Bara en av 829 anmälningarna mot polisen i Skåne ledde till fällande dom förra året. Foto: Lennart Rehnman
Bara en av 829 anmälningarna mot polisen i Skåne ledde till fällande dom förra året. Foto: Lennart Rehnman

829 anmälningar mot polisen - bara en fälld

Publicerad
829 anmälningar gjordes mot polisen i Skåne 2007.
Bara fem ledde till åtal. Och bara en dömdes.
Polismannen som krävde en smörgåstårta av den man som fått tillbaka en stulen trombon.
Av de över 800 anmälningar som gjordes mot Skånepolisen under 2007 ledde bara fem till åtal, och en till en fällande dom, skriver Skånska Dagbladet.
Anmälningarna gäller allt från tjänstefel, övervåld och stölder när polisen gjort husrannsakningar.
– Det är mycket skit kan man säga, till exempel av folk som läser något i tidningen och så finns det sådana som anmäler precis vad som helst, har professor Leif GW Persson kommenterat anmälningarna för Expressen.se vid ett tidigare tillfälle. Då tillade också professor Persson:
– Att alla anmälningar mot polisen skulle vara obefogade, det tror inte jag.

Håller varandra om ryggen

På riksenheten för polismål utreder man anmälningarna. Där menar man att anledningen till att så få leder till fällande dom är för att det inte sker någon sållning innan, och att till exempel många anmälningar gäller polisens bemötande.
– På en vanlig åklagarenhet får de in ärenden där den utpekade redan är skäligen misstänkt. Så fungerar det inte hos oss, vi startar på noll. Tanken är att polisen inte själv ska sålla bort några ärenden, säger Kristian Augustsson, åklagare som utreder anmälningar mot polisen, till Skånska Dagbladet.
Men poliser är delaktiga i utredningarna, och misstänks ibland hålla varandra om ryggen, vilket påstås försvåra lagföringen när poliser har begått brott.
– Det kan väl hända ibland att det finns en kåranda mellan poliser, men knappast något som går att belägga. Det är en svår fråga, säger åklagare Kristian Augustsson.

Skyldighet att använda våld

Leif GW Persson har tidigare berättat för Expressen.se att poliser oftast svarar med en motanmälan.
– Det klassiska är att det är någon jävel som polisen har bånkat på som anmäler. Om Polisen skickar in en motanmälan läggs den första anmälan ner medan man går vidare med den andra.
När det gäller anmälningar om misshandel, menar enheten för polismål att poliser har monopol på våldsanmälningar.
– Det betyder att man inte bara har rättighet att använda våld, utan ibland också skyldighet, säger Björn Ericsson, chef på riksenheten för polismål till Skånskan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag