En villa totalförstördes i Emmaboda i natt. Fyra personer fördes till sjukhus. Foto: Göran JohanssonEn villa totalförstördes i Emmaboda i natt. Fyra personer fördes till sjukhus. Foto: Göran Johansson

En villa totalförstördes i Emmaboda i natt. Fyra personer fördes till sjukhus.

 Foto: Göran Johansson
Under natten larmades räddningstjänst till en brand i Orsa. Foto: Johan SzymanskiUnder natten larmades räddningstjänst till en brand i Orsa. Foto: Johan Szymanski
Under natten larmades räddningstjänst till en brand i Orsa. Foto: Johan Szymanski
På söndagskvällen larmades räddningstjänst om ett övertänt hus i Agunnaryd i Ljungby kommun.På söndagskvällen larmades räddningstjänst om ett övertänt hus i Agunnaryd i Ljungby kommun.

På söndagskvällen larmades räddningstjänst om ett övertänt hus i Agunnaryd i Ljungby kommun.

Två personer befaras döda i flera bränder

Publicerad

Flera våldsamma bränder har rasat runtom i landet under natten och måndagsmorgonen.

Två personer befaras ha dött och tre hus har brunnit ner till grunden i misstänkta mordbränder.

– Det rubriceras som mordbrand, man befarar att mannen finns kvar, säger Mikael Erkki på polisen i Kronobergs län om en av bränderna.

Vid 22.15 på söndagskvällen larmades räddningstjänst och polis om ett övertänt hus i Agunnaryd i Ljungby kommun.

När räddningstjänst kom till platsen möttes de av en våldsam brand i ett bostadshus på en gård – känd från boken "Den siste bonden på Tämmesboda".

I huset bor en 85-årig man och polisen befarar att han dött i den kraftiga branden.

– Vad jag förstår har vi inte hittat någon död man ännu, men man befarar att han finns där, säger Mikael Erkki, vakthavande befäl vid polisen i Kalmar och Kronoberg, vid 06.30 på måndagen.

Han fortsätter:

– Vi är inte kvar på platsen, räddningstjänsten är kvar och det pågår eftersläcknig. Vi kommer att göra en teknisk undersökning så fort det svalnat, så fort man fått ner temperaturen på brandplatsen.

Rubriceras som mordbrand

Vad som ligger bakom branden är för tidigt att säga.

– Vi har ingen teori angående brandorsaken, vi kan inte uttala oss om det. Men händelsen rubriceras som mordbrand, säger Erkki.

På söndagskvällen larmades polis och räddningstjänst i om en brand i Orsa kommun, Dalarna. En äldre kvinna har bekräftats död i branden och polisen har startat en förundersökning om mordbrand. Det finns dock inga misstankar om att branden ska vara anlagd, enligt polisen.

Och i Emmaboda, Kalmar län, har en villa totalförstörts efter en våldsam brand. Larmet kom in till räddningstjänsten och polisen vid 04.53 på måndagsmorgonen. När räddningstjänsten kom fram till platsen var huset helt övertänt, meddelar polisen via sin hemsida.

Fyra till sjukhus

– Det var tio meter höga lågor när vi kom. Fyra personer befann sig inne i villan och tog sig ut på egen hand, säger Magnus Lindahl, räddningschef i beredskap, till lokaltidningen Barometern.

Alla personer som befann sig i huset lyckades ta sig ut utan allvarliga skador, enligt polisen. Men enligt Barometern har personerna – två vuxna och två barn – fått lindriga rökskador.

Vidare skriver Barometern att det fanns en gasolflaska i den övertända villan och att det tvingade räddningstjänsten att hålla sig på säkert avstånd från branden inledningsvis.

Huset gick inte att rädda att räddningstjänstens krafter riktades åt att förhindra lågorna från att sprida sig.

Vad som orsakade branden är oklart. Polisen kommer att genomföra en undersökning av brandplatsen.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag