Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

9000 liter olja driver mot svenska stränder

Foto: Kustbevakningen
Bild från fredagens oljeutsläpp i Östersjön.Foto: Kustbevakningen

Cirka 9000 liter olja har läckt ut i Östersjön.

Kustbevakningen bedömer att oljan är ”möjlig att bekämpa” – men kommer att nå land.

– Vi måste vara beredda på att delar av utsläppet når land, säger Fredrik Gustafsson, räddningsledare på Kustbevakningen.

Det var tidigt på fredagen som utsläppet utanför Ystad upptäcktes av ett tyskt övervakningsfartyg. 

 Det rör sig om cirka 9000 liter olja som har en utbredning på 3000 gånger 100 meter, enligt Kustbevakningen. 

– Vi är på väg med två fartyg med oljeupptagningsförmåga. Målet är att plocka upp så mycket som möjligt av oljan till havs. Men vi måste vara beredda på att delar av utsläppet når land. Därför står vi i nära kontakt med Länsstyrelsen i Skåne och de kommunala räddningstjänsterna som har ansvaret för stränderna, säger Fredrik Gustafsson, räddningsledare på Kustbevakningen.

Förundersökning inledd

Oljan beskrivs vara kompakt, vilket underlättar Kustbevakningens arbete. Väderförhållandena anses också relativt goda utan nederbörd och med god sikt. 

– Det rör sig om en mellanstor händelse. Vi kommer att veta mer när vi har personal och fartyg på plats, säger Fredrik Gustafsson.

Men trots att vädret anses gynnsamt finns det en risk att oljan når land. Oljan driver på öppet hav.

Mattias Lindholm, kommunikatör:

– Våra fartyg ska klara av att plocka upp mängden olja, frågan är hur mycket man hinner innan det går i land. Det är inte så långt ut till havs, bara tio sjömil. Enligt riktprognosen når det land i morgon kväll. Vi gör allt vi kan för att så lite som möjligt ska nå land, men det går aldrig att plocka upp varje droppe och göra kliniskt rent, säger han.

– När man plockar upp olja slår man samtidigt sönder oljebältet. Då driver det åt olika håll. 

Kustbevakningen har varit i kontakt med de berörda kommunerna, vars räddningstjänster tar över arbetet så fort oljan når land.

Kustbevakningen hanterar ärendet så länge oljan driver på öppet hav.

– Men vi samarbetar naturligtvis, säger Mattias Lindholm. 

Samtidigt uppmanar Kustbevakningen till försiktighet när oljan väl slår mot land.

– Det kan bli kladdigt på stränderna. Vårt råd är alltid att undvika kontakt med oljan och att hålla djur borta, säger Mattias Lindholm.

Precis bedömning

Kustbevakningen beräknar att vara på plats på fredagskvällen, först då vet man den exakta omfattningen av oljeutsläppet och kan göra en mer precis bedömning av hur mycket som kan plockas upp. 

Källan till utsläppet är än så länge okänt. En förundersökning om brott mot lagen om åtgärder mot förorening från fartyg är inledd.