Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Galen i katten Gustaf – Adam öppnar museum

Adam Lindrooz har samlat på sig 19 flyttkartonger med Gustafprylar.
Foto: Privat
I slutet av juni öppnar Gustafutställningen i centrala Kalmar.
Foto: Privat
Gustaf fyller i år 40 år som seriefigur.
Foto: Privat

Adam Lindrooz har alltid varit förtjust i katten Gustaf.

Nu öppnar han en utställning i Kalmar med Gustafprylar som han har samlat på sig genom åren.

– Jag har alltid haft en dröm om att skapa ett Gustafmuseum, säger Adam Lindrooz.

I slutet av juni öppnar en utställning om seriefiguren Gustaf inne på Kvastens köpcentrum i centrala Kalmar. 

Sedan Adam Lindrooz var liten har han haft en dröm om att öppna ett museum tillägnat sin favoritseriefigur – och nu har den drömmen gått i uppfyllelse. 

– När jag var elva år var det mest en kul grej – två hyllplan med figurer blev till tre. Nu har jag 19 flyttkartonger med Gustafprylar, säger Adam Lindrooz.

"Han var kaxig och odräglig"

Gustaf – eller Garfield som han heter på originalspråket – är en amerikansk tecknad serie som skapades 1978 av Jim Davis och ursprungligen utkom som en dagsstripp. 

Katten Gustaf, som är seriens huvudkaraktär, är en lat och cynisk katt som tycker om att sova, titta på tv och äta lasagne – förutom att bråka med sin husse Jon och hunden Ådi. 

Adam Lindrooz hade planer på ett museum redan när figuren fyllde 20 år 1998, och 30 år 2008. 

– Han fyllde 40 år i tisdags faktiskt och nu har allting fallit på plats. Vi är i full gång och har hittat lokaler i centrala Kalmar där vi målar, fixar och ställer i ordning montrar, säger han.

Vad är det som är så speciellt med Gustaf?

– I början när han kom var jag elva-tolv år och det bröt lite mot den vanliga normen. Gustaf stack ut jämfört med andra serier. Han var kaxig och ganska odräglig. Det tilltalade mig. Genom åren har det blivit ett samlande, där jag letar unika prylar, säger Adam Lindrooz.

"Ganska så unik samling"

Gustaf har gett upphov till ett flertal filmer, tv-serier och datorspel. Den första svenska serietidningen gavs ut 1984 och utkom varje år fram till 2015 då utgivningen lades ner.

– Så projektet är hopplöst ute. Jag hoppas ändå att folk tycker att det är roligt med en ganska så unik samling, säger Adam Lindrooz.

Känner barn till den här figuren i dag?

– Gustaf känner de kanske inte till, men det är ett Garfieldmuseum. Dels för att tv-serien "Garfield and friends" går på en del kanaler. Dessutom har Kalmar blivit utsett till årets sommarstad fyra år i rad, med många utländska turister som kanske känner igen namnet Garfield i stället för Gustaf.

Genom åren har Adam Lindrooz samlat på sig mängder med prylar. Ett monopolspel, en jordglob och ett akvarium är bara ett fåtal av sakerna som kommer att visas upp.

– Jag har till exempel en dedikerad skiss från Jim Davis, som är en layout för en plyschkudde – som jag också har. 1984 blev Gustaf årets leksak. Det finns en uppsjö av saker med nostalgifaktor. Det tog sex timmar att packa upp alla grejerna.

"Insåg att det var tusen pund"

Adam Lindrooz berättar om när han insåg var hans ekonomiska gräns för samlandet gick.

– Jag hittade en sådan där sak som står utanför butiker, som man kan stoppa mynt i. Den fanns för tusen spänn i Birmingham och det är ju ingenting. Jag la ett bud och när jag vaknade på morgonen insåg jag att det var tusen pund, inte kronor. Jag sprang till datorn och såg att någon hade budat över mig. Det var skönt, för där gick gränsen (skratt).

Gustafutställningen öppnar på köpcentret Kvasten i centrala Kalmar i slutet av juni och varar fram till mitten av augusti.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!