Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

96-åring fick inte duscha – personalen rädd för corona

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
En 96-åring blev inte duschad på fyra veckor.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN

En 96-åring blev inte duschad på sitt äldreboende på över fyra veckor.

Det var enligt medicinskt ansvarig sjuksköterska i Olofström för att minska risken för att personalen skulle smittas av covid-19. 

Efter uppmaning från Ivo har personalen nu utbildats i hur de ska duscha patienter coronasäkert.

En 96-åring lades in på ett korttidsboende i Olofströms kommun under sommaren i fjol efter en sjukhusvistelse. 

Han testades negativt för covid-19 men isolerades helt på boendet på grund av pandemin. Anhöriga fick inte träffa honom på grund av rådande regler men de märkte ändå att han inte fått den vård han behövde. Exempelvis fick han inte duscha. 

Efter två veckor uttryckte 96-åringen en önskan att få duscha men fick avslag då det fanns en ”risk för personalen att smittas av corona”, enligt anmälan till inspektionen för vård och omsorg (Ivo)

Rädd för smitta

Anhöriga hörde av sig till korttidsboendet för att få hjälp men det avslogs gång på gång. Familjen tog därför kontakt med verksamhetschefen som förklarade att det är fel att patienten inte fått duscha. 

Dock skedde ingen förändring och det hade då gått sammanlagt fyra veckor sedan 96-åringen fått duscha. Enligt Ivo-anmälan fanns det en risk att 96-åringen kunde smitta andra på boendet då duschen låg i en korridor. 

En anmälan gjordes till inspektionen för vård och omsorg. OBS: Arkivbild.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN

Fått utbildning

En anhörig till 96-åringen anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg och menar att beslutet strider mot gällande kunskap om luftburen smitta och att de äldre inte haft kapacitet att ifrågasätta det.

Ivo har nu uppmanat kommunen att ge en förklaring till beslutet. I kommunens förklaring skriver de att beslutet togs för att risken för luftburen smitta kan öka i en fuktig miljö som vid duschning, skriver BLT. Nu har personalen utbildats i hur de skyddar sig från smitta vid patientduschning. 

SE FLER NYHETER: Främmande art hittad i Sverige: ”Ett problem”

Kan bygga meterlånga rev och korka igen vattenintag

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!