Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Adolf Hitlers naziplan för Sverige och Skåne

Uppgiften om planerna på ett nazistiskt läger i Sjöbo borde varit sensationella.Men utan dokumentation har inget gått att bevisa.
Foto: - -
Utpekat som lägerplats. Här, i Tolånga, utanför Sjöbo skulle det, enligt uppgifterna, ha legat sågat timmer redo att bygga. "Det såg precis ut som de tyska med taggtråd, vakttorn och baracker", berättade Henning Palm för Sydsvenskan.
Foto: Joachim Wall
Svensk führer. Den svenske führern Birger Furugård, ledare för Svenske nationalsocialistiska partiet), hade intensiv kontakt med moderpartiet i Tyskland och de nazistiska topparna. Här syns han (tvåa från vänster) vid ett besök i Sjöbo 1933.
Foto: Nordiska muséets arkiv
Furugårds utmanare. Sven-Olov Lindholm, ledde Nationalsocialistiska Arbetarpartiet (NSAP) och var även han skolad av möten med folk som Himmler och Göring. I juli 1933 förlade Lindholm ett sommarläger vid Nybro öster om Ystad.
Foto: Ystads Allehanda

Uppgiften om planerna på ett nazistiskt läger i Sjöbo borde varit sensationella.

Men utan dokumentation har inget gått att bevisa.

Författaren Bosse Schön tillhör dem som menar att lägret är helt rimligt.

- Varför skulle man inte ha läger i Sverige när man hade det i Norge?

Den 6 februari 1983 publicerade Sydsvenskan en intervju med den garvade socialdemokraten Henning Palm från Sjöbo. Palm hade sensationella uppgifter om de lokala nazisternas planer på 30-talet. Berättelsen handlade bland annat om Sverige-führern Birger Furugårds turnéer i Skåne, men också om hur de lokala nazisterna i Sjöbo spankulerade omkring i uniform trots rådande förbud. Artikelns stora poäng var Henning Palms uppgifter om att han sett ritningar på ett koncentrationsläger och att timret legat sågat och klart på ett boställe i Tolånga öster om Sjöbo.

Palm hade dokument som kunde styrka uppgifterna någonstans i sitt stora arkiv men lyckades inte gräva fram dem till journalisten.

- Han var ju helt förtvivlad över det, minns Bo-Göran Dahl, den numera pensionerade journalisten som gjorde intervjuerna.

Trots tyngden i avslöjandet blev Sjöbolägret inte den bomb som det kunde ha blivit.

- Den saknade det där riktiga pricken över i:et i och med att det inte fanns någon dokumentation, säger Bo-Göran Dahl i dag.

Pratade inte om det hemma

Många har avfärdat uppgifterna som en skröna. Ett illvilligt rykte som ytterligare bidrar till bilden av det bruna Sjöbo. Och vittnesmålen från de som var med är, av naturliga skäl, svåra att få in eftersom Henning Palm och hans generationskamrater gått bort.

Hennings son Per bor kvar i Sjöbo. Han berättar att faderns efterlämnade dokument gått till arbetarrörelsens arkiv. Och i de papper som han själv gått igenom finns det inga uppgifter om ett eventuellt läger.

Det var heller ingenting som pappan diskuterade hemma vid middagsbordet.

- Nej, aldrig, säger Per Palm.

Henning Palms partikamrat Sture Nilsson kommenterade uppgifterna i Expressen den 16 januari 2000.

- De stora öppna fälten vid Tolånga ansågs som en lämplig plats. Jag har aldrig tvivlat på att historien är sann. Sjöbo var ett mycket starkt nazifäste på den tiden.

Men även Sture Nilsson har gått bort. Sonen Ronny Nilsson berättar, precis som Per Palm, att det där med något läger åtminstone inte var något pappan talade om hemma. Även Sture hade ett gediget arkiv men de dokumenten är skänkta till Tomtemuseet i Sjöbo där de ska göras tillgängliga för forskare och intresserade. För tillfället står materialet dock inplastat på åtta lastpallar.

Forskaren och historikern Heléne Lööw är Sveriges största auktoritet på området. För hennes del har uppgifterna om ett eventuellt läger i Sjöbo ingen vetenskaplig bäring.

- Jag har inte under de tre decennier jag sysslat med detta sett något som helst källmaterial som skulle tyda på detta alls, skriver hon i ett mejl.

Tror på lägerplan

Författaren och journalisten Bosse Schön känner till tvivlen, men backar inte från tesen att svenska nazister hade en egen plan. Med det antagandet är det helt rimligt att det planerades läger i Sjöbo och på Stora Karlsö på Gotland. Kanske inte koncentrationsläger, men väl skyddshäkte eller uppsamlingsläger. Stödet finns i intervjun med Henning Palm och i gotländske journalisten Pelle Sollermans memoarer "En landsortsredaktörs berättelser".

Under kriget var Sollerman redaktör för den socialdemokratiska tidningen Gotlands Folkblad och i memoarerna skriver han om ett möte med en av de lokala nazisterna på Gotland:

"En kväll berättade han för mig att de gotländska nazisterna hade planer på att inrätta ett koncentrationsläger på Stora Karlsö, den dag då även vårt land anslutits till den tyska nyordningen."

- Det som är mest fascinerande är vilken möda folk lägger ner på att visa att det inte är sant. Ingen vill prata om att sådana planer har smitts i världens gulligaste nation, säger Bosse Schön.

"Jag säger dödslistor"

Bosse Schön menar att det finns en rad omständigheter som talar för hans tes. Bland annat det faktum att de svenska nazisterna mitt under brinnande krig piskade lokalavdelningarna att upprätta listor över alla på orten boende judar.

- Formellt rör det sig om deportationslistor, men jag är journalist så jag säger dödslistor för det var vad det var.

I tyskockuperade Norge fanns interneringslägret Grini utanför Oslo. Här fängslade SS och Gestapo framför allt politiska fångar, men deporterade också vidare människor till fängelser och koncentrationsläger i Tyskland. Bland annat judar till förintelsen.

- Och vad är det som skiljer svenska nazister, Lindholmarna från Quislings nazister, hirdmännen? Ingenting. Det är samma tankar där som här, säger Bosse Schön.

Nazisterna kartlades

För Sjöbos del är det naturligtvis tröttsamt att ständigt påminnas om det förgångna. Under en period var samhället i det närmaste synonymt med främlingsfientlighet och bondläppsmentalitet. Men samhället var ingalunda ensamt om att tända på de nationalsocialistiska idéerna.

1933 gick SSU i Skåne ut med ett cirkulär där de lokala klubbarna fick berätta om den nazistiska aktiviteten på orten, hur många som kom på mötena, vem som var den lokala ledaren, vilka som var medlemmar och hur de motarbetades. Då rapporterades att Sjöbos lokalavdelning hade 60 medlemmar.

Klubben i Simrishamn berättar att Furugård varit där och talat. "...den mest ohyfsade person som besökt staden", skriver de i sitt cirkulär. SSU i Dalby rapporterar att det finns 200 medlemmar i det nationalsocialistiska partiet, 150 av dem småbrukare och bönder.

I Wittsjö finns 20 medlemmar: 6 hantverkare, 4 handlare, 2 bönder och 8 dårar (sic). (Trots det höga antalet dårar fick nazisterna i Wittsjö 123 röster av 956 i kommunalvalen 1934 och tre mandat i fullmäktige)

Cirkuläret, som finns på arbetarrörelsens arkiv i Malmö, visar dels att det på sina håll var bra uppslutning när toppnazister som Birger Furugård och Sven-Olov Lindholm kom på besök. I flera fall var motdemonstranterna jämnbördiga med nazisterna av referaten att döma. Sådana rapporter finns till exempel från både Ystad och Limhamn 1933. I Limhamn fick ridande polis gripa in eftersom uppretade motdemonstranter gick till attack.

Ledarna akademiker

I Lund talas det om hundratals medlemmar, mest studenter och gymnasister, men "tusentals sympatisörer". De lokala ledarna är, som sig bör i en lärdomsstad, en fil.kand och en teol.kand. Den lokala SSU-klubben svär att oförtröttligen bekämpa nazisterna "Vi ämnar arbeta. Vilan är icke ljuv förrän efter arbetet".

I Joakim Berglunds "Quisling centralen" citeras nazitidningen Vår kamp om framgångarna i Skåne:

"Det landskap där nationalsocialismen hunnit utbreda sig mest är Skåne. Det finns knappast en by aldrig så liten där den nya livsåskådningen inte har sina hängivna förkämpar. Detta är naturligtvis helt naturenligt i ett utpräglat jordbrukarland alldenstund nationalsocialisterna är det enda parti i vårt land som förmår att verkligen rycka upp lantbruket ur dess nuvarande betryckta läge".

Läger vid Ringsjön

I "Quisling centralen" berättas det också om hur Nordisk Ungdom (Nationalsocialistiska Arbetarpartiets ungdomsorganisation) har läger vid Ringsjön 1935 där nationalrekryter (pojkar) och nationalflickor mellan 12 och 19 år lever lägerliv på gammalt hederligt nordiskt sätt. Rekryterna och flickorna ska bland annat kämpa för den nordiska rasens pånyttfödelse i friska, moraliskt sunda släktled och jaga bort alla judar och andra parasiter som splittrar och bestjäl folket och förgiftar dess blod.

Röstade mot flyktingarna

I Lund får de här dunkla värderingarna ett tydligare uttryck när studentkåren 1939 uttrycker sin åsikt om att ta emot ett tiotal judiska flyktingar (akademiker) från Tyskland och Österrike. Av 1069 röster tyckte 342 att Sverige borde ta emot flyktingarna och ge dem en fristad här. Majoriteten, 724 röster, ansåg däremot att konkurrensen skulle innebära en fara för studenternas framtida arbetsmarknad. Den tidens intellektuella kapital avslutar:

"I anslutning härtill vill vi emellertid framhålla att en invandring som medför att främmande raselement upptas i vårt folk, framstår för oss som skadlig och inför framtiden oförsvarbar."

"Det är som en sten i skon"

I jämförelse med lundastudenterna framstår Henning Palms fiender i Sjöbo mer som råa sällar. Revanschister som ser nationalsocialismen som en chans att tvåla till, framför allt, socialdemokrater och kommunister. Gapiga och oborstade.

Det är, som det heter, mycket snack, men lite hockey.

Frågan är hur de hade agerat om Hitler hade segrat.

Bosse Schön, lär inte hitta några vittrande plankor vid Tolånga men han släpper inte tanken på en svensk förintelse.

- Det är som en sten i skon.

Nazismen i Skåne 1934

I kommunalvalen 1934 tog nazisterna 18 mandat fördelat på följande orter:

Anderslöv 1

Fjälkestad 1

Kattarp 2

Lövestad 1

Sjöbo 1 Skanör-Falsterbo 1

Stoby 1

Tolånga 1

Vankiva 3

Vellinge 1

Vinslöv 2

Vittsjö 3

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!