Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

94-årige Sten fick sin dusch till slut

Under torsdagen fick Sten Joelson till slut en dusch med extra allt.Foto: Krister Joelsson
Flera lägenheter på Ekdungens korttidsboende saknar egen dusch på rummet, vilket Sten Joelson tycker är fel.Foto: Google Maps

Efter fem veckors väntan fick 94-årige Sten Joelson till slut sin dusch.

– Det var så otroligt skönt. Nu är jag ren från topp till tå, säger han. 

Efter en tre veckors lång sjukhusvistelse där Sten som han själv beskriver det ”hamnade i en olycklig fas” vad gäller duschrutinerna, placerades han i karantän på ett korttidsboende i Olofström. 

Under karantänen som varade i två veckor gavs enligt kommunens riktlinjer för att minska smittspridningen ingen möjlighet till dusch. 

Det resulterade i att 94-årige Sten blev utan dusch i över fem veckor, vilket flera medier rapporterat om i veckan. 

– Även gamla människor har rättigheter. Att kunna hålla sig ren är minst lika viktigt för att hålla sig frisk och minska smittspridningen, sa Sten då till Kvällsposten.

Karantänen över

På torsdagen var dock isoleringen över för 94-årige Sten. 

Till hans stora glädje kom personalen på morgonen och hämtade honom för en dusch. 

– Det var helt fantastiskt skönt. I fyrtio minuter fick jag sitta där under det varma vattnet. Nu är jag ren från topp till tå, säger han. 

Och de positiva nyheterna slutar inte där. 

– Nu är alla förberedelser gjorda och på måndag eller tisdag får jag komma hem. Därefter tar Olofströms hemtjänst över ansvaret för duschningen, säger han. 

”Måste till en förändring”

För egen del är Sten nöjd, men han han tycker fortfarande det är fel att flera boenden i kommunen saknar dusch på rummen. 

– Det handlar om integritet. Man ska inte behöva vallas utanför sin bostad för att få duscha. Där måste till en förändring, säger han.