92-åring bestulen i hemmet – tjuvar utgav sig vara hemtjänst

Publicerad

Personer knackade på hos en 92-årig kvinna och uppgav sig vara från hemtjänsten. När de hade gått upptäckte kvinnan att personerna hade stulit smycken.

– Äldre förlitar ju sig på andra och man förlitar sig på att personer är från hemtjänsten om de uppger det men det är svårt ibland att se skillnad, säger Anna Göransson, informatör vid polisens ledningscentral.

Vid 20.36 fick polisen larm till en adress i Tyringe, Hässleholms kommun. Larmet kom från anhöriga till en 92-årig kvinna som blivit utsatt för stöld i sitt hem.

Fler än en person, varav en kvinna, ska ha lyckats ta sig in i bostaden genom att utge sig komma från hemtjänsten. Den äldre kvinnan har då släppt in dem i sin bostad. 

Bestals på smycken

Efter besöket upptäckte hon att hennes smycken saknades från bostaden.

– Är en typ av ärende som kommer in med jämna mellanrum. Folk som uppger sig att de ska läsa av elen, elementen och så vidare. Svårt för äldre att veta skillnaden, säger Anna Göransson.

Polisen har nu upprättat en anmälan om stöld men har ännu inte fått in något signalement de väljer att gå ut med.

– De här ärendena är svåra att utreda och skapar en stor oro och otrygghet för äldre som bor hemma, säger Anna Göransson. 

Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag