Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

829 anmälningar mot polisen - bara en fälld

Bara en av 829 anmälningarna mot polisen i Skåne ledde till fällande dom förra året. Foto: Lennart Rehnman
829 anmälningar gjordes mot polisen i Skåne 2007.
Bara fem ledde till åtal. Och bara en dömdes.
Polismannen som krävde en smörgåstårta av den man som fått tillbaka en stulen trombon.
Av de över 800 anmälningar som gjordes mot Skånepolisen under 2007 ledde bara fem till åtal, och en till en fällande dom, skriver Skånska Dagbladet.
Anmälningarna gäller allt från tjänstefel, övervåld och stölder när polisen gjort husrannsakningar.
– Det är mycket skit kan man säga, till exempel av folk som läser något i tidningen och så finns det sådana som anmäler precis vad som helst, har professor Leif GW Persson kommenterat anmälningarna för Expressen.se vid ett tidigare tillfälle. Då tillade också professor Persson:
– Att alla anmälningar mot polisen skulle vara obefogade, det tror inte jag.

Håller varandra om ryggen

På riksenheten för polismål utreder man anmälningarna. Där menar man att anledningen till att så få leder till fällande dom är för att det inte sker någon sållning innan, och att till exempel många anmälningar gäller polisens bemötande.
– På en vanlig åklagarenhet får de in ärenden där den utpekade redan är skäligen misstänkt. Så fungerar det inte hos oss, vi startar på noll. Tanken är att polisen inte själv ska sålla bort några ärenden, säger Kristian Augustsson, åklagare som utreder anmälningar mot polisen, till Skånska Dagbladet.
Men poliser är delaktiga i utredningarna, och misstänks ibland hålla varandra om ryggen, vilket påstås försvåra lagföringen när poliser har begått brott.
– Det kan väl hända ibland att det finns en kåranda mellan poliser, men knappast något som går att belägga. Det är en svår fråga, säger åklagare Kristian Augustsson.

Skyldighet att använda våld

Leif GW Persson har tidigare berättat för Expressen.se att poliser oftast svarar med en motanmälan.
– Det klassiska är att det är någon jävel som polisen har bånkat på som anmäler. Om Polisen skickar in en motanmälan läggs den första anmälan ner medan man går vidare med den andra.
När det gäller anmälningar om misshandel, menar enheten för polismål att poliser har monopol på våldsanmälningar.
– Det betyder att man inte bara har rättighet att använda våld, utan ibland också skyldighet, säger Björn Ericsson, chef på riksenheten för polismål till Skånskan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!