Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Adelsparet tvingas betala kvarts miljon efter rivning

Paret Tigerschiöld har adliga rötter som sträcker sig till 1600-talet.
Foto: CECILIA LILJETON / IBL

Den kulturmärkta Bergendorffska gården i Falsterbo köptes upp av adelsparet Anna och Patrik Tigerschiöld 2016.

Paret rev sedan det anrika huset och nu har miljö- och byggnadsnämnden bestämt sig för en lämplig påföljd: 

En kvarts miljon i straffavgift.

Det var under sommaren 2016 som adelsparet Anna och Patrik Tigerschiöld från Djursholm bestämde sig för att slå till med ett husköp.

Men det blev inte vilket hus som helst utan ett av Falsterbos äldsta gatuhus – den kulturmärkta och anrika Bergendorffska gården som byggdes för 300 år sedan.

Paret Tigerschiöld fick bygglov för att renovera huset och för en mindre ombyggnation men i stället valde de att riva gården.

”Skandal”

Planerna väckte starka reaktioner i Falsterbo. 

– Det här är en skandal. De här husen är Falsterbos stolthet och det är ytterst angeläget att de bevaras, sa Stellan Carlsson som är hedersordförande i Falsterbo museiförening när rivningen uppdagades

Vellinge kommun utfärdade då ett förbud mot fortsatt byggnadsarbete vilket adelsparet överklagade till länsstyrelsen i Skåne.

Efter ett avslag hos länsstyrelsen gick ärendet upp i Mark- och miljödomstolen i Växjö som fastslog att Anna och Patrik Tigerschiöld inte fick fortsätta bygga.

Ett stort byggtäcke lades ut över Bergendoffska gården när det revs.
Foto: FRITZ SCHIBLI

260 000 kronor

Nu har Vellinge kommuns mark- och miljödomstol bestämt sig för påföljden för den felaktiga rivningen. Notan blir drygt 260 000 kronor, skriver Sydsvenskan.

– Så blev det, det var ingen i nämnden som var emot att det skulle utdömas vite. Alla var överens om att det skulle bli lite högre sanktionsavgift i det här ärendet. Det finns så få originalhus kvar i Falsterbo. Med näbbar och klor vill vi att de ska bevaras, säger Marie-Louise Bergman (M), ordförande i nämnden, till tidningen.

Patrik Tigerschiöld är en välkänd svensk finansman.
Foto: COPYRIGHT: JULIANA YONDT

Bygger nytt hus på platsen.

I somras lämnade adelsparet in en ansökan om bygglov till kommunen för ett nytt hus på platsen.

Det nya huset ska enligt adelsparets planer bevara så mycket som möjligt från den gamla Bergendorffska gården.

I domen som kom i januari slog Mark- och miljödomstolen fast att det var rätt att belägga huset med byggförbud. Men domstolen konstaterade också att byggherren faktiskt haft för avsikt att bevara huset i så stor mån det gick. 

– Vi hade inga intentioner att förstöra något, därför har det varit en tung process och skönt att sanningen kommer fram. Det är det viktigaste för mig. Vi har tagit felaktiga beslut men vi har inte gjort något kallblodigt, sa Anna Tigerschiöld till Kvällsposten då.  

Paret Tigerschiöld har nu inte gått att nå för en kommentar.

SE MER FALSTERBO: Mamman sörjer Rais, 6, efter drunkningsolyckan i Falsterbo

Sonen dog i bassängen i Falsterbo på sin andra dag i skolan