Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

93-årig kvinna avled efter inbrott hemma

Under den 93-åriga kvinnans sista veckor i livet var hon chockad och skrämd. (Modellbild) Foto: DN
Samma poliser som ryckte ut till inbrottet fick även ta hand om den påtände tjuven när han krockat. Foto: ALEX LJUNGDAHL

En 38-årig man tog sig in till gravt en synskadad 93-årig kvinna i hennes pensionärslägenhet i Malmö och stal pengar och smycken.

Tre veckor senare avled hon. Sista tiden i livet var hon chockad och rädd att tjuven skulle komma tillbaka.

Nu har mannen dömts till fängelse för grov stöld.

Sent på eftermiddagen den 9 juli sågs mannen smyga omkring utanför kvinnans äldreboende. En anställd såg hur han kikade in genom fönstret och sedan smet i väg.

I ett obevakat ögonblick klev han in genom altandörren till 93-åringen som bodde på bottenplanet. Hon satt i soffan när han kom in.

Han berättade för henne att han skulle börja som vikarie på boendet. Hon kunde inte se honom särskilt bra men tyckte att han verkade trevlig.

Rotade i hennes skåp

Mannen öppnade ett vitrinskåp och rotade i det. Den gamla kvinnan hörde hur han därefter gick in i ett rum intill och fortsatte rumstera.

Han försvann med 770 kronor i kontanter, två klockor och ett halsband.

Personalen larmade polisen och ringde även kvinnans dotter som snabbt kom för att stötta sin mamma.

Samma kväll larmades polisen till ett parkeringshus vid Dalaplan i Malmö där en man i en röd Audi kört och krockat med amfetamin i blodet.

Hade ID-kortet i handen

Mannen var i så dåligt skick att polisen fick dra honom ut ur bilen – och då hade han 93-åringens ID-kort i handen.

Eftersom mannen greps av samma poliser som några timmar tidigare ryckt ut till inbrottet i äldreboendet blev bilföraren omedelbart misstänkt även för det.

I ett fack i bildörren låg dessutom kvinnans halsband och de båda nyss stulna klockorna.

Trots övertygande bevisning om hans skuld har 38-åringen genomgående nekat till brottet. Men på torsdagen dömdes han för grov stöld till nio månaders fängelse.

Avled tre veckor senare

Stöldgodset förutom kontanterna har lämnats tillbaka – till kvinnans dödsbo. För 93-åringen avled tre veckor efter inbrottet.

Så här berättade dottern i tingsrätten om sin mammas sista veckor:

– Hon var nog lite i chock, efter händelsen kunde hon inte gå på en vecka, hon pratade om det hela tiden och trodde att han skulle komma igen. 

– Så fort det kom en manlig anställd var hon jätterädd. Hon såg väldigt dåligt. Hon hade en marklägenhet och hade stängt med kedja hela tiden och vågade inte gå ut efter händelsen utan levde som en fånge.

– Det var hennes sista tid i livet.