Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

ABF Skåne ville inte hyra lokal för att SD använt den

Föreningen hyr ut parken till både privatpersoner, föreningar, partier och organisationer.
Foto: Knislinge Folkets hus och Parkförening

ABF Skåne ville hyra Folkets park i Knislinge till firandet av sitt 100-årsjubileum men backade ur – när de fick reda på att parken tidigare hyrts ut till Sverigedemokraterna.

Nu säger medlemsorganisationen för Folkets park i Sverige att de inte rekommenderar att medlemmar hyr ut till SD.

– Det känns inte som rättvis behandling, säger Hans-Inge Solmeby, styrelseordförande för Folkets hus och Parkförening i Knislinge.

Hans-Inge Solmeby är besviken över ABF Skånes agerande, som Kristianstadsbladet var först med att skriva om.

– Man missar ju en hyra och så känns det lite surt att de gör så här. Det känns inte som rättvis behandling. Det här med att man inleder ett samarbete, tycker allt ser bra ut, och får veta att vi hyr ut till SD och genast vänder man, säger Hans-Inge Solmeby.

Han reagerar på att att ABF skrivit i sitt mejl att skälet är föreningens samarbete med Sverigedemokraterna.

– Det handlar ju inte om något samarbete. Det är som vilken vanlig uthyrning som helst. Alla som vill hyra får lov att hyra, säger Hans-Inge Solmeby.

Föreningen är en ideell organisation och politiskt oberoende, säger han.

– Förr var folkets park socialdemokratiskt kan man säga. Så är det inte i dag. Vi får hyra ut till vem vi vill. I dagens läge måste vi göra det för att överleva, säger Hans-Inge Solmeby.

Han menar att föreningen har hyrt ut till allt från PRO, till SD till somaliska föreningen och privatpersoners bröllop. Den enda gränsdragningen de gör är om det är kriminella organisationer.

”Inget konstigt beslut”

Åse Webeklint är chef för ABF distrikt Skåne. Hon menar att det inte handlar om att man har avbokat parken utan helt enkelt valt bort den.

– Vi har tittat på ett antal parker på olika ställen för att fira vårt 100 års jubileum men vi har inte skrivit avtal med någon park ännu, säger Åse Webeklint.

Hon menar att man tog beslutet på grund av rekommendationerna från riksorganisationen Folkets hus och parker, som parken i Knislinge är medlem i.

– Det är inget konstigt beslut. Folkets hus och parker har antagit en policy med en rekommendation som vi ställer oss bakom, säger Åse Webeklint.

Policy från 2014 ligger bakom

Den aktuella lokaluthyrningspolicyn togs av styrelsen för Folkets hus och parker år 2014 och i den står bland annat att medlemmarna inte rekommenderas att hyra ut till ”rasistiska, främlingsfientliga, icke demokratiska och exkluderande rörelser”. De nämner dock inget specifikt parti eller organisation.

– Vi har en värdegrund att vi säger nej till organisationer som vi menar inte står för alla människors lika värde, rasister och så vidare, men parken måste bestämma vilken väg de vill gå, de är autonoma, säger Calle Nathansson, vd för Folkets hus och Parker.

Calle Nathansson, vd för Folkets hus och Parker.
Foto: Magnus Sandberg / Magnus Sandberg

Menar ni att Sverigedemokraterna går emot er värdegrund?

– Ja det menar vi. Om man läser deras partiprogram och återkommande hör uttalanden från deras ledande personer så står de inte för alla människors lika värde. Pratar man med dem själva skulle de säga att de gör det, men det är inte så de uttalar sig, säger Calle Nathansson.

Han menar dock att föreningen i Knislinge inte riskerar några repressalier på grund av att de hyrt ut till Sverigedemokraterna. 

Hans-Inge Solmeby säger att han aldrig hört talas om uthyrningspolicyn.

– De påstår att det finns en riktlinje att vi inte får lov att hyra ut. Jag har aldrig hört talas om det, säger han.

Göte Färm (SD): ”retar mig fortfarande”

Göte Färm, gruppledare för Sverigedemokraterna i Östra Göinge.
Foto: Privat

Göte Färm, gruppledare för Sverigedemokraterna i Östra Göinge säger att han inte är förvånad men besviken hur ABF Skåne agerat.

– Det retar mig fortfarande att man kan hantera det på det viset. Det är mycket förvånande i vårt demokratiska Sverige, säger Göte Färm.

Vad tycker du om att Folkets hus och parker säger att ni inte står för alla människors lika värde?

– För det första är det helt tokigt. För det andra undrar man, menar de då att 25 procent av svenska folket är rasister eller hur tänker de. Om de då talar om värdegrunder, ska man då exkludera ett antal människor. Det är det jag inte förstår riktigt, säger Göte Färm.

SD störst i ny mätning – S tappar till V: