Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

95-årig kvinna lät sig inte luras av falsk polis

Så tar de falska poliserna kontakt med de äldre.

En 95-årig kvinna i Sölvesborg lät sig inte luras av en man som ringde i lördags kväll och påstod att han var polis, skriver Blekinge Läns Tidning.

– Trots sina 95 år var kvinnan smart nog att trycka på sitt trygghetslarm och få hjälp, säger Thomas Boking, inre befäl vid polisen i Blekinge, till tidningen.

Telefonen ringde hemma hos den gamla kvinnan i Sölvesborg vid 19-tiden på lördagskvällen.

En man presenterade sig och sa att han ringde från polisen. 

– När han bad henne om att samla ihop alla sina smycken förstod hon att någon försökte lura henne, säger Thomas Boking till Blekinge Läns Tidning.

Den gamla kvinnan i Sölvesborg gick in på bedragarens historia. Hon vägrade öppna och tryckte i stället på sitt trygghetslarm.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Polisen är förbannad. ”De som begår dessa brott slår mot de svagaste i samhället. De bedrar äldre människor på sina besparingar och lurar sig in hos dem.”Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

95-åringen bröt samtalet och lade på luren utan att göra som mannen sagt.

Efter en liten stund knackade det på hennes dörr. Men hon öppnade inte.

– Det kom tydligen någon för att hämta smyckena, men de gick förgäves. Trots sina 95 år var kvinnan smart nog att trycka på sitt trygghetslarm och få hjälp.

Den falska polisen valde att avbryta och ge sig i väg när han insåg att den gamla kvinnan aldrig skulle släppa in honom.

SÅ LURAS DE FALSKA POLISERNA

Ringer till kvinnorna och uppger sig vara poliser som utreder brott eller påstår att man ska återlämna stöldgods.

Vill komma hem till kvinnornas bostäder för att kunna komma in i kvinnornas hem.

Försöker komma över smycken, pengar och värdesaker men kan också försöka få kvinnorna att lämna över sina bankkort och koder.

De flesta fallen har inträffat när de är mörkt

Utnyttjar att äldre ofta har dåligt minne och dålig syn vilket försvårar för polisen att samla in bevis.

Thomas Boking säger till BLT att polisen i Blekinge får in en anmälan i veckan om liknande försök att lura av gamla människor deras tillhörigheter.

Minst tre ligor arbetar på flera platser i södra Sverige och lurar äldre kvinnor, har Kvällsposten tidigare rapporterat.

Förra helgen hade det kommit in 39 anmälningar i polisregion Syd från fredag eftermiddag till måndag eftermiddag.

Tolv av bedrägerierna hade inträffat i Malmö. Andra misstänkta bedrägerier alternativt försök till bedrägerier hade anmälts i bland annat Lund och Kalmar.

– De som begår dessa brott slår mot de svagaste i samhället. De bedrar äldre människor på sina besparingar och lurar sig in hos dem, säger Thomas Boking till Blekinge Läns Tidning.

POLISENS TIPS - SÅ SKYDDAR DU DIG

• Om du blir kontaktad av någon som säger sig var polis. Ring 114 14 och kontrollera om polisen har ett ärende på din adress.

• Lämna aldrig ut bankkort och koder på uppmaning. Så jobbar varken polis eller bank.

• Om personer säger sig vilja återlämna stöldgods, be att få komma till en polisstation och hämta det. Generellt sätt söker inte polisen upp folk i deras hem för att överlämna stöldgods.

• Var försiktig. Låter uppgifter märkliga så ska man lita på magkänslan. Ring polisen och fråga om du känner dig osäker.

• Om personer knackar på och utge sig vara polis ska de alla antingen ha komplett polisuniform eller kunna visa upp giltig polislegitimation.

• Tränger någon sig in i din bostad och säger sig vara polis. Ring 112.