Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna dog av corona – blev smittad på SUS

Johan Styrud, ordförande för Läkarföreningen i Stockholm och överläkare Danderyds sjukhus, tippar att det kommer ta två-tre år att komma ikapp vårdskulden

En 82-årig kvinna som vårdades på Skånes universitetssjukhus i Lund blev smittad med covid-19 på infektionskliniken – och avled.

”Hon hade väldigt ont och fick tillbringa sin sista tid i livet i ensamhet då hon låg isolerad”, skriver dottern i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Den gamla kvinnan blev inlagd på infektionskliniken vid SUS i Lund den 1 maj med misstänkt blodförgiftning. Hon testades då även för covid-19, men provet var negativt.

Kvinnan testade negativt för corona när hon kom till SUS i Lund – men smittades inne på infektionskliniken.Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Blodförgiftningen behandlades framgångsrikt och efter omkring två veckor var kvinnan på väg att skickas hem.

Vid det laget hade både andra patienter och personal på den aktuella avdelningen smittats av covid-19. Därför togs ett nytt test på 82-åringen – och nu var hon positiv.

Avled i ensamhet

82-åringen avled på sjukhuset den 30 maj. Dottern skriver:

”Mamma fick genomgå en väldigt jobbig tid i ensamhet på sjukhuset utan stöd från anhöriga, vilken slutade med att hon också avled på ett väldigt jobbigt sätt.”

Dottern skyller mammans bortgång på att personalen inte hade vidtagit tillräckliga åtgärder för att skydda henne.

Den 82-åriga kvinnans dotter har anmält dödsfallet till Ivo – och det ska även ha gjorts en lex Maria-anmälan.Foto: PETER J OLSSON / OKÄND

Den gamla kvinnan ska blivit flyttad två eller tre gånger till olika salar på samma avdelning på infektionskliniken.

Otillräckligt skydd

”Ingen skyddsutrustning användes av personalen trots att hon hade flera sjukdomar och tillhörde riskgrupp. Brist på användning av skyddsutrustning har bekräftats av både personal på avdelningen och verksamhetsansvarig.”

Dottern har varit i kontakt med verksamhetsansvariga på SUS i Lund som – enligt hennes uppgifter – tagit på sig skulden för det inträffade.

Kvällsposten har förgäves sökt ansvariga i Region Skåne för att få den uppgiften bekräftad.

Dottern uppger också att vården gjort en så kallad lex Maria-anmälan. Sådana görs för att utreda händelser som har medfört en allvarlig vårdskada.

TV:

Kenneth och Nikolaos kroppar åldrades 20 år efter coronaviruset.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!