Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

90-årig kvinna utsatt för rånförsök i sitt hem

En 90-årig kvinna i Ljungby utsattes på söndagskvällen för ett brutalt rånförsök.

En ensam gärningsman tog sig in i kvinnans lägenhet, knuffade omkull henne och hotade att döda henne om hon inte gav honom pengar.

– Det är helt avskyvärt att man kan ge sig på en 90-årig dam, säger polisens informatör Stephan Söderholm.

Mannen ringde vid 18.45 på söndagen på hos den 90-åriga kvinnan på Fogdegatan i Ljungby och sa att han ville låna telefonen.

När hon nekade mannen knuffade han omkull henne och tog sig in i lägenheten. Mannen krävde att få veta var hon förvarade sina pengar och hotade att döda henne om hon inte berättade.

Han sökte sedan igenom hela bostaden, medan kvinnan låg kvar på golvet. Mannen flydde därefter till fots. Det är oklart om han fick med sig något från platsen.

Kvinnan ska ha klarat sig utan några fysiska skador men fördes svårt chockad med ambulans till Ljungby lasarett.

Hittade vapen i lägenheten

Polisen har anträffat ett skjutvapen i lägenheten, som är avspärrad i väntan på att en teknisk undersökning ska göras i morgon.

– Det är ännu inte fastställt om det är ett riktigt vapen eller inte. Gärningsmannen har använt sig av vapnet men ska inte ha avlossat några skott. Första bedömningen är att det troligtvis inte handlar om något äkta vapen men det är för tidigt att säga, säger David Grann, inre befäl vid Kronobergspolisen.

Efterlyser vittnen

Polisen söker efter en man i 40-årsåldern och knackar dörr i området i jakt efter vittnen. Den som har gjort iakttagelser eller har information om händelsen uppmanas att ringa polisen på telefon 114 14.

– Vi måste ha bättre uppgifter om vem mannen kan vara för att kunna gå vidare just nu, säger polisens informatör Stephan Söderholm.

Liknande händelse i fredags

Vid 18-tiden i fredags inträffade en liknande händelse i samma område – även då mot en 90-årig kvinna. Kvinnan gick med rullator mot porten till sin bostad när en svartklädd man i 25-årsåldern rusade fram och ryckte åt sig hennes handväska, som innehöll nycklar.

Kvinnan klarade sig utan fysiska skador men chockades svårt.

– Vi tittar på om det finns några likheter med händelserna, säger David Grann.