Adnan Avdic anhölls – har släppts på fri fot

Tre personer anhölls i natt, misstänkta för människosmuggling. En av dem är Adnan Avdic, känd salafist.
Foto: Mikael Nilsson
En av dem som kört över flyktingar till Malmö är en känd salafist, dansk-bosniern Adnan Avdic, uppger Ekstrabladet.
Foto: Ekstrabladet

Många av de hundratals flyktingar som höll sig kvar på tåget i danska Rödby har nu fått hjälp av frivilliga för att komma över till Sverige.

En av dem som kört över flyktingar till Malmö är en känd salafist, dansk-bosniern Adnan Avdic, uppger Ekstrabladet. 

I natt anhölls han vid Öresundsbron av svensk polis tillsammans med två andra personer.

På torsdagsförmiddagen släpptes han på fri fot.

Många av flyktingarna som vägrade stiga av tåg i Rödby som ankommit från Tyskland har nu fått hjälp av frivilliga.

Flyktingarna ville inte kliva av tåget för att de ville fortsätta resan till Sverige. Och flera – runt 200 – har nu rest vidare till Sverige. Frivilliga har ställt upp med att köra över flyktingarna till Malmö, en resa på ungefär två timmar.

– Jag vill bara hjälpa till, säger Bella Adam, 23, som i natt fick böta 3 000 danska kronor när polisen tog henne för människosmuggling, till Kvällsposten.

Känd salafist anhållen

I natt anhöll svensk polis sex personer misstänkta för människosmuggling. En av de anhållna är dansk-bosniern Adnan Avdic, känd för sina extrema islamistiska åsikter, rapporterar danska TV2. 

På torsdagsmorgonen släpptes han på fri fot, enligt danska TV2. Utanför polisstationen i Malmö ska han ha sagt att de passagerarna han hade med hade fått lov att söka asyl.

Enligt Berlingske Tidende tillhör han salafisterna, en liten, fundamentalistisk minoritet av de danska muslimerna som vill införa sharialagen i Danmark.

Han misstänktes för att vara inblandad i terrorplanerna i Glostrup 2005, men friades två år senare från anklagelserna.

Mannen har berättat för en dansk fotograf om varför han hjälper flyktingar över till Sverige.

– Han sa att han transporterade flyktingar för att han själv är flykting från Bosnien. Därför känner han att han måste hjälpa, säger fotografen Mathias Ögendahl till Ekstrabladet. 

Efter massakern på den franska satirtidningen Charlie Hebdo sa Adnan Avdic i fransk tv att det var Frankrike som var skyldig till de tolv människornas död på redaktionen.

Ett 20-tal misstänkta

Bara under de senaste dagarna har Malmöpolisen gripit ett 20-tal personer misstänkta för människosmuggling. Det handlar om bilförare som tagit med sig flyktingar i sina privata bilar via Öresundsbron till Sverige.

– Det har kommit exempel på att man gör det som en hjälpinsats. Men det finns också de som tar betalt, har Lars Förstell, pressekreterare vid Malmöpolisen, sagt till Kvällsposten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!