameo.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!