Abdul Hamid Faraaz, 29, från Afghanistan lyckades söka asyl i Sverige sista dagen innan id-kontrollerna på Kastrup infördes. Foto: Christian ÖrnbergAbdul Hamid Faraaz, 29, från Afghanistan lyckades söka asyl i Sverige sista dagen innan id-kontrollerna på Kastrup infördes. Foto: Christian Örnberg
Abdul Hamid Faraaz, 29, från Afghanistan lyckades söka asyl i Sverige sista dagen innan id-kontrollerna på Kastrup infördes. Foto: Christian Örnberg
Hans asylansökan i Sverige. Foto: Christian ÖrnbergHans asylansökan i Sverige. Foto: Christian Örnberg

Hans asylansökan i Sverige.

 Foto: Christian Örnberg
Foto: Christian ÖrnbergFoto: Christian Örnberg
 Foto: Christian Örnberg
Foto: Christian ÖrnbergFoto: Christian Örnberg
 Foto: Christian Örnberg

Abdul lyckades ta sig in före ID-kontrollerna

Publicerad

MALMÖ. Abdul Hamid Faraaz, 29, från Afghanistan tog sig över svenska gränsen i söndags – dagen innan ID-kontrollerna.

– Det var nog rätt bra för jag hade ingen legitimation, säger han.

I måndags infördes ID-kontroller mellan Danmark och Sverige. Asylsökande utan legitimation får numera inte resa in.

Dagen innan anlände Abdul Hamid Faraaz med sin pappa och fyra systrar. Utan legitimation.

– Vi hade inte tid att få med oss alla papper. Vi flydde staden Kandahar på natten efter en tvist med en annan familj. Vi var rädda för våra liv. Vi kunde inte vara kvar, säger han.

Dublinförordningen säger, med vissa undantag, att flyktingar ska söka asyl i det första EU-land de anländer till. Har de inte gjort det, kan nästa land skicka tillbaka dem.

– I Tyskland fick vi ta fingeravtryck. Jag frågade om de var för att söka asyl och sa att vi inte ville söka asyl. De sa att det bara var av säkerhetsskäl. Nu har jag förstått att det räknas som en asylansökan och vi riskerar att flyttas dit. Jag känner mig lurad.

"Sverige jag ville till"

Sveriges migrationsminister har sagt att de asylsökande inte måste återvända till krig utan att det lika bra går att söka asyl i Tyskland som i Sverige. Vad tänker du om det?

– Det var Sverige jag ville till, inte Tyskland. Jag gillar Sverige. Jag jobbade tidigare som journalist och läste mycket om Sverige och vilket bra samhälle ni har, säger Abdul.

Nästan 163 000 asylsökande kom förra året. Regeringen säger att man inte klarar av att ta emot så många längre. Hur ser du på det?

– Jag tror att Sverige kan ta emot många fler. Ni har ett rikt land.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag