Här är åldringsbedagaren på väg ut rån ICA Hemrodals. Samtidigt som han var där tömdes en äldre sjuklig mans bankkonto genom flera uttag i en automat. Foto: PolisenHär är åldringsbedagaren på väg ut rån ICA Hemrodals. Samtidigt som han var där tömdes en äldre sjuklig mans bankkonto genom flera uttag i en automat. Foto: Polisen
Här är åldringsbedagaren på väg ut rån ICA Hemrodals. Samtidigt som han var där tömdes en äldre sjuklig mans bankkonto genom flera uttag i en automat. Foto: Polisen
Den misstänkte bedragaren kan varken erkänna eller förneka att det var han som tog ut 20 000 kronor. Foto: PolisenDen misstänkte bedragaren kan varken erkänna eller förneka att det var han som tog ut 20 000 kronor. Foto: Polisen
Den misstänkte bedragaren kan varken erkänna eller förneka att det var han som tog ut 20 000 kronor. Foto: Polisen

82-åring lurades på 20 000 kronor genom fräckt trick

Publicerad

I snart 20 år har den här mannen blivit dömd gång på gång. Han har med åren återkommit till en sak - att lura pengar av gamla människor. 

46-åringen ljuger ofta han blivit rånad och behöver låna pengar för att betala en låssmed.

Några av hans senaste offer är i 90-årsåldern.

I dag kom han på nytt till Malmö tingsrätt klädd i samma kläder som när han greps den 8 januari på Bergsgatan i Malmö. I förundersökningen finns bilder på en man med samma kläder och till synes samma gymnastikskor med orangefärgad rand.

Det finns få Malmöpoliser som inte vet vem han är. Men det är inte många åldriga pensionärer som känner till hur han lurar gamla på pengar. Det är därför han lyckats i flera år med bedrägerier mot äldre. En bidragande orsak är också att 46-åringen har en förtroendeingivande och vänlig attityd.

Togs med heroin

Efter sin senaste dom för för bedrägerier mot äldre har han fått så kallad kontraktsvård mot sitt tunga missbruk. I slutet av december försvann 46-åringen från hemmet och blev efterlyst. Han greps i januari i Malmö med 0,08 gram heroin instoppat i sin vänstra strumpa.

Tre dagar senare slog 46-åringen till mot en 92-årig Malmökvinna. Han försökte få henne att låna ut pengar till honom så att han skulle kunna betala en låssmed. 

– I några fall har han lyckats. I andra fall har inte fått med sig pengar. Den här kvinnan svarade att hon inte hade kontanter, berättade kammaråklagare Michelle Stein i dag när rättegången mot honom inleddes.

Kvinnan som saknade pengar föreslog 46-åringen att han skulle kontakta hennes granne.

Han ska då, enligt åklagaren, ha ställt en fråga:

– Han undrar då hur gammal grannen är.

"Inga kommentarer"

46-åringen brukar erkänna de brott han åtalas för. Den här gången medgav han direkt de två första åtalspunkterna som gällde narkotikabrott. När det gäller de misstänkta bedrägerierna är det mera oklart hur det förhåller sig.

Det framgick när rättegången mot honom inleddes på fredagen.

– Han har ett långt missbruk bakom sig. Hans inställning är att han varken kan förneka eller erkänna. Han har för dåliga minnesbilder, uppgav Jonas Carlsson som är 46-åringens försvarsadvokat.

Under förhören uttryckte 46-åringen det på ett annat satt. Han svarade ofta "inga kommentarer" när han fick frågor.

Under några få dagar i början av januari misstänks han ha härjat i ett område i Malmö och sökt kontakt med äldre människor. Bland de han haft kontakt med finns en kvinna som är dement. Två är mer än 90 år gamla. De flesta är mellan 70 och 80 är gamla. 

Den 8 januari fick han en 82-årig man – som åklagaren beskriver som sängliggande och sjuk. Den sängliggande mannen erbjöd sig att hjälpa 46-åringen. 82-åringens vilja att hjälpa var så stor att han litade på 46-åringen att ta ut 500 kronor på hans bankkort och sedan lämna tillbaka det, enligt åklagaren.

20 000 kronor försvann

Under loppet av några få minuter tömdes kontot på 20 000 kronor när en man, som åklagaren hävdar är 46-åringen, står inne i en ICA-affär i Malmö och tar ut pengar på mannens bankkort gång på gång.

46-åringen själv hade inga kommentarer när polisen under ett förhör visade honom bilder från en övervakningskamera som visar hur kontot plundras.

Den 82-årige mannen gjorde senare samma dag en polisanmälan eftersom han aldrig fick tillbaka sitt bankkort.

46-årigen skyller själv sina tidigare brott på sitt tunga missbruk av bland annat heroin. Åldringarnas pengar kan ha gått till knark. I ett samtal med frivården beskriver han det som att det numera har blivit billigare att knarka.

Rädd att dö

Han har vid upprepade tillfällen dömts till vård utan att ha brutit med det kriminella livet. Av ett utdrag från 46-åringens brottsregister framgår att han senast efter förra domen från 2016 dömdes till vård.

– Han vill bryta sitt missbruk och det stämmer att han fått kontraktsvård tidigare. Men det har inte fungerat, bland annat hamnade han vid ett tillfälle på ett behandlingshem där personalen själva missbrukade narkotika. Det ursäktar inte hans brott om han nu skulle ha gjort sig skyldig till ny brottslighet, säger advokaten Jonas Carlsson.

46-åringen vill även denna gång ha vård mot sitt missbruk. I dag fruktar han att knarket till slut ska kosta honom livet, enligt en handling i tingsrätten. Han har inte dömts för misshandel eller våld mot sina offer. Sedan 2011 har 46-åringen dömts för bedrägerier vid ett flertal tillfällen.

46-åringen är häktad sedan mitten av januari.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag